Naslovnica Vijesti Svijet

Prosvjednici opkolili australsku premijerku, spasila je policija

Prosvjednike je naljutio vođa oporbe Tony Abbot koji je ranije uvrijedio Aboridžine.
26. siječnja 2012. u 16:33 5 komentara 6 prikaza
Julia Gillard, prosvjednici
Foto: AFP/PIXSELL

Zbog brze intervencije tjelohranitelja i policajaca australska premijerka Julia Gillard izbjegla je zasjedu dvjestotinjak ljutitih prosvjednika koji su je dočekali ispred restorana u Canberri, prenio je BBC.

Uz premijerku napadu je pobjegao i vođa oporbe Tony Abbot protiv kojeg je pobuna bila usmjerena zato što je ranije rekao kako je vrijeme da se aboridžinska šatorska ''ambasada'' preseli. Riječ je o nekoliko šatora i improviziranih skloništa koji se već 40 godina nalaze na travnjaku ispred australskog parlamenta te se smatraju središnjim mjestom domorodačke borbe za samostalnost i pravo na zemlju.

Prosvjednici su se okupili kako bi obilježili godišnjicu ''ambasade'' dok su Abbot i Gillard u blizini slavili Dan Australije na počasnoj svečanosti dodjele medalja građanima koji su sudjelovali u spasilačkim misijama tijekom poplava i požara.

Kada su shvatili da je Abbot u obližnjem restoranu, zaputili su se tamo i počeli prosvjedovati. Opkolili su lokal i uz uzvike ''rasisti'' i ''sramota'' počeli lupati po prozorima. Premijerka i vođa oporbe bili su prisiljeni čekati punih 20 minuta do dolaska policijskih snaga koje su ih neozlijeđene izvukle iz obruča napadača.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  dobri australci, doduše ukrali su kontinet aboriđanima, a hebi ga ciokaubojgusatri to stalno rade, sad žele ukrasti aziju kompletnu za sebe, prvi pokušaj će biti sa Iranom i S. Korejom, onda Rusija i Kina

 • Avatar smrtfasizmu
  smrtfasizmu:

  Ti Australci su Engleski kriminalci i zatvorenici koji su Englezi poslali u Australiju da kolonizira!! Treba da se svi Engleski okupatoru protjeraju za Englesku odakle su i dosli! Van iz: Amerike, Australije, Skotske, Welsa, Irske, Novog Zelanda itd.. Trebaju da ... prikaži još! ih domoroci protjeraju u misju rupu odakle su i dosli kao sto su im to uradili Kinezi iz Hong-Konga i Afrikanci iz Juzne Afrike! Zar je to demokracija, sloboda i ljudska prava koju demonstriraju ti Englezi koji su okupirali cjeli Svijet? Otimaju drugima narodima drzavu i domoroce prave sebe slugama pa ih i otjeraju van iz svoje vlastite drzave... Smrt Okupatoru - Sloboda Narodu!

 • strsica:

  Pisete gluposti, pa i mi smo Juzni Slaveni doselili na nase danasnje prostore, da li to znaci da i nas netko treba protjerati. Da vi znate koliko Aboridjini imaju povlastica ovdje pali bi na dupe. A ovi sto su napali ... prikaži još! nasu P. ministricu, svi su bijeli. Bijela govna lazu da su Aboridjini da dobiju povlastice kakve ovi imaju. A da vi Balkanci tretirate manjine kao Australija prestali bi se zvati \"Balkancima\".