Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Pronađena još jedna vrsta lošeg kolesterola

liječnik
Photos.com
28.12.2009.
u 12:10

Profesor Peter Weissberg iz British Heart Foundationa preporučuje ljudima da se ne uznemiruju zbog novih otkrića. Podsjeća da svatko može reducirati kolesterol i rizik od srčanih bolesti ako jede umjereno, fizički je aktivan i izbjegava pušenje.

Znanstvenici su objavili da su pronašli dokaz kako još jedan loš tip kolesterola pridonosi srčanim bolestima. Za razliku od dobro poznatog lošeg LDL kolesterola, lipoprotein ili Lp ne može se kontrolirati dijetom ili uzimanjem lijeka statina. Ali, istraživači kažu da visoke razine Lp-a ne nose isti rizik kao LDL, a drugi lijek bi mogao minimizirati učinke Lp-a. LDL se smatra agresivnim tigrom u svijetu kolesterola, koji oblaže arterije i podiže rizik od srčanih bolesti. Znanstvenici vjeruju da je Lp, koji se nasljeđuje, znatno benigniji, mada može izazvati ugruške u krvi. 

Profesor Martin Farrall, vodeći autor studije na sveučilištu Oxford, rekao je da jedan od šest ljudi nosi jedan ili više gena za Lp. 

Neki već postojeći lijekovi, kao što su niacin i drugi koji tek dolaze na tržište, poput CETP-inhibitora, snižavaju Lp kao i LDL kolesterol. 

Profesor Peter Weissberg iz British Heart Foundationa preporučuje ljudima da se ne uznemiruju zbog Lp-a. 

- LDL je još uvijek tip kolesterola o kojem se trebamo više brinuti. Svatko može reducirati kolesterol i rizik od srčanih bolesti ako jede umjereno, fizički je aktivan i izbjegava pušenje - podsjetio je prof. Weissberg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije