Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST ZA GRAĐANE

Proglašeno izvanredno stanje duž istočne obale Australije: Vlasti pozivaju na evakuaciju

Požari u Australiji
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/4
11.11.2019.
u 08:12

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suhih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje duž velikog dijela istočne obale Australije u ponedjeljak, a stanovnike u visoko rizičnim područjima pozivaju na evakuaciju zbog nadolazećih "katastrofalnih" požara. 

U šumskim požarima koji su harali Novim Južnim Walesom (NSW) i Queenslandom poginule su tri osobe, a uništeno je više od 150 domova. 

Vlasti očekuju da će nepovoljni vremenski uvjeti, vrućina i vjetar u utorak doseći neviđene razine. 

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suhih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo. 

Foto: Privatni album//STRINGER/REUTERS/PIXSELL

"Svi moraju biti na oprezu bez obzira gdje se nalazili i svi trebaju pretpostaviti najgore. Ne možemo si dopustiti opuštanje", rekla je premijerka NSW-a Gladys Berejiklian. 

U Sydneyu, najnaseljenijem gradu u zemlji s više od 5 milijuna stanovnika proglašena je "katastrofalna opasnost od požara" za utorak kada bi temperature od 37 Celzijevih stupnjeva u kombinaciji sa snažnim vjetrovima mogle stvoriti smrtonosne uvjete. 

"Sutra je naglasak na zaštiti života, imovine i osiguravanju što veće sigurnosti za sve", rekla je Berejiklian.

Vlasti su naglasile da čak ni kuće otporne na vatru neće moći izdržati katastrofalne uvjete, a u utorak će biti zatvoreno više od 100 škola. 

Požari su imali poguban utjecaj na divlje životinje u Australiji. Strahuje se da je oko 350 koala stradalo. 

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:07 11.11.2019.

nek dignu vojsku.. ajoj, pa ta vojska je u afganistanu, iraku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije