Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožene vrste

Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se i u ZOO Zagreb

Zagreb: Stanovnici ZOO vrta velike vru?ine lakše podnose uz ledene poslastice ili tuširanje
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
03.09.2022.
u 10:16

Dođite na edukativni program koji traje od 11 do 17 sati i saznajte sve fizičkim karakteristikama strvinara

Danas je Međunarodni dan ptica strvinara, a obilježit će se i u zagrebačkom Zoološkom vrtu edukativnim programom koji počinje u 11 sati

Do 17 sati, u edukativnom kutku doznat ćete sve o fizičkim karakteristikama strvinara te koje im sve sposobnosti one pružaju. Strvinari, primjerice, imaju nevjerojatan njuh, pa strvinu mogu otkriti s velike udaljenosti. Kakav je pak njuh ljudi, posjetitelji će moći provjeriti kroz igru prepoznavanja mirisa.

Djeca će svoju kreativnost moći iskazati na radionici izrade bjeloglavih supova od kartona i papira u boji. Edukatori će preporučiti posjetiteljima da uživo promotre koliko su bjeloglavi supovi veličanstveni. Riječ je o najvećim pticama u Hrvatskoj koje se danas gnijezde još jedino na Kvarneru.

13.09.2017., Zagreb - Najstarije zivotinje zagrebackog Zooloskog vrta. Bjeloglavi sup. "nPhoto: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Budući da su im gnijezda na liticama uz more, dio mladih ptica tijekom prvih letova završava u moru. Tada ih najčešće spašava lokalno stanovništvo, a oporavljaju se u Oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu. U liječenju supova pomaže i zagrebački Zoološki vrt. 

Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se prve subote u rujnu. Mnoge su vrste tih ptica ugrožene, a nekima prijeti i izumiranje. Zbog toga je važno osvijestiti građane što mogu činiti kako bi se zaštitile populacije ptica strvinara u njihovoj blizini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije