Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješna potraga

Pronašli trojicu Slovenaca koji su tijekom noći nestali u Zadarskom arhipelagu

pomorska policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
27.06.2019.
u 14:11

Kao uzrok kašnjenja u povratku Slovenci su naveli kvar pogonskog stroja na plovilu.

Potraga za nestalom trojicom slovenskih državljana u zapadnom dijelu Zadarskog arhipelaga uspješno je noćas okončana.

Dojavu o nestaloj trojici Slovenaca službenici MRCC Rijeka zaprimili su sinoć, u 23.52 sati od A.Z., članice posade brodice imena 'DODA II', Hrvatske zastave, koja se tada nalazila na sidru u zapadnome dijelu Zadarskog arhipelaga te je izvijestila kako su nestali otplovili sinoć u 20.30 sati u ribanje brodskim tenderom (pogonjen vanbrodskim pogonskim strojem snage 4,8kS), a dojavu je uputila s obzirom da se nisu vratili u dogovoreno vrijeme i sa sobom nisu imali nikakva sredstva komunikacije.

O događaju su iz MRCC Rijeka odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar, koji su odmah krenuli u traganje, a posredstvom radijskih komunikacija iz MRCC Rijeka o traganju su obaviješteni i drugi sudionici u području traganja te su upozoreni na pojačan oprez.

Nešto kasnije noćas, u 2.08 sati, službenici Lučke kapetanije Zadar dojavili su kolegama u MRCC Rijeka o pronalasku nestalih ispred uvale Široka, na otoku Istu. Trojicu Slovenaca službenici LK Zadar pronašli su neozlijeđene, a nisu zatražili niti ponuđenu liječničku pomoć. Kao uzrok kašnjenja u povratku Slovenci su naveli kvar pogonskog stroja, nakon čega su službenici LK Zadar spašene prevezli na njihovu smještajnu brodicu 'DODA II', u 2.30 sati, čime je ova akcija traganja uspješno okončana.

- Ovaj događaj, koji je srećom okončan uspješnim pronalaskom nestalih osoba, bez ozljeda i materijalne štete, još jedan je u nizu sličnih, kada se nautičari upuštaju u određene aktivnosti na moru, bez da su u potpunosti pripremljeni, kako osnovnim znanjima, tako i nužnom opremom. U cilju preveniranja ovakvih događaja tijekom nastavka sezone pojačanoga pomorskog prometa, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, ali i rekreativce te kupače, da se prije izlaska na more kvalitetno informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka namoru te da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru, pridržavaju svih sigurnosnih standarda, poručili su iz  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
16:57 27.06.2019.

Pogonski stroj od 4.8 ks i nenosenje mobitela, nebi sebi dozvolili niti Sirijci.Ovdje imamo tri Janeza,ako nisu iz Bosne,koji su uzbunili potrazne ekipe.Sve im debelo naplatiti,a mi se i dalje poredjujmo sa njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije