Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Program "Iskustvom i znanjem do jednakosti" - poziv za škole

Savez Sumsi uz financijsku podršku Ministarstva Zdravstva provodi trogodišnji program "Iskustvom i znanjem do jednakosti" u sklopu kojeg provodi edukacije o invaliditetu za djecu od petog do osmog razreda osnovnih škola diljem Hrvatske.
17. rujna 2020. u 08:58 283 prikaza
Savez Sumsi
Foto: Promo

Sudionici kroz program uče kako uspostaviti komunikaciju s osobom s invaliditetom te kako i kada joj pomoći, a nakon radionica znaju više o konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, univerzalnom dizajnu prilagođenom svima, potrebama za arhitektonskim i drugim prilagodbama te o tome kako svakodnevno žive i funkcioniraju osobe s invaliditetom.

Program provode Albina Žnidar i Denis Marijon, slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima, a u zadnjih su deset godina proveli više od šest stotina predavanja.
Savez SUMSI ovim putem poziva sve zainteresirane škole koje se žele uključiti u program te omogućiti svojim učenicima pohađanje radionice (putem video prijenosa) da nam se jave na sumsi@savezsumsi.hr.

Škole čiji učenici prođu ovakvu edukaciju lakše će uključiti osobe s invaliditetom u svoj sustav jer će učenici zagovarati jednak tretman za sve, jednakost u svakodnevnim situacijama osoba sa i bez invaliditeta te smanjivanje efekta pozitivne diskriminacije.  Time će se stvoriti preduvjeti za postizanje potpune jednakosti u životu i funkcioniranju osoba sa i bez invaliditeta, uz uvažavanje različitosti i sposobnosti koje svi posjedujemo. Jedan školski sat radionice o invaliditetu učenicima će pružiti znanje uz koje će i u budućnosti promicati jednakost istovremeno uvažavajući različitosti.

Više o Savezu SUMSI saznajte na sljedećem linku, a o samom programu saznajte ovdje.

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu