Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUKNUO SAVSKI NASIP

Prošlo je osam godina od poplave u županjskoj Cvelferiji koja je odnijela 2 ljudska života

Foto: Goran Ferbezar/Pixsell
1/2
17.05.2022.
u 18:28

Dio stanovnika pokušao je do isitne i nadoknade doći i putem sudskih tužbi ali u tome nisu uspjeli

Prije točno osam godina, na današnji dan 2014. godine, sela županjske Cvelferije poplavljena su nakon što je došlo do pucanja savskog nasipa na dva mjesta.

Bujica vode odnijela je i dva života dok je na tisuće mještana ugroženih sela, a prije svih Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela, evakuirano. O razini štete govori i to da je voda u nekim dijelovima poplavljenih sela bila visoka i do 4 metra. Radi poplave evakuirani su ne samo mještani nego i stoka koja je prevezena na sigurno.

Ipak, zabilježene su ogromne materijalne štete koje se mjere u stotinama milijuna kuna. Poslije 8 godina obnova u selima županjske Cvelferije je završena ali ipak mnogo toga nikada nije napravljeno. Primjera radi radi neriješenih vlasničkih odnosa i sličnih stvari do danas nije obnovljeno nekoliko desetaka kuća.

Nisu obnovljene niti prometnice i nogostupi tako da se  s tim problemom i danas muče općinske vlasti snalazeći se kako znaju i umiju. Izostala je i nadoknada pričinjene štete gospodarstvenicima i poljoprivrednicima pa je tako i nekoliko gospodarskih subjekata zatvoreno.

Dio stanovnika pokušao je do isitne i nadoknade doći i putem sudskih tužbi ali u tome nisu uspjeli. Sve to rezultiralo je iseljavanjem dijela stanovnika koji su posao i bolji život potražili drugdje u Hrvatskoj ili pak u inozemstvu. Ipak, mora se priznati kako je, za razliku od šteta poslije potresa u Zagrebu i na Baniji, država u obnovi sela županjske Cvelferije reagirala puno brže.

Naime, ubrzo nakon povlačenja vode započelo se s uklanjanjem smeća, a onda i obnovom. Odmah se krenulo i s saniranjem i ojačavanjem savskog nasipa kako bi se spriječile ovakve slične situacije. Povodom obljetnice poplave u županjskoj Cvleferiji oglasio se i župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.

- Na današnji dan prije osam godina, nakon puknuća savskog nasipa u Rajevu Selu, a potom i u Račinovcima, nezapamćena poplava potopila je naselja u istočnom dijelu županjske Posavine. Nažalost, ova nepogoda odnijela je dva ljudska života. Županijski i lokalni stožeri, kao i država tada su reagirali na zadovoljavajući način kako bi umanjili moguću veću štetu. Do sada je učinjeno puno na poboljšanju sustava obrane od poplava, no mjesta za oprez, kada je u pitanju život uz rijeku Savu još uvijek ima, stoga i dalje kontinuirano radimo na poboljšanju cjelokupnog sustava - napisao je Dekanić na svome Facebook profilu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije