Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buran početak

Program Vlade na udaru oporbe: Ministrima ćemo ukinuti imunitet

Zagreb: Plenković dolazi na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
23.07.2020.
u 19:26

To je relikt iz sredine ‘90-ih i mi ćemo taj zakon promijeniti kako bismo poslali važnu poruku što mislimo o borbi protiv korupcije, rekao je Plenković.

Jučerašnje zasjedanje Sabora, koje je bilo u znaku predstavljanja programa nove Vlade i glasanja o novoj Vladi, započelo je prilično neobično. Pogotovo za šefa Sabora Gordana Jandrokovića kojem su tri članice prvog ženskog kluba u povijesti Sabora – Dalija Orešković (SSIP), Marijana Puljak (Pametno) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) – uručile tri simbolična dara.

Radilo se o butelji vina, dezodoransu i kemijskoj olovci, čime su na svoj način “prokomentirale” potez ministra Marka Pavića koji je u posljednjem tjednu dojučerašnjeg mandata svojom privatnom karticom platio parfeme, dezodoranse, butelje vina i kemijske olovke pa je od Ministarstva tražio povrat novca (7100 kuna).

Jandroković je u početku bio malo zatečen darovima. Potom je rekao da mu je drago da u Saboru postoji ženski klub, da bi se onda našalio: “Čini mi se da je Stranka s imenom i prezimenom toliko pametna da je izgubila fokus i došla na loš glas.” To njegovo lagano spuštanje zastupnicama odnosilo se na prekjučerašnju situaciju kada je Dario Zurovec (Fokus) napustio koaliciju triju stranaka, ostavivši tako na cjedilu Orešković i Puljak jer u tom trenutku nisu mogle formirati saborski klub, što je ipak riješeno naknadnim pridruživanjem A. M. Taritaš.

Reciklirana Vlada

Nakon što je saborska sjednica započela, već nakon 20 minuta prekinuta je jer je gotovo cijela oporba zatražila stanku od sat vremena zato što su program Vlade, o kojem su trebali raspravljati i glasati, dobili 40 minuta prije sjednice.

– Možda se nakon stanke dogovorimo da uopće ne sudjelujemo u raspravi o programu Vlade, a ovakvim ponašanjem gurate nas baš prema takvoj odluci – kazao je Milan Vrkljan (DP).

Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je da je riječ o pobjedničkom programu HDZ-a koji su u izbornoj kampanji svakodnevno komunicirali i građani su ga na izborima podržali, pa ga čudi iščuđavanje zastupnika, čije je reakcije nazvao performansom oporbe. Na to mu je Nikola Grmoja (Most) poručio da ne vrijeđa inteligenciju zastupnika. Jandroković je na kraju odredio stanku od tek 15 minuta, nakon čega je mandatar Andrej Plenković u Saboru predstavio program Vlade, najprije se osvrnuvši na posljedice koronakrize.

– U odnosu na lani pretrpjet ćemo gospodarski pad od oko 10%, što dovoljno govori o ozbiljnosti trenutka. No prema podacima EK, mogli bismo nagodinu rasti po stopi od 7,5%. Prioritet Vlade bit će da potpuno iskoristimo 22 milijarde eura za oporavak gospodarstva. Riječ je o 166 milijardi kuna, više od jednogodišnjeg državnog proračuna. Program Vlade bit će temelj i putokaz za izgradnju sigurne Hrvatske. Svjesni smo da se mnogi sugrađani boje sutrašnjice. Kao Vlada svakog ćemo se dana odlučno boriti za zdravstvenu sigurnost građana, sigurna radna mjesta, plaće i mirovine.

Cilj nam je do kraja mandata podignuti prosječnu neto plaću na 7600, a minimalnu neto plaću na 4250 kuna. Mirovine ćemo povećati za najmanje 10% i proširiti krug umirovljenika koji mogu i žele raditi. Očekujem konstruktivnu suradnju – rekao je Plenković najavivši i rezanje broja lokalnih dužnosnika na pola te decentralizaciju zemlje. Uslijedile su brojne replike i pitanja oporbenih zastupnika, primjerice, zašto je u nazivu Ministarstva kulture dodana i riječ “mediji”, zašto je proces posvajanja djece spor i težak, zašto se odbija uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja na izborima, koliko je nestalih tijekom Domovinskog rata pronađeno u prošlom mandatu...

– U programu Vlade nema reforme poreznog sustava koja bi smanjila nejednakost u društvu. Razmislite o poreznoj stopi od pet posto, kao i o prebacivanju tereta s rada na teret kapitala – kazala je Sandra Benčić (Možemo!).

Plenković je uzvratio da se daljnjim rasterećenjem dohotka želi potaknuti gospodarska aktivnost i pravičnost, da posvajanje djece zaista ide sporo, a da u Hrvatskoj ima tako malo djece za posvajanje da ne bismo ni trebali imati institucionalnu skrb, da se za dopisno i elektroničko glasanje još nisu stekli uvjeti...

