Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U SABORU

Propao plan Mosta, SDP kandidira Leku, HDZ Reinera

Božo Petrov
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
03.12.2015.
u 07:00

Plan SDP-a je da se novi predsjednik bira tajnim glasovanjem kako bi se Most podijelio

Postizborna drama sinoć je ušla u još višu fazu – ni 12 sati prije konstituirajuće sjednice Sabora nije se sigurno znalo tko će biti kandidati za predsjednika Sabora. Da bi Sabor bio konstituiran, mora biti izabran njegov predsjednik, za što je potrebna obična većina prisutnih zastupnika. Bude li na sjednici puni sastav zastupnika, dakle njih 151, za izbor šefa parlamenta potrebno je 76 glasova.  

Sastanak prije sjednice  

Prijedlog Mosta da predsjednik Sabora bude profesor ustavnog prava Robert Podolnjak očito više nije realna opcija. Naime, Hrvatska raste prvotno je podržala taj prijedlog, međutim, nakon što su čuli da HDZ nije sklon toj opciji te da ipak kandidira Željka Reinera, povukli su se i odlučili ići sa svojim kandidatom – Josipom Lekom. Iz tog proizlazi i da će Most odustati od Podolnjaka kao svog kandidata jer oni pristaju samo na predsjednika Sabora koji je imenovan konsenzusom. No s obzirom na to da i HDZ i SDP danas prije sjednice Sabora imaju klubove zastupnika, niti jednu opciju u konačnici ne treba odbaciti. Realno, bitka će se ipak voditi između Željka Reinera i aktualnog predsjednika Josipa Leke, a konačnu presudu moglo bi donijeti tajno glasovanje. Naime, kada postoji više kandidata za tu funkciju, glasovanje može biti tajno ili javno. Taktika SDP-a je da glasanje bude tajno jer su uvjereni da bi na taj način, osim zastupnika koalicije Hrvatska raste i ostalih koji su ih podržali, mogli dobiti i ekstra glasove od dijela zastupnika Mosta. Najoptimističniji SDP-ovac s kojim smo sinoć razgovarali otišao je toliko daleko i rekao da je uvjeren da bi u tom slučaju Josip Leko bio i izabran za novog predsjednika Sabora. Taj isti optimist ipak nam je ponudio izgledniju varijantu. A to je da bi u slučaju tajnog glasanja Josip Leko dobio značajno više glasova od Željka Reinera, ali ipak ne dovoljno da bi se konstituirao Sabor. Po logici stvari Most će inzistirati na javnom glasovanju da ne riskira svoje rasipanje u tajnom glasovanju. Ista logika vrijedi i za HDZ kojemu treba cijeli Most. U tom slučaju sve grupacije glasat će blokovski i Sabor danas neće biti konstituiran. Najelegantnija opcija za Most kako bi izbjegli da uđu u rizik da budu podijeljeni je da jednostavno ne glasaju.  

Ako se Sabor danas ne konstituira, sjednica će se prekinuti, a novu saziva predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović kada se bude znalo tko je mandatar. U tom slučaju zastupnička prava ostaju zastupnicima iz dosadašnjeg saziva, a novi ih još neće dobiti.

Ako se Sabor konstituira, izabrat će se i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje će potvrditi zastupnike, koji će time ostvariti sva zastupnička prava. A to znači da će i u slučaju novih izbora, koji su izvjesni, oni zastupnici koji nemaju drugih prihoda primati šest mjeseci punu plaću, a još šest mjeseci pola plaće.  

Zamjene za dužnosnike

Svi ministri, njihovi zamjenici, premijer te župani i njihovi zamjenici, gradonačelnik Zagreba kao i predsjednici uprava tvrtki koje su u državnom vlasništvu koji su izabrani zastupnici jučer su do deset sati stavili svoje mandate u mirovanje zbog nespojive dužnosti. Stranke su odredile njihove zamjene koje će ih mijenjati u Saboru.

U Sabor su jučer stigla 32 zahtjeva za mirovanje mandata, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, jedan iz HDSSB-a te jedan od Milana Bandića, potvrdila nam je predsjednica aktualnog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol.

>> Božo Petrov otkrio o čemu su razgovarali sa SDP-om i HDZ-om

>> 'Reiner je naš kandidat za predsjednika Sabora, sutra ćemo razgovarati o prijedlogu Mosta'

Komentara 38

KA
kažemja
07:31 03.12.2015.

Sandra Perković je stvarno obrazovana , iskusna i kompetentna političarka .Njezino veliko znanje će nam sigurno pomoći.A ona će sigurno uz svoje obaveze i treninge redovito biti na sjednicama Sabora, nešto slično Kerumu!!Svejedno plaćica će uredno sjedati na račun!

DU
Deleted user
08:30 03.12.2015.

Volim idju i plan MOST-a ali meni se cini da ova situacija gubi taj plan i smisao,neki ljudi su ocito poceli uzivati u svojoj poziciji i moci.Nazalost ne shvacaju da su bas zbog toga dosli na poziciju koju trenutno imaju.Gradjanima je dosta bahtih mocnika.

DU
Deleted user
08:05 03.12.2015.

Tja, kaj se more. SDP-ovi i HDZ-ovi maheri, koji će učiniti sve da ostanu na vlasti ili da je se opet dočepaju, preveslat će toga politički neukoga i poštenoga Petrov dr. Božeka i njegovu naivnu ekipu da će to biti milina svjetskih razmjera. Ili možda neće, jer u Hrvatskoj je moguće sve osim drvene peći. Večeras u ovo vrijeme znat ćemo kako je bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije