Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana

Profesoru nisam prijetio, a on je od toga stvorio grčku tragediju

Toni Radić
Jurica Galoić/PIXSELL
20.04.2010.
u 22:40

Kod mene je kuhalo i kuhalo i onda ja kažem Kikiju idemo malo profesora politi farbom. Htio sam zbuniti profesora, malo mu dati panike, branio se Toni Radić

Toni Radić (57), otac studentice koja je 28 puta pala na ispitu iz uvoda u političku znanost, optužen za prijetnje profesoru Fakulteta političkih znanosti Tončiju Kursaru te za to što je svom konobaru Kristijanu Jedvaju (29) dao kantu s bojom da je izlije na profesora, pokušao je opravdati svoj čin apelirajući na sutkinju da ga razumije kao roditelja. Tužiteljstvo za njega traži godinu i osam mjeseci zatvora, a za Jedvaja uvjetnu osudu. Njegova uzorna, pristojna kći jedinica redovito je polagala ispite, branio se, dok nije zapela kod Kursara. Kada joj je rekao da će ići na fakultet razgovarati s njim, rekla mu je da on tamo kao otac nema što tražiti.

– Jednom kad sam je vozio na fakultet pokazala mi je kako izgleda profesor Kursar, a ja sam u čudu upitao: "Zar je to profesor?! Izgleda kao diler, narkoman...".

Sutkinja ga je upozorila neka se suzdrži od takvih prosudbi o nečijem izgledu. Radić je u ljetu 2008. ušao u tramvaj za profesorom, a na pitanje sutkinje znači li to da ga je pratio, uzvratio je:

– To su sve sitnice u odnosu na ono što mi se dogodilo.

Kad mu se ukazala prilika u pothodniku, prišao mu je jer mu je bilo bitno da mu priđe nasamo kako ne bi pravio cirkus i da mu diskretno kaže to što ima...

– Rekao sam mu da imam kćer i da već 25 puta izlazi na ispit. Ali nisam mu prijetio. On je rekao da će zvati policiju i pokupio se. Htio sam znati u čemu je problem, nije mi vrag dao mira, a on je od toga napravio grčku tragediju.

– Što ste htjeli postići? – upitala ga je sutkinja Sanda Bramberger Ostojić.

– Kad dođete u takvu priliku, svašta vam se mota po glavi.

– Ali vi ste odrastao čovjek. Neosuđivan. Što ste htjeli postići?

– Htio sam vidjeti u čemu je problem.

– Ali niste mu ni rekli ime svog djeteta?!

– Što ću mu govoriti ime pa da je može ucjenjivati. Sad ulazimo u neke sitnice, a shvatite me kao roditelja koji je reagirao na kćerin neuspjeh. Jesam li najbolje izabrao? To je predmet našeg druženja... Da sam znao da će doći do ovoga, ne bih to napravio. Moja kći danas nema nikakav status na fakultetu, indeks joj je u dekanatu. Vene kao ruža bez vode, ponižena, zbog svega ima problema s herpesom, glavoboljom, astmom – branio se Radić. Prisjetio se i kako mu je kći lani u ožujku došla utučena, kao sablast, i rekla da je opet pala.

– U roditelju kipi, kipi, a nije bilo šanse boriti se protiv njih. Tada se o profesoru počelo pisati da je strog.

– Glavni povod bilo je to što je napadnut osam puta, a ne da je strog – napomenula je sutkinja. – Kod mene je kuhalo i kuhalo i onda ja kažem Kikiju idemo ga malo politi farbom. Htio sam zbuniti profesora, malo mu dati panike – branio se dodajući da mu kći nije znala za događaje s profesorom. Kristijan Jedvaj iskreno se pokajao. Kaže da se bojao odbiti šefov prijedlog da ne dobije otkaz. Šefovu kćer, koja je dobivala trojke, četvorke, petice, često je čuo da govori kako više ne zna što učiniti s Kursarovim ispitom.

Komentara 2

C6
crni 6
23:30 22.04.2010.

neznam za ovaj konkretan slučaj,ali imam nekih drugih iskustava gdje većina učenika ima negativnu ocjenu,a nitko profesora ne pita kako on to podučava taj svoj predmet.mislim da ni to nije u redu

ZA
zarf
01:43 24.04.2010.

Koji drski i cinični gad. Kako bi mu bilo da mu se porežu kaktusi ili barem zaliju s bojom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije