Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Promijenio spol u braku i ostali su bračni par

ruke
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.06.2014.
u 12:41

Bolonjski sud je proveo promjenu spola, ali je i na osnovu zakona iz 1982. prema kojem promjena spola znači i rastavu braka, rastavio supružnike

Vjenčali su se kao muškarac i ženska, ali je onda on postao ona, pa ih je općinski sud u Bologni, gdje žive, prisilno rastavio, a sada im je Ustavni sud potvrdio bračno stanje. Alessandro Bernaroli se upoznao s Alessandrom kada je on ima 24, a ona 22 godine. Oženili su se, ali je Alessandro htio promijeniti spol. To je i učinio operacijom u Tajlandu 2008. godine. Godinu dana kasnije zatražio, odnosno sada već ona, Alessandra, na sudu u Bologni da joj u dokumentima službeno bude priznata promjena spola.

Bolonjski sud je proveo promjenu spola, ali je i na osnovu zakona iz 1982. prema kojem promjena spola znači i rastavu braka, rastavio supružnike. Supružnici, obje žene, se vole i žele živjeti u braku, pa se na odluku suda u Bologni žale Vrhovnom sudu, koji slučaj prebacuje na mišljenje Ustavnom sudu. Konačno je sada Ustavni sud na osnovu 2. članka Ustava, koji „priznaje i jamči nepovrediva prava čovjeka, kako kao pojedinca tako i u društvenom sastavu u kojem ostvaruje svoju osobnost“, presudio kako dvije Alessandre mogu ostati u braku.

Alessandro Bernaroli sada ima 43 godine, a Alessandra koja je bila ženskog spola i ostala sada ima 41 godinu. Mnogi procjenjuju kako bi taj slučaj mogao otvoriti vrata zakonu kojim bi se dopuštalo  sklapanje braka među homoseksualcima. Alessandra, koja je bila muško, kaže kako njihov odnos nije homoseksualni slučaj, već transseksualni.

>> 'Malodobniku što prije promijenite spol u knjizi rođenih'

Komentara 1

DI
dokazano.istinito
07:31 13.06.2014.

ovo nije bolest, ovo je sramota za ljudstvo, svako tko drugacije misli, on je lazov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije