Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIT PEVEXA

Prošlogodišnji je prihod 385 milijuna eura, planovi su ambiciozni

U Svetom Ivanu Zelini otvorena nova trgovina Pevexa
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
17.01.2023.
u 13:31

Dosad smo već pokazali kako petogodišnji plan realiziramo u tri godine, a to znači da radimo brže i intenzivnije, pa i planove unaprjeđujemo novim pomacima, ističe Krešimir Bubalo, predsjednik uprave Pevexa

Od stečaja pa do tržišnog lidera u "uradi sam" segmentu, put je to koji je proteklih godina prošla tvrtka Pevex. Koncem prosinca osvanula je, pak, informacija kako su Pavao Vujnovac i Mario Radić, koji su među najvećim dioničarima Pevexa, spremni prodati svoje udjele u kompaniji.

Istražili smo kakva je situacija u tvrtki, ali i kakav je odnos sa Zdravkom Pevecom koji ju je osnovao, pa zbog malverzacija završio u zatvoru, i na koncu se s njom povlači po sudovima zbog imena i žigova?

- Pevex je unatrag nekoliko godina jedna od najuspješnijih i najpropulzivnijih hrvatskih kompanija koja se kontinuirano razvija i raste. Rezultati poslovanja unatrag nekoliko godina višestruko su bolji nego su bili kad smo došli u kompaniju, odnosno kad su promijenjeni vodstvo i vlasnička struktura. Kompanija je uspješno restrukturirana, unaprijeđeni su svi procesi, uveden category management i ojačana iskusnim i kompetentnim menadžmentom. Dobit nam je unatrag šest godina višestruko veća, a prihodi su veći gotovo 300 posto nego su bili 2016. godine. Tada smo zatekli kompaniju u kojoj je radilo 1200 ljudi, a danas ih je više od 2200. Svi segmenti poslovanja su bolji, a ono najvažnije, prosječna neto primanja zaposlenika sa 650 eura porasla su na 1100 eura. Od naših 28 prodajnih centara, 12 je u našem vlasništvu, a kad smo ušli u kompaniju 2016. u vlasništvu je samo bio Prodajni centar Pula, i to bez potrebnih dozvola. Danas vrijednost naših nekretnina premašuje 100 milijuna eura – navodi Krešimir Bubalo, predsjednik uprave Pevexa.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Zanimljive akvizicije

Dobar trend, unatoč tržišnim izazovima u prvom prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je tijekom lanjske godine zahvaljujući, prije svega, pravovremenim reakcijama i brzim prilagodbama.

- Prihodi su nam u 2022. godini bili bolji nego godinu ranije, ali marža 0,7 posto manja. To je značilo supstituirati ukupan rezultat alternativama, pa i okretanju, primjerice, učinkovitijem upravljanju energijom. Kako bi odgovornije i energetski učinkovitije poslovali, sve prodajne centre u našem vlasništvu opremili smo solarnim elektranama. Prilagodili smo poslovanje svim izazovima s kojima smo bili suočeni kako bismo ublažili troškovne udare. Godinu smo završili s oko 385 milijuna eura prihoda. Ovom prilikom zahvaljujem našim dioničarima što su odlučili zbog rata u Ukrajini, koji je izmijenio neke paradigme poslovanja, inflacijskog pritiska te daljnjeg razvoja društva zadržati dobit iz prethodne godine. Za ovu godinu, pak, zadali smo si ambiciozne planove koji uključuju daljnji organski i anorganski rast. Dosad smo već pokazali kako petogodišnji plan realiziramo u tri godine, a to znači da radimo brže i intenzivnije, pa i planove unaprjeđujemo novim pomacima – ističe on.

S obzirom na to da se govori se o prodaji dijela Pevexa, kakva je situacija oko vlasničke strukture?

- Pevex danas ima 431 dioničara i njihovo je pravo raspolagati sa svojim dionicama kako žele. Uvažavajući činjenicu da je Pevex iznimno uspješna kompanija, ne čudi da je interesantna drugima. Kao jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija, zanimljiva je potencijalnim tvrtkama za preuzimanje ili spajanje. Jednako kao što Pevex razmatra, snima i promatra kompanije koje su mu zanimljive za moguće akvizicije, tako i konkurentske tvrtke proučavaju Pevex. Primjerice, posljednjih dana okončali smo due diligence dvije kompanije. Za jednu od njih dali smo i ponudu. Radimo nesmetano na postizanju daljnjih ciljeva koje smo si zadali, a to su organski i anorganski rast – odgovara Bubalo.

Kad je o mogućoj prodaji riječ, ističe Bubalo, vlasnici odlučuju o prodaji svojih udjela i to mogu učiniti kad procjene da je trenutak za to.

