Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

U Osijeku idući tjedan konferencije o hrani i poslovnom uzletu kontinentalne RH

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
04.11.2014.
u 16:07

U Osijeku će se u organizaciji Poslovnog dnevnika 11. Studenog 2014. održati konferencija "Snaga hrvatske hrane", a 12. studenog edukativna konferencija "Poslovni uzlet kontinentalne hrvatske", najavljeno je danas u Osijeku na konferenciji za medije.

U Osijeku će se u organizaciji Poslovnog dnevnika 11. Studenog 2014. održati konferencija "Snaga hrvatske hrane", a 12. studenog edukativna konferencija "Poslovni uzlet kontinentalne hrvatske", najavljeno je danas  u Osijeku na konferenciji za medije.

Skup "Snaga hrvatske hrane" pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, posvećen je proizvodnji hrane, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a održat će se pod radnim nazivom "Hrvatska poljoprivreda 2030. godine" i završni je dio ciklusa sličnih okruglih stolova koji su održavani prošle i ove godine, rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

"Konferencija idućeg utorka u Osijeku vrhunac je dvogodišnjih napora i ambicija da preraste u tradicionalno edukativno-konferencijsko okupljanje svih ključnih dionika u sektoru proizvodnje hrane i prehrambenih sirovina. Naša je želja da organizacijom takvih događanja potaknemo što bržu i uspješniju distribuciju znanja potrebnog domaćim poduzetnicima u prehrambenom sektoru kako bi ostvarili željeni poslovni uzlet", kazao je Šimatović, pozvavši sve poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova da se prijave na besplatno predavanje. Prijaviti se možete na www.poslovni.hr/shh-prijava.

Zadaća je takvih skupova, dodao je, okupiti poljoprivredne proizvođače, predstavnike državnih i lokalnih vlasti te predstavnike akademske zajednice s ciljem transfera znanja ka proizvođačima radi što boljeg iskorištavanja svih potencijala hrvatske poljoprivrede.

Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, izjavio je kako su Slavonci željni dobrih vijesti te da su ovakve konferencije dobre kako bi se na njima postavila važna pitanja, ali i dobili važni odgovori. Kazao je kako Slavnonija ima bogatstvo u proizvodnji hrane i kako to dosad nisu koristili kao prednost, no da se vraćaju starim korijenima i novim znanjima i tehnologijama.

Vlado Guberac , dekan na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku istaknuo je važnost velikih gospodarskih sustava, ali i važnost OPG-ova. "Prednost za velike sustave je obiteljska proizvodnja, bazirana na ekološkim postavkama", objasnio je. Napomenuo je i kako je u Slavoniji zbog rata veliki broj poljoprivrednih površina ostao neiskorišten. Kazao je kako je Poljoprivredni fakultet u Osijeku prije 10 godina utemeljio nove studije koji pokrivaju sve grane poljoprivredne proizvodnje, sve kako bi studenti bili pripremljeni po završetku faksa na sve kulture koje postoje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Miroslav Kuskunović izvijestio je kako od iduće godine kreće novo programsko razdoblje zajedničke europske poljoprivredne politike u kojem će se primjenjivati novi model poticaja, a zaživjet će i program za ruralni razvoj pa je potrebno da poljoprivredni proizvođači dobiju što više informacija kako bi se mogli javljati za projekte iz europskih fondova. Kazao je kako će im na raspolaganju biti 300 milijuna eura. Upozorio je na inače kompliciran postupak dobivanja tih poticaja, ali pojasnio je i kako Ministarstvo komunicira s proizvođačima, daje im važne informacije te se trude pojednostaviti procedure. Kuskunović je najavio i bilten ministarstva koji će izlaziti 14 mjeseci, svako izdanje bit će posvećeno određenoj grani proizvodnje, a prvi bilten bit će posvećen žitaricama.

Uz središnju panel raspravu o hrvatskoj poljoprivredi 2030. godine, na kojoj će sudjelovati ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, konferencija će imati nekoliko tematskih edukativnih radionica.

Vladimir Ham, zamjenik osječkog gradonačelnika, zahvalio se Poslovnom dnevniku jer projekt Poslovni uzlet pokazuje sve ono što se pozitivno radi na tom području, a možda inače ne dolazi do medija. Napomenuo je da je IT industrija važna za Grad te da će partnerstvom na ovom projektu na dulje vrijeme pokazati što Osijek ima za ponuditi te što se u njemu dosad učinilo.

Konferencija "Poslovni uzlet kontinentalne Hrvatske" dio je projekta "Poslovni uzlet", koji je namijenjen promociji malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva, a cilj mu je poduzetnicima i obrtnicima osigurati besplatnu edukaciju kako bi unaprijedili poslovanje. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Prijaviti se možete na www.poslovni.hr/osijek-prijava.

Komentara 1

HE
hellen3353
11:59 05.11.2014.

Slavonijo digni na noge svoje investicijske projektante i kreni napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije