Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE SINDIKATA

'Vrdoljak reklamira Spectrum u stilu 'top shop' prodaje'

Ivan Vrdoljak
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.02.2014.
u 15:07

SING i EKN tvrde da bi se seizmička snimanje u Jadranu mogla pokazati kao jedna od najvećih afera

Novo suvlasništvo INE s više od 50% vlasništva koje podrazumijeva zatvaranje Rafinerije nafte Sisak i njezinu prenamjenu u regionalni distribucijsko-skladišni centar, za sindikate naftnog gospodarstva te energetike, kemije i nemetala nije prihvatljivo, objavili su danas SING i EKN. O sudbini rafinerije ne može se odlučuvati bez suglasnosti Vlade RH, poručuju sindikati.

Tvrde i da bi se seizmička snimanje u Jadranu, koje britanska tvrtka Spectrum treba završiti do 1. ožujka, mogla pokazati kao jedna od najvećih afera u Hrvatskoj.

– Odobrenje za to snimanje nije izdano u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji je u vrijeme izdavanja odobrenja bio na snazi. Snimanjem se neće dobiti ništa što već nije poznato jer je INA obavila puno opsežnija 2D seizmička snimanja, na 45.773 kilometra u odnosu na Spectrumovih 12.280 kilometra, a uz to i 7365 km2 3D seizmičkih snimanja s kojima se po kvaliteti ne mogu mjeriti 2D snimanja – kaže Božo Mikuš, predsjednik SING-a. Vrijednost radova koje je obavila INA mjeri se milijardama kuna, ističe, a svi podaci predani su državi koja ih uz dobru naknadu može ustupiti potencijalnim investitorima, pa proziva ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

– Tko i iz kojih razloga omogućava Spectrumu izvrsnu zaradu na štetu države i INE? To je vrlo ozbiljno pitanje jer je opravdano sumnjati da je država ININE podatke ustupila Spectrumu, što pak povlači sumnju u to što i koliko zapravo snima Spectrum – govori Mikuš, ustvrdivši da Spectrum ne može “svoje“ podatke prodavati tj. ustupati trećima bez odobrenja Ministarstva gospodarstva.

Hoćemo li i na kopnu doživjeti isti scenarij i hoće li se i tamo pojaviti neki novi Spectrum za dobivanje „dragocjenih informacija“?

Božo Mikuš

Spectrumov akviziter

– A budući da prodaju naveliko reklamiraju, možda su takvo odobrenje već dobili. Reklamira ih i ministar Vrdoljak u stilu “top shop“ prodaje, koji se u ovom slučaju više ponaša kao Spectrumov akviziter nego kao ministar države koja u svojem vlasništvu ima puno bolje podatke i može na njima dobro zaraditi – optužuje Mikuš i poručuje da Ministarstvo ne smije Spectrumu dozvoliti prodaju podataka, jer oni su snimali “u svrhu znanstvenog istraživanja“, a ne u svrhu istraživanja ugljikovodika.

O koncesijama na kopnu se ni ne govori, dodaje, a treća je godina kako su INI, tvrdi, također nezakonito, otete istražne koncesije “Sava“, “Drava“ i “Sjeverozapadna Hrvatska“.

– Hoćemo li i na kopnu doživjeti isti scenarij i hoće li se i tamo pojaviti neki novi Spectrum za dobivanje „dragocjenih informacija“ bez kojih neće biti moguće “odrediti blokove/istražne prostore“ i otpočeti s provođenjem javnih nadmetanja za odobrenje istraživanja ugljikovodika? Ako ćemo se i tamo rukovoditi promišljanjem našeg ministra, u Panonu i Dinaridima treba ponovno izmjeriti 2D seizmiku, a u tom slučaju možemo za duže vrijeme reci “laku noć“ istraživanju nafte i plina u kopnenom dijelu Hrvatske – navodi Mikuš.

Što se pak tiče istraživanja nafte i plina na Jadranu, sindikalci ukazuju da “Spectrum, na temelju vlastitih “najmodernijih“ mjerenja, kao veliku novost nudi ono što je još 1987. godine obznanjeno u Naftaplinovoj monografiji”.

Začuđeni istupom

– To znači da ministrova najavljivanja “male Norveške“ nisu činjenično utemeljena, jer kao što reče poznati britanski naftni stručnjak: “Prvo što sam naučio u naftnom biznisu je to, da je budala ili lažljivac onaj tko na temelju seizmičkih mjerenja tvrdi da na nekom području ima nafte ili plina“, a to upravo rade Spectrum i naš ministar Vrdoljak – zaključuje Mikuš.

Na tvrdnje SING-a i EKN-a reagirali su pak iz trećeg sindikata, INAŠ-a.

-  Podržavamo sve aktivnosti koje vode novim ulaganjima u ovom segmentu djelatnosti i nadamo se da će pregovarački tim Vlade ostati pri svome stavu. Istovremeno smo začuđeni istupom naših kolega iz druga dva sindikata INA-e, koji su danas predstavili dokumentaciju o seizmološkim istraživanjima, kojoj mi kao najveći sindikat u INA-i nemamo pristup. Smatramo da se pitanjem seizmoloških istraživanja trebaju baviti nadležna ministarstva i institucije, a sindikati bi trebali svoje napore usmjeriti u pritisak na ulaganja u istraživanja i proizvodnju koja bi osigurala oèuvanje radnih mjesta - poručuju iz INAŠ-a. .

Komentara 5

KR
KroničarHr
15:33 10.02.2014.

Meni je posve neshvatljivo da glavne oporbene stranke u Hrvatskoj, pa i one najmanje, zatim građanske udruge i institucije, a pogotovo Institut mora u Splitu i njegovi svjetski priznati znanstvenici - šute o ovome po svemu vrlo, vrlo mutnome poslu ministra Vrdoljaka ali i cijele hrvatske Vlade. Prvo, nema nikakve sumnje da je način snimanja koje je ova britansko-norveška tvrtka koristila silan udarac za eko sustav Jadranskoga mora, čije će se posljedice naveliko tek vidjeti. Drugo, hrvatska javnost o tome ne zna ništa mimo onoga što joj je na svoj prilično bezobrazan i nekulturan nadmeni način ponudio sam Vrdoljak, inače čovjek bez ikakvoga gospodarskoga a pogotovo legitimiteta u energetskome poslu, pa se tu i tamo probijaju informacije na kapaljku iz - Italije, koja je zbog uočenih ekoloških potencijalnih posljedica /školjkaši/ objavila neke informacije o tome istraživanju. Tako e može saznati da je Hrvatska platila Spectrumu 12 milijuna EUR-a, ali da Spectrum ima potpuni prioritet u samostalnome raspolaganju rezultatima istraživanja, gdje su dužni po ugovoru Hrvatskoj dati podatke za pokušaj angažiranja neke od svjetskih kompanija za daljnja istraživanja tek nakon tri ili pet neuspješnih pokušaja, odnosno predati joj tek peti set dokumenata sa cjelovitim istraživanjem podmorja. Treće, taj posao je sklopljen bez obaveznoga javnoga natječaja, na što je reagirala i EK, ali i ušutjela valjda ili zbog uzaludnosti prema ovoj Vladi, ili zbog moćnih interesnih lobija koji su to ušutkali. U Hrvatskoj se nabrajaju afere zbog nekoliko tisuća ili desetina tisuća kuna, a ovdje se, opetovano i to iz iste Vlade odnosno iste političke koalicije upravo sa energentima radi potencijalno zastrašujuća šteta i to pred očima cijele nacije. Neshvatljivo je da o ovakvim pitanjima nitko, ali doslovno nitko / svaka čast ovim sindikalistima i VL što je to objavio/ niti pokušava otvoriti javnu nacionalnu raspravu.

ZD
zdepar
16:30 10.02.2014.

zdi- pi partija samo radi posao koji jedino zna raditi

XA
xaron
19:36 10.02.2014.

Ovaj SDP je u 2 godine dostigao HDZ-ovih 20 godina. Ova Vrdoljakova priča o maloj Norveškoj može proći samo u nas , tretira nas kao debile. To je na nivou Pusickine izjave : Ako ne glasate za EU nema penzija,ja, u EU nas čeka 500 miliona kupaca za našu robu.... Cirkusanti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije