Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Proračun će biti s puno više korištenih sredstava iz EU proračuna

Poljoprivreda kao ribarstvo i vinogradarstvo su hrvatske grane koje imaju šansu i sve se radi u interesu i na dobrobit poljoprivrednika - rekao je Jakovina
11. studenoga 2014. u 11:50 3 komentara 100 prikaza
Tihomir Jakovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Puno mlađi vlasnici gospodarstava s većom naobrazbom koji će u prosjeku imati barem 15 hektara zemlje samo je dio ilustracije kako bi trebala izgledati hrvatska poljoprivreda 2030. godine prema mišljenju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. O njoj se danas govori u Osijeku na konferenciji "Snaga hrvatske hrane" u organizaciji Poslovnog dnevnika.

- Poljoprivreda kao ribarstvo i vinogradarstvo su hrvatske grane koje imaju šansu i sve se radi u interesu i na dobrobit poljoprivrednika - rekao je Jakovina napominjući kako bi se trebalo proizvoditi s dodanom vrijednošću, s puno više znanja uz korištenje tehnologija, udruženi u proizvođačke grupe i klastere. 

- Postali smo, na žalost, uvozno orijentirana zemlja, zanemarivši domaću proizvodnju uz lošu zemljišnu politiku do lošeg sustava potpora. Sada mijenjamo sustav i to je vidljivo kroz bilance i podatke o uvozu hrane - objasnio je on.

Na novinarski upit o proračunu Ministarstva poljoprivrede za iduću godinu kratko je odgovorio kako je on usuglašen s ministrom financija, ali o detaljima neće govoriti.

- Proračun će biti u interesu hrvatske poljoprivrede s puno više korištenih  sredstava iz EU proračuna - poručio je Jakovina. Na skupu o austrijskim iskustvima govorio je i njegov bivši kolega Nikolaus Berlakovich.

- Svaka država ima svoje specifičnosti, tako da mora sama pronaći svoj put. Austrijski je bio put ekološke poljoprivrede s produkcijom hrane visoke kvalitete. Hrvatska ima izvanredne šanse, a najvažnije je gledati unaprijed - poručio je Berlakovich.

>> U Osijeku idući tjedan konferencije o hrani i poslovnom uzletu kontinentalne RH

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    s ovom vladom sve u budućnosti, dajte nešto sada

  • zekoslavmrkva:

    Ovaj covjek nema pojima o poslu a nezele ga smjenit

  • than:

    Opet oni planiraju nerealni proracun... Kao i ovaj ovogodisnji, pa ce rebalans biti vec za 3 mjeseca. Odakle ovaj grobar hrvatske poljoprivrede zna koliko ce se novca povuci ? Ima kristalnu kuglu ?