Naslovnica Vijesti Hrvatska

Proizvodimo plin za izvoz po 6 lp, a plin koji uvozimo košta 22,5 lp

U resornom ministarstvu objašnjavaju da su morali liberalizirati tržište zbog tužbe MOL-a i zato što je tako odlučila Europska komisija
25. veljače 2017. u 18:32 42 komentara 15092 prikaza
plin
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Više od polovice Europe ima regulirane cijene plina, tržište plina reguliraju čak i oni koji svojeg plina nemaju – poput Mađarske. I dok svoje tržište regulira, Mađarska je zahvaljujući poslušnosti naše politike isposlovala da hrvatska država dopusti Ini da naš plin izvozi. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pravdaju se da su bili primorani dopustiti izvoz domaćeg plina jer se MOL za to izborio kroz tužbu Europskoj komisiji. Opcije su bile dopustiti izvoz ili plaćati penale, kažu. Tragedija je u tome da Hrvatska ima plina za pokrivanje 60 posto svojih potreba, koji Ina proizvodi jeftino – za samo 6 lipa po kilovatsatu – dok će ga građani ubuduće plaćati više od 30 lipa po kilovatsatu. Sada taj jeftini plin, jer je tako dopustila Vlada, može u Mađarsku ili Italiju, a Hrvatska će sve više ovisiti o uvozu. Priznaju to i u resornom ministarstvu, ali vjeruju da je izvoz neisplativ jer je transport skup pa zaključuju da će Ini biti profitabilnije prodati plin u Hrvatskoj.

plin 'BESCILJNO LUTAJU' HNS: Odgodom odluke o cijeni plina Vlada pokazala da nema viziju

Teško će ublažiti udar

Liberalizacija povlači za sobom i poskupljenje plina. Nabavna cijena plina narasla je do razine da bi cijene za građanstvo trebale poskupjeti 23 posto. Vlada ne želi to poskupljenje pa danima traži način da ublaži plinski udar. PDV nije moguće smanjiti zbog europskih pravila pa je prostor za uštedu ostao na tarifama Plinacra ili zaradi lokalnih opskrbljivača plinom ili pak tako da se HEP natjera da stvara gubitke. Ako se ne želi uništiti poslovanje HEP-a, realno je očekivati poskupljenje od 20-ak posto jer sve naknade zajedno čine samo 15 posto ukupne cijene. Gotovo je izvjesno da će se smanjivati tarife Plinacru, i to 10-ak posto, ali time se može postići smanjenje konačne cijene od samo jedan posto. Međutim, ako Plinacro počne jeftinije prevoziti plin, izvoz postaje profitabilniji.

Upitna gradnja plinovoda

Rezanje naknada problematično je i zato što se od Plinacra očekuje da izgradi brojne plinovode pa i one koji vode prema LNG terminalu, kao i konekciju koja će Hrvatsku pripojiti na plinovod TAP koji bi trebao dopustiti plin s Kaspijskog jezera. Vlada će konačne cijene plina objaviti idućeg tjedna, ali već je jasno da će zbog 2,5 kuna manjeg računa za plin žrtvovati intenzitet razvoja plinske mreže u Hrvatskoj.     

>> Poskupljuju plin i struja, a evo koliko ćemo više plaćati cestarine na autocestama

>> U utorak će se znati hoće li poskupjeti plin: 'Ne želimo ništa na teret naših građana'

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

  • sdpesticid:

    hrvatska inteligencija u primjeru gosp. đikića moralno i etički se ogradila od ovakvog naslova napuštajući hrvatsku. hrvatska inteligencija koja je ostala u rh nema što za reći na ovaj naslov ili ?

  • kobran:

    Hrvatska Vlada je dobro uredjena profesionalna mafijaska udruga.

  • aristip:

    S obzirom da Ina rudnu rentu za vađenje plina plaća u smiješnim iznosima, jer je plin prodavala samo u Hrvatskoj, sada bi Vlada trebala enormno povećati rudnu rentu za sav plin proizveden u Hrvatskoj a prodan izvan RH.