Naslovnica Vijesti Svijet

Prosvjednici opkolili australsku premijerku, spasila je policija

Prosvjednike je naljutio vođa oporbe Tony Abbot koji je ranije uvrijedio Aboridžine.
26. siječnja 2012. u 16:33 5 komentara 8 prikaza
Julia Gillard, prosvjednici
Foto: AFP/PIXSELL

Zbog brze intervencije tjelohranitelja i policajaca australska premijerka Julia Gillard izbjegla je zasjedu dvjestotinjak ljutitih prosvjednika koji su je dočekali ispred restorana u Canberri, prenio je BBC.

Uz premijerku napadu je pobjegao i vođa oporbe Tony Abbot protiv kojeg je pobuna bila usmjerena zato što je ranije rekao kako je vrijeme da se aboridžinska šatorska ''ambasada'' preseli. Riječ je o nekoliko šatora i improviziranih skloništa koji se već 40 godina nalaze na travnjaku ispred australskog parlamenta te se smatraju središnjim mjestom domorodačke borbe za samostalnost i pravo na zemlju.

Prosvjednici su se okupili kako bi obilježili godišnjicu ''ambasade'' dok su Abbot i Gillard u blizini slavili Dan Australije na počasnoj svečanosti dodjele medalja građanima koji su sudjelovali u spasilačkim misijama tijekom poplava i požara.

Kada su shvatili da je Abbot u obližnjem restoranu, zaputili su se tamo i počeli prosvjedovati. Opkolili su lokal i uz uzvike ''rasisti'' i ''sramota'' počeli lupati po prozorima. Premijerka i vođa oporbe bili su prisiljeni čekati punih 20 minuta do dolaska policijskih snaga koje su ih neozlijeđene izvukle iz obruča napadača.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  dobri australci, doduše ukrali su kontinet aboriđanima, a hebi ga ciokaubojgusatri to stalno rade, sad žele ukrasti aziju kompletnu za sebe, prvi pokušaj će biti sa Iranom i S. Korejom, onda Rusija i Kina

 • Avatar smrtfasizmu
  smrtfasizmu:

  Ti Australci su Engleski kriminalci i zatvorenici koji su Englezi poslali u Australiju da kolonizira!! Treba da se svi Engleski okupatoru protjeraju za Englesku odakle su i dosli! Van iz: Amerike, Australije, Skotske, Welsa, Irske, Novog Zelanda itd.. Trebaju da ... prikaži još! ih domoroci protjeraju u misju rupu odakle su i dosli kao sto su im to uradili Kinezi iz Hong-Konga i Afrikanci iz Juzne Afrike! Zar je to demokracija, sloboda i ljudska prava koju demonstriraju ti Englezi koji su okupirali cjeli Svijet? Otimaju drugima narodima drzavu i domoroce prave sebe slugama pa ih i otjeraju van iz svoje vlastite drzave... Smrt Okupatoru - Sloboda Narodu!

 • strsica:

  Pisete gluposti, pa i mi smo Juzni Slaveni doselili na nase danasnje prostore, da li to znaci da i nas netko treba protjerati. Da vi znate koliko Aboridjini imaju povlastica ovdje pali bi na dupe. A ovi sto su napali ... prikaži još! nasu P. ministricu, svi su bijeli. Bijela govna lazu da su Aboridjini da dobiju povlastice kakve ovi imaju. A da vi Balkanci tretirate manjine kao Australija prestali bi se zvati \"Balkancima\".