Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Projekt LIFE SUPport donosi rješenja za najveće prijetnje bjeloglavim supovima

Potreba za žurnom provedbom ovakvog projekta utvrđena je Stručnom podlogom za prijedlog plana upravljanja bjeloglavim supom s akcijskim planom
04. rujna 2022. u 12:33 2 komentara 726 prikaza
Bjeloglavi sup
Foto: Udruga Biom
Pogledajte galeriju 1/4

Bjeloglavi supovi - veličanstvene ptice koje su se nekada gnijezdile diljem zemlje - posljednjih su desetljeća gnijezda svijale samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Ove su godine područje gniježđenja, nakon više od stotinu godina, proširile i na Park prirode Učka. Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 120 gnijezdećih parova supova, a projektom LIFE SUPport njihova se populacija želi ojačati te im se omogućiti povratak na povijesna gnjezdilišta u kopnenom dijelu zemlje.

Projektom LIFE SUPport, vrijednim 2.159.598 eura, od čega se 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije, unaprijedit će se zaštita bjeloglavih supova i uvjeti njihova gniježđenja u Hrvatskoj, priopćila je Udruga BIOM te dodala kako projekt, koji počinje u siječnju 2023. godine, donosi rješenja za najvažnije prijetnje bjeloglavim supovima - nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju.

- Sve što ćemo činiti tijekom pet godina trajanja projekta LIFE SUPport, imat će dugoročne posljedice. Naime, bjeloglavi su supovi dugovječna vrsta kojoj je potrebno pet godina da dosegne reproduktivnu dob. Zbog toga dio rezultata provedenih aktivnosti očekujemo vidjeti tek u idućem desetljeću - kazala je Željka Rajković, izvršna direktorica Udruge BIOM.

Bjeloglavi sup | Autor : Udruga Biom Foto: Udruga Biom

Potreba za žurnom provedbom ovakvog projekta utvrđena je Stručnom podlogom za prijedlog plana upravljanja bjeloglavim supom s akcijskim planom.

- Budući da supovima nedostaje hrane u prirodi, namjeravamo proširiti mrežu hranilišta. Novo hranilište napravit će se na Krku. To bi hranilište, uz postojeća na Cresu i Učki, unaprijedilo potrebe sadašnje populacije supova te ojačalo populaciju. Tijekom projekta razvijat ćemo suradnju s lokalnim ovčarima i lovcima. Naime, u budućnosti trebamo spriječiti trovanja supova olovnim streljivom i otrovnim mamcima za divlje alohtone životinje. Među lovcima će se promicati korištenje bezolovnog streljiva, a među stočarima zaštita stada ovaca od čagljeva korištenjem ograda i pasa - rekla je Karla Škorjanc, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Krk.

Kako supovi ne bi stradavali od strujnog udara, elektroenergetska infrastruktura unaprijedit će se, zahvaljujući sudjelovanju HEP-Operator distribucijskog sustava. Na 200 srednjenaponskih stupova na kvarnerskim otocima i Učki primijenit će se mjere zaštite ptica od elektrokucije. O važnosti unaprjeđenja energetske mreže radi zaštite supova educirat će se 60 zaposlenika energetskih tvrtki.

- Među glavnim ciljevima projekta je i pad smrtnosti mladih ptica smanjivanjem njihova uznemiravanja u gnijezdima te unaprjeđenjem rada našeg Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli. S lokalnim stanovništvom imamo sjajnu suradnju pri spašavanju supova koji tijekom prvih letova iz gnijezda na otočnim liticama padnu u more, no tijekom projekta dodatno će se educirati vlasnici plovila, ribari i turisti o poželjnom, ali i obveznom ponašanju u blizini bjeloglavih supova tijekom njihova gniježđenja, posebno ljeti. Ptiće se tada ne smije uznemiravati - istaknula je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove "Priroda“ koja upravlja Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove Beli. Trenutačno se Oporavilište skrbi o deset mladih bjeloglavih supova, a nakon oporavka namjerava ih vratiti u prirodu.

Vodeći partner na projektu LIFE SUPport je Udruga BIOM, partneri su Javna ustanova "Priroda“ Primorsko-goranske županije, Poljoprivredna zadruga "Otok Krk“, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation, a pridruženi je partner Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Nova pasica RZ | Autor :

Pogled iz zraka na ušće rijeke Neretve prirodno bogatstvo Najhladnija rijeka na svijetu nalazi se u BiH. Stručnjaci objašnjavaju njezinu hladnoću  NP Plitvi?ka jezera svakim danom bilježi sve ve?i broj turista veliki projekt WWF i NP Plitvička jezera uklanjaju barijere s Bijele rijeke Zagreb: Stanovnici ZOO vrta velike vru?ine lakše podnose uz ledene poslastice ili tuširanje ugrožene vrste Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se i u ZOO Zagreb
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Beyonder:

    Prirodni neprijatelj im je čovjek

  • homofobic:

    Hranilista su pozeljna za pomoci u dobavi hrane medutim daleko veca korist bi bila ne odnositi prirodnu hranu ptica! Turiste u japankama se ne smije spasavati a poginule ostaviti tamo gdje ih je stvoritelj nazvao mobilnim telefonom i kazao im ... prikaži još! "Dodi, hocu te sada!" To je prirodna hrana tih ptica koje se zeli sacuvati!