Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon 56 godina potrage izraelska vojska pronašla pilota nestalog u Galilejskom jezeru

Ostatke je otkrila izraelska vojska na dnu jezera 25. listopada zajedno s dijelovima zrakoplova
07. studenoga 2018. u 08:05 3 komentara 843 prikaza
Galilejsko jezero
Foto: Screenshot: Google maps

Izraelska vojska nedavno je otkrila ostatke pilota Yakira Naveha koji je nestao prije 56 godina kada mu se zrakoplov srušio u Galilejsko jezero, objavljeno je u utorak. Ostaci su otkriveni na dnu jezera 25. listopada zajedno s dijelovima zrakoplova. Nakon identifikacije u forenzičnom laboratoriju, prvo je o pronalasku obaviještena pilotova obitelj, a potom i javnost.

pomorska policija Potrage na moru Nestala dvojica surfera, jedan doplivao do obale, za drugim se traga i pomoću dronova

Naveh, kojemu su bile 23 godine, bio je 6. svibnja 1952. kopilot na trenažnom letu zrakoplova Fouga Master kojem je otkazao motor tijekom brišućeg leta iznad površine Galilejskog jezera. Zrakoplov je nosom udario u vodu, raspao se i potonuo.Godinu poslije potražni tim pronašao je tijelo kadeta koji je upravljao letjelicom Odeda Koutona, ali Navehovu tijelu nije bilo ni traga.U listopadu ove godine vojska je pokrenula 12. potragu za njegovim ostacima.

Vojni ronioci u ranijim su potragama pronašli njegov sat, pištolj i dijelove njegova pilotskog sjedala. Iako je Galilejsko jezero relativno malo, potraga je roniocima bila "pravi pakao" jer meko, muljevito dno vidljivost smanjuje na minimum. "Dole je potpuna tmina. Potpuni mrak", kazao je šef ronilaca izraelske vojske prije dvije godine.

Srušila se zgrada u Marseilleu Traje potraga Desetero ljudi još uvijek pod ruševinama nakon kolapsa dvaju zgrada u Marseillesu

"I hladno je. Na dnu je temperatura 14 stupnjeva Celzija". Zbog dubine ronioci su na dnu mogli biti samo pola sata kako bi stigli izroniti na vrijeme da izbjegnu dekompresijsku bolest. Vojska kaže da joj je ovoga puta pomogla i neimenovana kompanija koja je osigurala naprednu tehnologiju za ispitivanje dna oko mjesta pada zrakoplova.

"Moralna je i etička obaveza izraelske vojske da pronađe sve svoje nestale vojnike i zatočenike, kao i one kojima se ne zna grob", dodaje.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    naslov sugerira da je pilot pronađen živ . znate, pronašli japanske vojnike u šumama bornea... žive. a ovo.. pronašli kostur... kostur vojnika. novinar danas nije teško biti, copy paste, google translate, copy paste i dodaš inicijale.

  • Vl jedi govna:

    Nije bio živ, ali zdrav je