Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staja u blatu

Proizvodnja mlijeka od koje živim trpi jer mi nisu sanirali farmu

'podravina i bilogora, cadjavica, 25.10.2010. krunoslav cigrovski u svojoj farmi u cadjavackom lugu u kojoj krave stoje u otpadnoj vodi i oboljevaju - poduzece koje ju je gradilo nije ispravilo nedost
'Marija Lovrenc/VLM'
25.10.2010.
u 16:55

Krunoslav Cigrovski tužio je slatinsku tvrtku jer tvrdi da je loše izvela posao zbog čega i krave daju manje mlijeka. Oni kažu da su mu izlazili ususret

Kada je prije tri godine poljoprivrednik Krunoslav Cigrovski iz Čađavičkog Luga nedaleko od Slatine kreditom HBOR-a izgradio farmu za pedesetak muznih krava, nije znao da će završiti na sudu, u sporu s izvođačem radova, slatinskim Unimontom. Danas tvrdi da su mu u 2,2 milijuna kuna vrijednom projektu obavili loš posao, a zbog kojeg, ocjenjuje, trpe životinje i proizvodnja mlijeka od koje živi.

Septička jama, pločice...

– Krave stoje u otpadnim vodama jer tzv. blatni hodnik nije napravljen prema građevinskim propisima, sve se otpadne vode zadržavaju na njemu, a trebale bi otjecati u septičku jamu. Imamo problema i s tom septičkom jamom jer se napuni već za nekoliko dana, a trebala bi izdržati barem mjesec, dva. A u dijelu pogona ugradili su nam krive pločice – navodi Cigrovski, nepravilnosti u izvedenim radovima koje je, kaže, od Unimonta tražio da ih ispravi. Dugovao im je 24.000 kuna i čekao na uplatu, kada sanacija bude gotova.

– To se nije dogodilo. Novac su prisilno uzeli, sjeli mi na račun, a farmu ostavili u stanju kakvom je danas. Krave stoje u otpadu, dobivaju čireve na papcima, hrome su, slabo jedu, a proizvodnja mlijeka u posljednjih godinu dana se prepolovila upravo zbog jadnih uvjeta u kojima se nalaze – opisuje Cigrovski. Kada je tužio izvođače radova, općinski sud u Slatini i županijski u Virovitici presudili su u korist Unimonta.

Inzistirao na 'svom'

– Unimont je ponudio sanaciju u vrijednosti od 7000 kuna i to samo za pločice, koje su nam najmanja briga. Angažirao sam drugog sudskog vještaka koji je procijenio da je prava šteta oko 90.000 kuna. Ja tog novca nemam, moje životinje trpe, a ja se moram povlačiti po sudovima zbog loše obavljena posla – jada se Cigrovski.

U prozvanom poduzeću kažu da su Cigrovskom izlazili ususret i da ih je o radovima s kojima je nezadovoljan obavijestio tek godinu i pol nakon otvorenja farme. Problema nije bilo, kažu, sve dok mu nisu naplatili dug koji je izbjegavao.

– Učinili smo sve da izbjegnemo sudski proces i održimo korektan poslovni odnos. Već prilikom izgradnje staje, g. Cigrovskom savjetovali smo drugačiji model izgnojavanja i skladištenja gnoja, rešetkasti pod s lagunom ispod objekta jer se on u praksi pokazao tehnološki funkcionalniji. No on je inzistirao na 'svom' modelu. Poštovali smo njegove odluke i staju izgradili u skladu sa građevinskim projektom u kojem je on diktirao uvjete. Nadzor i sud potvrdili su da je staja izgrađena prema svim pravilima struke i ugovorenog troškovnika – stav je Dragutina Sokačića, direktora Unimonta.

Ondje priznaju da problem postoji, no tvrde da za njega nisu odgovorni jer su morali raditi po projektu o kojem je odlučivao K. Cigrovski.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije