Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv izdvajanja

Prosvjed sindikata: Nema Ine bez cjeline

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
21.02.2014.
u 13:21

Uprava Ine svoje namjere reorganizacije u bitnoj mjeri poslovanja maloprodaje pokušava zamotati u pilot projekte, poručuju iz sindikata

Više od tisuću radnika iz svih dijelova INA industrije nafte i INA Grupe okupilo se ispred sjedišta Ine u Zagrebu, kako bi zatražilo hitnu obustavu izdvajanja maloprodaje kroz model franšize, ulaganja u istraživanje i proizvodnju, modernizaciju obje rafinerije i ubrzanje dovršetka pregovora između MOL-a i Vlade RH.

Prosvjed je pod sloganom „NEMA INE BEZ CJELINE“ organizirao Sindikat INAŠ, najveći sindikat u INA, d.d., s članovima u svim njezinim organizacijskim cjelinama, uz podršku dvaju sindikata koji također djeluju u Ini - Sindikata hrvatskog vozača i Sindikata novinara Hrvatske - Podružnica Glasnik Ine. Podršku su došle iskazati i ratne postrojbe i udruge proistekle iz Domovinskog rata, kako bi dale podršku radnicima i kompaniji koja je od iznimnog nacionalnog interesa.

- Uprava Ine svoje namjere reorganizacije u bitnoj mjeri poslovanja maloprodaje pokušava zamotati u pilot projekte i na taj način iskušava svoje letačke sposobnosti, kako bi pilotirala prema drugim sličnim projektima ustupanja poslova iz Ine, s istim ciljem ostvarenja kratkoročnog profita kroz rezanja plaća i radničkih prava. Svim radnicima maloprodaje poručujemo – ne potpisujte sporazumne raskide ugovora o radu. Na to vas poslodavac ne može prisiliti. Ako Uprava Ine ne odustane od ovog projekta, i samo jednu od benzinskih postaja Ine ustupi poduzetniku, INAŠ će podnijeti tužbu i tražiti poništenje ove nezakonite odluke Uprave te zaustavljanje projekta do okončanja spora. Upozorili smo na to Upravu Ine, ali i Vladu RH, koja bi kao suvlasnik trebala hitno reagirati na ovo nezakonito i krajnje nesocijalno i društveno neodgovorno ponašanje Uprave Ine. Tražimo da se Vlada RH hitno odredi prema uvođenju franšize, o kojoj predstavnici poslodavca navode planove kako će nastavno na pilot projekt do kraja 2015. biti uvedena u cijeloj Ini, iako je to tek sastavni dio postupka pregovora s MOL-om, upozorila je u svom govoru na prosvjednom skupu Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ.

Pilot projekt

Implementacijom pilot projekta „Postanite poduzetnik“, kojim se benzinske postaje žele dati u franšizu privatnim poduzetnicima, zaposlenici maloprodaje Ine gube sva stečena radnička prava, plaća se smanjuje za gotovo polovinu, na iznos od 2.800 do 3.200 kuna, a novi poslodavac im nije dužan ponuditi stalni radni odnos. Iz INAŠ-a upozoravaju da iskustva MOL-a i Slovnafta pokazuju da je jedino što će Ini ovaj projekt donijeti sveukupna devastacija maloprodaje i daljnje smanjenje udjela Ine na tržištu te da otvara prostor i za druga izdvajanja poslova iz Ine.

INAŠ traži i zaustavljanje sustavnog provođenja poslovne politike, koja je dovela do smanjenja prerade u Ininim rafinerijama, i zaustavljanje pretvaranja Rafinerije nafte Sisak u skladište derivata iz Mađarske, koja trenutačno prerađuje samo 500.000 tona nafte godišnje, što je čak četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, i to kroz nastavak njezine modernizacije - u koju je do sada uložena samo četvrtina od planiranih sredstava - te nastavak modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, koja kasni godinama.

INA spremna na pregovore

Iz INE podsjećaju kako je poslovna odluka o uvođenju operativnog modela na dijelu Inine maloprodajne mreže donesena nakon detaljne analize maloprodajnog poslovanja te usporedbe s konkurentima i najboljom industrijskom praksom.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Inini su zaposlenici i sami prepoznali potencijal ovog operativnog modela, inače uobičajenog u maloprodaji naftnih kompanija. Značajan broj pristiglih prijava na natječaj došao je upravo od njih (polovica od 600 zaprimljenih zahtjeva), a od izabranih 15 partnera čak devet su Inini zaposlenici. Temeljem dosadašnjih pozitivnih povratnih informacija planira se proširenje projekta na dodatni broj benzinskih postaja unutar naše maloprodajne mreže.Ovaj operativni model ne uključuje izdvajanje Trgovine na malo te INA ostaje usmjerena na razvoj svih svojih temeljnih djelatnosti, poručuju iz INE.

INU iznenađuju tvrdnje o nepostojanju socijalnog dijaloga unutar kompanije 'uzmemo li u obzir činjenicu kako su ranije ovog mjeseca uspješno zaključeni kolektivni pregovori između poslodavca i sindikata, a nedavno je održan još jedan sastanak vezano za projekt „Model poduzetnik“ u sklopu kojeg su sindikatima razjašnjena sva dodatna postavljena pitanja.'

INA je kako tvrde sa svojim socijalnim partnerima spremna pregovarati, ali strateške odluke, su kao i u svim drugim kompanijama u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije.

Prosvjedima i dosadašnjim istupima INAŠ se, sa stajališta kompanije, samo još više udaljava od svoje temeljne zadaće - zastupanja prava i interesa svojih članova, poručuju iz INE.

>> 'Vrdoljak reklamira Spectrum u stilu 'top shop' prodaje'

Komentara 1

GB
goran.brodsky.3
17:30 21.02.2014.

Pa naravno kada su mogli krasti koliko žele.Prodavać na Ininoj benzinskoj pumpi je pored plače mogao ukrasti još 5 plača.Ali,svemu dođe kraj,pipa se zatvara,pa treba zivjeti samo od onoga sto se zaradi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije