Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prometni kaos u Lici, turisti ogorčeni: 'Znate li kako ću do mora?'

Vozači pozivima opsjedaju HAK, koji ponavlja informaciju: – Ljudi, ovdje nikoga ni za što nije briga. Nisu se koordinirali i uopće ih ne zanimate – prenosi Matijašević
27. svibnja 2014. u 16:34 35 komentara 27560 prikaza
prometni kaos,gužva,Lika
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

U poslijepodnevnim satima kolone na cestama u Lici, blokiranima zbog radova, postale su sve manje, a tijekom dana najgore je bilo na predjelu Debelog Brda, odnosno u selu Bijelo Polje nadomak Korenice.

– Kolone su bile možda 3 do 4 kilometra s jedne i druge strane, no tako dugačke kolone bile su samo tijekom jutra. Ljudi su čekali i po sat vremena i sigurno im nije bilo lako čekati, a ni voziti po makadamu. Mi ovdje radimo već dosta dugo i znalo se da su ovdje radovi, a iako putnicima nije bilo baš najudobnije, morali su čekati. Ipak je glavno da su prošli – rekao nam je Vlado Tušek, bagerist na makadamu. Preko makadamskog puta tijekom utorka odvijao se promet na dijelu dionice od mora prema unutrašnjosti i u suprotnom smjeru.

HAC najavio zatvaranje

HAC je najavio i na svojim stranicama objavio da od 27. do 29. svibnja zbog radova zatvara dionicu autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do čvora Otočac u smjeru Zagreba i da je promet preusmjeren na alternativni pravac Otočac-Vrhovine-Korenica-Udbina-Gornja Ploča. Međutim, i ondje su radovi i promet se odvija samo jednim trakom. To pak nigdje ne piše, s tim nisu upoznati u HAC-u, niti ih to zanima.

Zatvorena je i cesta Gospić-Otočac, i to zato što HŽ rekonstrurira željeznički nadvožnjak Janjče na željezničkoj prugi Oštarije-Knin-Split. Obilazno se vozi preko Studenaca, ali je ta cesta iznimno loša i uska pa su zato nastale kolone.

Promet je otežan i iz pravca Dalmacije gdje se s autoceste izlazi kod Gornje Ploče. Promet policija preusmjerava na više lokacija prema Karlovcu, a oni koji žele ići na autocestu kod Otočca preusmjeravaju se prema Vrhovinama, gdje su već prometni čepovi iz pravca Zagreba.

'Znate li vi kako ću do mora?'

Promet s čvorišta Otočac policija je preusmjeravala prema Vrhovinama, no tamo nismo primijetili radove, a stvarali su se manji prometni čepovi zbog uske ceste. Dio vozača krenuo je prema Košinju i tamo su se stvarale kolone vozila jer su u tijeku radovi kod nadvožnjaka Janjče. Vozači s kojima smo razgovarali požalili su nam se na potpuno oprečne informacije koje stižu do njih.

- Meni su rekli da su zatvorili cestu zbog razminiranja, a vozaču iza mene da je riječ o zatvaranju ceste zbog radova – rekao nam je jedan Zagrepčanin.

Drugi su nam pak rekli kako su dobili informaciju da moraju ići uskim cestama i čekati u kolonama zbog bojenja tunela Grič. Najzbunjeniji i najogorčeniji dakako bili su turisti koje smo zatekli u koloni u pravcu Perušića.

– Čekam 20-ak minuta, ali nije mi to problem nego što uopće ne znam gdje sam. Morao sam sići s autoceste i pitao sam da mi kažu kako ću se ponovno vratiti na autocestu, i sad tu čekam. Znate li vi kako ću do mora? – rekao nam je Walker iz Nizozemske.

U vrijeme dok su turisti i domaći vozači čekali  da ih policija propusti, policija je ispisivala kazne vozačima kamiona koji su unatoč zabrani prometovanja lokalnom cestom od Perušića prema Otočcu njome vozili. Policajac s kojim smo razgovarali rekao nam je da nije bila prevelika kolona vozila od Otočca, već da su se kilometarske kolone stvarale kod Vrhovina i na cesti od Korenice prema Udbini.

Matijašević traži ostavku

Zbog nevjerojatne nekoordiniranosti, indolencije i neodgovornosti Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, Hrvatska udruga radničkih sindikata traži ostavke odgovornih u tim tvrtkama.

Kolona duga više od šest kilometara koja se danas u Lici stvorila isključivo zbog nebrige odgovornih u ovim poduzećima razlog je da se oštro reagira kako se pred samu turističku sezonu ne bi ponovio isti problem. Zbog takvog propusta u svakoj uređenoj državi odgovorni bi snosili posljedice – ogorčen je Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a.

 – U Hrvatskim cestama kažu kako su vjerojatno oni prvi počeli izvoditi radove, a krivnju prebacuju i na Lika ceste, lokalne pravce o kojima odlučuje lokalna samouprava. Vozači opsjedaju pozivima HAK, koji ponavlja informaciju: – Ljudi, ovdje nikoga ni za što nije briga. Nisu se koordinirali i uopće ih ne zanimate – prenosi Matijašević te ustvrđuje:

– HURS smatra da bi „cestari“ itekako trebali mariti za kolonu vozača koji su dovedeni u situaciju da satima čekaju zbog njihove indolencije i da trebaju odgovarati za nered koji se kontinuirano ponavlja. Zato tražimo da se detektiraju i smijene krivci za prometni kaos u Lici!

Imate li fotografije ili snimke zastoja? Pošaljite ih na javi@vecernji.net

Večernji list poziva sve čitatelje da vijesti i sve zanimljive situacije kojima svjedoče fotkaju koristeći aplikaciju Scoopshot te tako dođu u priliku i da nešto zarade. Najbolje fotografije snimljene uz pomoć ove aplikacije Večernji će otkupiti.

Skinite Scoopshot aplikaciju za iO

Skinite Scoopshot za Android

Skinite Scoopshot za Windows telefone

Dionica autoceste A1 do četvrtka zatvorena za sav promet

Dionica autoceste A1 od čvora Otočac do čvora Gornja Ploča bit će privremeno zatvorena za sav promet od danas do četvrtka u trajanju od 8 do 18 sati zbog radova u tunelu Grič, priopćili su poslijepodne iz HAC-a.

Predmetni radovi izvode se jer su na pokosu iznad južnog portala tunela uočeni veći stijenski blokovi koji su zbog erozije tijekom vremena postali nestabilni i opasni za sudionike u prometu autocestom. Neke blokove nije bilo moguće stabilizirati na pokosu već ih je bilo potrebno ukloniti usitnjavanjem i rušenjem. Pozicija pojedinih nestabilnih blokova je takva da se njihovo uklanjanje nije moglo izvesti uz istodobno odvijanje prometa. (Bojan Arežina)

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Emergo:

    Majko moja koji ....... sjede u foteljama. Nisu u stanju koordinirati promet na dvije ceste u isto vrijeme....

  • downunder:

    Mene jedino čudi da se nisu sjetili ovoga u srcu sezone tj. 7-8 mjesec.

  • puši kurac:

    "odgovorni bi trebali snositi posljedice" hahahahahaha!! kaj je ovaj ozren novi ovdje?