Usmjereni na rast i razvoj

- Uprava kompanije, pak, usmjerena je na daljnji rast i razvoj Pevexa, štiteći pritom interese vlasnika i 2200 zaposlenika. Moram naglasiti kako je kompanija imala preko 2000 dioničara. Današnji vlasnici, njih oko 90 posto, svoje su dionice kupili na burzi u vrijeme kad kompanija nije bila uspješna niti snažna kao danas. Drugim riječima, svjesno su ulazili u rizik. Postojeći investitori uložili su u kompaniju stotine milijuna kuna u vrijeme kad su se dionice prodavale na multilateralnoj platformi 2016. do 2018. i kad nije bilo velikog interesa za kupovinu tih dionica. Da danas i dođe do promjene vlasničke strukture, smatram kako je važno nastaviti razvijati kompaniju te i dalje štiti interese dioničara i zaposlenika, ali ostati ono što Pevex jest, a to je mjesto povoljne kupovine. Često ističemo kako su nam zaposlenici na prvom mjestu, da su najvažniji, a to smo proteklih godina i potvrdili kontinuiranim povećanjem njihovih materijalnih i nematerijalnih prava. Ona su danas mnogostruko veća nego su bila prije par godina – ističe on.

Tvrtka koju je pokrenuo Zdravko Pevec završila je 2009. godine u mučnom stečaju.

- Prije proglašenja stečaja Pevec d.o.o. u stečaju i Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju imali su 3092 vjerovnika. Njihove tražbine su iznosile 2,77 milijardi kuna. Dug prema državnom proračunu bio je 150 milijuna kuna, prema radnicima 40 milijuna kuna, prema dobavljačima dug je bio 1,050 milijardi kuna, a prema bankama 1,530 milijardi kuna. Podsjećam kako su tražbine dobavljača namirene u vrijednosti 15 posto utvrđenih tražbina, i to stjecanjem dionica društva. Znači, tadašnji partneri tvrtke izgubili su 85 posto vrijednosti svojih tražbina, a mnogi su zbog toga, nažalost, i propali – iznosi Bubalo.

Tih se vremena dobro sjeća Eugen Perić, koji je u kompaniji 23 godine.

- U eri Zdravka Peveca mnogi su zaposlenici prošli veliku kalvariju. Radili po 17 sati dnevno za plaću od 2800 kuna. Radnicima je ostao dužan 40 milijuna kuna i mnoge su obitelji u njegovo vrijeme bile na milosti svojih roditelja i obitelji. Zdravko i Višnja Pevec su ljudi koji su osuđeni, otvarali tajne račune u Austriji na koje su spremali novac. Dovoljno je reći kako su mjerodavne službe utvrdile da je osobno Višnji Pevec na ruke isplaćeno oko 540 tisuća eura, znači oni nisu siromašni ili osiromašeni, a jesu radnici za njihovo vrijeme koje je doveo do upitne egzistencije. Dobavljači, prijevoznici, radnici, svima nama ostao je dužan gotovo 2,8 milijarde kuna. Zamislite koji je to novac i gdje je nestao – kaže Eugen Perić, povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Što se tiče, ljudskih prava, sindikalnog udruživanja, danas imamo benefite kao što su dnevnice, božićnice, prehrana, nagrada za radne rezultate, troškovi prijevoza, stimulacije, regres, potpora za novorođenče, sistematski pregledi, jubilarne nagrade, uskrsnica, otpremnine... Uz to, putem Zaklade Pevex kompanija je pokazala brigu o 11 zaposlenika pogođenima potresom na Petrinjskom području i to prije države te im novčano ili opremom pomogla u obnovi kuća. Nekada je to mogao biti samo naš san – kaže Perić.

Pevex danas ima više od 2200 zaposlenika i drago mu je, kaže, kao sindikalistu da se ta brojka kontinuirano povećava jer se kompanija razvija i raste. Samo unatrag šest godina broj radnika povećan je za 1000 zaposlenika. Prosječna primanja u prošloj godini su, navodi, bila oko 1100 eura.

- U dogovoru s Upravom odlučili smo da naših 11 prodajnih centara nedjeljom ne radi jer cilj je imati zadovoljne zaposlenike – dodaje.

Tvrtka Pevex sa Zdravkom Pevecom trenutno vodi nekoliko postupaka.

- Trenutno nam po pravomoćnim presudama duguje više milijuna kuna. Skrećem pozornost na činjenice da je Zdravko Pevec 2009. godine tadašnje tvrtke Pevec Zagreb i Bjelovar doveo do mega stečaja u kojem je od 3092 vjerovnika bilo i gotovo 2058 radnika. Oko 500 današnjih zaposlenika Pevexa, tadašnjih tvrtki Pevec, svjedoči kako ih je ostavio u neizvjesnosti, bez plaća. Pevex je danas ozbiljna i uspješna kompanija koja radi na načelima dobre poslovne prakse – zaključuje Krešimir Bubalo, dodajući kako su, kod prelaska na euro, cijene konvertirali po fiksnom tečaju bez zaokruživanja.

VIDEO: Loše stanje u Klinici za ortopediju Šalata

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije