Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pronašli trojicu Slovenaca koji su tijekom noći nestali u Zadarskom arhipelagu

Kao uzrok kašnjenja u povratku Slovenci su naveli kvar pogonskog stroja na plovilu.
27. lipnja 2019. u 14:11 1 komentara 1003 prikaza
pomorska policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Potraga za nestalom trojicom slovenskih državljana u zapadnom dijelu Zadarskog arhipelaga uspješno je noćas okončana.

Nestala Emma SRETAN EPILOG Otac nestale djevojčice potvrdio: 'Potraga je uspješno završena, vratila se!'

Dojavu o nestaloj trojici Slovenaca službenici MRCC Rijeka zaprimili su sinoć, u 23.52 sati od A.Z., članice posade brodice imena 'DODA II', Hrvatske zastave, koja se tada nalazila na sidru u zapadnome dijelu Zadarskog arhipelaga te je izvijestila kako su nestali otplovili sinoć u 20.30 sati u ribanje brodskim tenderom (pogonjen vanbrodskim pogonskim strojem snage 4,8kS), a dojavu je uputila s obzirom da se nisu vratili u dogovoreno vrijeme i sa sobom nisu imali nikakva sredstva komunikacije.

O događaju su iz MRCC Rijeka odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar, koji su odmah krenuli u traganje, a posredstvom radijskih komunikacija iz MRCC Rijeka o traganju su obaviješteni i drugi sudionici u području traganja te su upozoreni na pojačan oprez.

Ilustracija HGSS Potraga tragično završila: Pronašli tijelo nestalog stranca

Nešto kasnije noćas, u 2.08 sati, službenici Lučke kapetanije Zadar dojavili su kolegama u MRCC Rijeka o pronalasku nestalih ispred uvale Široka, na otoku Istu. Trojicu Slovenaca službenici LK Zadar pronašli su neozlijeđene, a nisu zatražili niti ponuđenu liječničku pomoć. Kao uzrok kašnjenja u povratku Slovenci su naveli kvar pogonskog stroja, nakon čega su službenici LK Zadar spašene prevezli na njihovu smještajnu brodicu 'DODA II', u 2.30 sati, čime je ova akcija traganja uspješno okončana.

Laura Borštnar Završila potraga Pronađena nestala djevojčica (13), ali policija provodi kriminalističku istragu

- Ovaj događaj, koji je srećom okončan uspješnim pronalaskom nestalih osoba, bez ozljeda i materijalne štete, još jedan je u nizu sličnih, kada se nautičari upuštaju u određene aktivnosti na moru, bez da su u potpunosti pripremljeni, kako osnovnim znanjima, tako i nužnom opremom. U cilju preveniranja ovakvih događaja tijekom nastavka sezone pojačanoga pomorskog prometa, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, ali i rekreativce te kupače, da se prije izlaska na more kvalitetno informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka namoru te da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru, pridržavaju svih sigurnosnih standarda, poručili su iz  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Poticaj učenicima
Ljudi će uvijek razbijati automobile, a onih koji ih znaju popraviti je sve manje

A1 izdvaja za Vas

  • ObrenM:

    Pogonski stroj od 4.8 ks i nenosenje mobitela, nebi sebi dozvolili niti Sirijci.Ovdje imamo tri Janeza,ako nisu iz Bosne,koji su uzbunili potrazne ekipe.Sve im debelo naplatiti,a mi se i dalje poredjujmo sa njima.