– Ovo je reciklirana Vlada s nešto novih umetaka u liku novih ministara. Ova Vlada neće nas odvesti u 21. stoljeće u smislu klimatskih promjena, sve veće nejednakosti i podjele na bogate i siromašne, sve veće političke korupcije, posebice one na vrhu. I program Vlade je recikliran jer se neke stvari ponavljaju iz mandata u mandat. O Imunološkom zavodu slušam godinama, i od HDZ-a, ali se ništa nije pomaknulo, a u programu nove Vlade taj se isti mistični Imunološki zavod opet spominje. Tko je kriv za to što imamo tako ranjivo gospodarstvo koje nije izdržalo ovu epidemiološku situaciju? Povećali smo nejednakosti među građanima, uništili smo ili smanjili naš ekološki kapital, od šuma, tla, vode. Da bi gospodarstvo bilo otpornije, ne može ovisiti toliko o turizmu – kazao je Tomislav Tomašević ustvrdivši potom da je Tomislav Ćorić najslabija karika nove Vlade.

Ustavni patriotizam

– Spremni smo podržati sve prijedloge Vlade ako su u interesu građana, ali očekujemo od vladajuće većine da podrži i sve dobre oporbene prijedloge ako su u korist većine građana ove zemlje – poručio je Tomašević.

– Izbacili ste iz nove Vlade najvažnije ministarstvo – demografije. Jedna nacionalna manjina, kojoj pripadaju Milorad Pupovac i Boris Milošević, rušila je Hrvatsku, a nikada se nitko od njih za to nije ispričao. Oni čak i ne govore o Domovinskom ratu već o “sukobu”. Najviše mi je krivo što ste najveći lobist ulaska Srbije u EU, a niste Srbiji postavili uvjet za to – recite gdje su naši nestali, platite ratnu odštetu... – iz Hrvatskih suverenista Plenkoviću se obratio Hrvoje Zekanović.

– Boris Milošević sjedi na krivom mjestu. Mi nemamo ništa protiv niti jedne manjine. Tu smo liberalniji od mnogih stranaka koje se svrstavaju lijevo, ali hrvatska Vlada ne bi smjela biti izglasana glasovima nacionalnih manjina – kazao je Milan Vrkljan (DP).

Milorad Pupovac kazao je da iza Miloševića nisu ostale nikakve zastare. Ni poslovne ni ratne.

– Zato molim da tog mladog čovjeka, oni koji su u jednom trenutku posrnuli u životu, neki lakše, neki teže, ostave na miru. Da radi posao za koji je izabran. I da se nosi sa svojom savješću. Svatko tko nas ovdje želi učiti ratnom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake, pa i ove zemlje. I tko god prije ustavnog patriotizma stavi bilo što, stavio je čizmu na Ustav – kazao je Pupovac uzvrativši time i na Vrkljanov i na Zekanovićev istup i dodajući da zastupnici nacionalnih manjina temeljem Ustava imaju, pored općeg biračkog prava, i posebno biračko pravo. Osvrćući se na Pavićevo peglanje kartice, Plenković je rekao da je Pavić imao dobru namjeru, ali je to “malo nespretno izveo”, a o napadu HDZ-ova Vinka Zulima na Katarinu Peović (RF) otkrio je da je političkom tajniku HDZ-a Zulimu naložio “da to više ne radi”. Najavio je da će Zakon o obnovi Zagreba danas biti na Vladi.

– Planiramo ukinuti imunitet članovima Vlade. To je relikt iz sredine ‘90-ih i mi ćemo taj zakon promijeniti kako bismo poslali važnu poruku što mislimo o borbi protiv korupcije – najavio je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 3

ND
Necijepljeni degenerik
20:04 23.07.2020.

Mogu samo čestitati Plenkoviću na započetoj racionalizaciji: uspješno je spojio Hrvatsku Vladu, ud-bu i Srpsko nacionalno vijeće u jedinstveno upravno tijelo.

DU
Deleted user
21:14 23.07.2020.

Ništa se bitno nije promijenilo. Provokatori su zamijenili jedni druge. Otišli su anarhisti, a umjesto njih su stigli revolucionari. Stranka Pametno već u bogznakojoj koaliciji, Fokus pobjegao iz nje. Daliji uskače u pomoć Mrak da bi sklepali klub. SDP bez šefa, Berinu doktrinu uvreda Peđa, Bauk i ostali nastavljaju kao da nisu doživjeli debakl. Desnica na čelu sa Škorom nastavlja s teškim populizmom. Ukratko, čeka nas mučna politička jesen.

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
20:26 23.07.2020.

Ovoliko necdiviliziranog verbalnog divljanja oporbenih zastupnika u jednom nacionalnom parlamentu kao jučer i danas u Saboru nisam u posljednjih 49 godina ni gledao, ni čuo, ni čitao o tome ni u Njemačkoj, Austriji, Francuskoju, Švicarskoj, Luksemburgu ili Belgiji. Zadaća oporbebe je kontrola i propitivanje Vlade i vladajućih ali ovo što se kod nas događa u parlamentu je sirova oprustukcija rada nacionalnog parlamenta. Isto je tako zanimljivo kako se fantastično u tome slažu i krajnje lijevičarska i krajnje desničarska takozvana oporba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije