Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. obljetnica

Program obilježavanja 'Oluje' osmišljen s HZJZ-om: 'Možemo proslaviti i bez fizičkih kontakata'

Svečanost na kninskoj tvrđavi
Foto: Hrvoje Jelavić
1/16
31.07.2020.
u 17:24

'Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa', istaknuo je dr. Jeličić

Na predstavljanju programa obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" 4. i 5. kolovoza u Kninu predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop rekao je u petak da je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO "Oluje", državni tajnik Jakop zahvalio je danas u Kninu svima u pripremi programa te onima koji će sudjelovati u njegovoj provedbi, pri čemu je posebice istaknuo epidemiologe koji su pripremili preporuke u skladu s propisanim mjerama i ograničenjima.

Državni tajnik Jakop predstavio je program za utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza 2020., ističući kako je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na ovogodišnje specifične okolnosti uzrokovane pandemijom, priopćeno je popodne iz MORH-a .

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Pavle Jeličić rekao je kako su preporuke epidemiološke struke bile temelj za planiranje organizacije obljetnice.

“Zajedno s kolegama iz Županijskog stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije bili smo na terenu, vidjeli situaciju, procijenili rizik i dali preporuke”, rekao je dr. Jeličić i pozvao sve one koji pripadaju rizičnoj skupini ili imaju bilo kakve simptome koronavirusa da ostanu kod kuće.

GALERIJA Svečanost na kninskoj tvrđavi

Svečanost na kninskoj tvrđavi
1/16

Isto tako, one koji dolaze na obljetnicu podsjetio je na obavezno pridržavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara u zatvorenim prostorijama i metar na otvorenome, zatim na preporuku nošenja maske u zatvorenim prostorijama ako se ne može održavati razmak te na što češću dezinfekciju ruku.

Izbjegavati rukovanja, grljenja, ljubljenja 

“Izbjegavajte rukovanja, grljenja, ljubljenja, čestitanja. Obljetnicu možemo dostojanstveno proslaviti i bez fizičkih kontakata. Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa”, istaknuo je dr. Jeličić.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić izvijestila je o aktivnostima tog ministarstva u sklopu Organizacijskog odbora koje se odnose na hrvatske branitelje pri čemu je, među ostalim, istaknula: “Na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji 'Oluja' uputili smo kartu sjećanja – pismo kojim se sjećamo njihovih i naših poginulih sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana."

Rekla je da će na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovati pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995. te da je ministarstvo izdalo preporuku da se obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluje" slavi i u drugim hrvatskim gradovima.

Benić je pozvala sve hrvatske branitelje i sve građane da izvjese hrvatsku zastavu , "da svi zajedno proslavimo ponosno i dostojanstveno naš najveći praznik i da ostanemo odgovorni”.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić čestitao je svim hrvatskim braniteljima, svojim suborcima veliku obljetnicu te ih je također pozvao i zamolio da budu odgovorni i da je ponosno i časno obilježe uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić izvijestio je da će policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i kako bi se dostojanstveno i svečano obilježila ta obljetnica.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je kako je Grad, kao i proteklih godina, odradio sve potrebne pripreme za dostojanstvenu proslavu "Oluje" u uvjetima koje danas imamo.

“Apeliram na sve da i dalje zadržimo dostojanstvo i da budemo ponosni na ono što su nam branitelji omogućili, a to je da danas ovdje stojimo u Kninu. Nadam se da će proslava biti na razini kao i proteklih godina uz ove posebne uvjete”, istaknuo je Jelić.

Zapovjednik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić rekao je da će Oružane snage RH, kao i protekle 24 godine, pružiti potporu obilježavanju "Oluje" te da je na dnevnoj bazi u pripremama provedbe te svečanosti angažirano oko 150 njihovih pripadnika. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar povjesnicar
povjesnicar
08:29 01.08.2020.

samo narod koji se ne stidi svojij zločina može da slavi genocid u 21 veku

Avatar film
film
07:10 01.08.2020.

možemo proslaviti i bez predsjednika....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije