Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera "daj pet"

Profesorica koja je povisila ocjene: 'Ravnateljica me to tražila, bilo me strah što će biti ako je ne poslušam'

Zagreb: Predsjednik Milanović u društvu supruge Sanje obišao izložbu "Kopač"
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
18.07.2022.
u 13:47

Dodaje i da joj je ravnateljica istog dana kad je tražila promjene ocjena javila da više neće predavati tom razredu

Afera "Daj pet" dobiva svoj epilog. Nakon što je zagrebačku Klasičnu gimnaziju pročešljala inspekcija te utvrdila niz nepravilnosti, ali  i činjenicu da su ocjene "formalno-pravno valjane" oglasila se i profesorica koja je podigla ocjene predsjednikovu sinu, a nakon prepiske putem e-maila s prvom damom Sanjom Musić Milanović. 

Podsjetimo, inspekcija je predložila ravnateljici Zdravki Martinić-Jerčić izricanje upozorenja nastavnici matematike, no profesorica u razgovoru za Telegram tvrdi kako je ocjene podigla upravo na zahtjev spomenute ravnateljice.

– Ja sam u tom razredu zaključila ocjene 20. lipnja. Potom me u četvrtak 23. lipnja ravnateljica pozvala na razgovor s njom i pedagoginjom, vezano uz žalbe roditelja iz tog razreda. Bila je riječ o neslužbenim žalbama roditelja na neke situacije iz mog rada, s nastave – kazala je profesorica. 

04.10.2017., Zagreb - Klasicna i XVI. gimnazija u Krizanicevoj ulici. "nPhoto: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ravnateljica i pedagoginja na tom su mi sastanku ukazale na to što bih trebala promijeniti, na čemu bih trebala poraditi. Rekle su da neke stvari očito treba popraviti, da na neke stvari treba paziti i da ćemo od iduće godine pripaziti i biti oprezniji s radom. Razgovor je time završio, ispričala je profesorica za Telegram.

Nastupila je panika i ravnateljica je zove na novi razgovor

– Nakon toga ravnateljica me ponovno poziva na razgovor u ponedjeljak, 27. lipnja. Tada razgovaramo samo ona i ja. Govori mi da je sada došla i pismena žalba predsjednikove supruge e-mailom i da su ponovno navedene sve primjedbe koje su i ranije bile izrečene. Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene.

Za troje učenika koji su imali zaključenu ocjenu 4 tražila je da im se zaključi 5. Rekla je, ako se to ne dogodi, znamo da će doći inspekcija, ne samo meni nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcijskog pregleda – pripovijeda dalje profesorica.

"Bilo me strah što će biti ako je ne poslušam"

Kaže da je pitala ravnateljicu gdje je tu pravda za ostale učenike, a ona je rekla da izvuče prosjeke svih učenika iz razreda pa da vidi ima li netko sličan.

"Ja sam izvukla te prosjeke i nisam znala po kojem bih kriteriju sada trebala odabrati učenike koji bi trebali dobiti višu ocjenu pa sam pitala nju. Ona mi je odabrala učenike", objašnjava. Na kraju je, kaže, povisila ocjene za sedam učenika.

Kaže da ju je bilo strah što će se dogoditi ako ne posluša ravnateljicu. Dodaje i da joj je ravnateljica istog dana kad je tražila promjene ocjena javila da više neće predavati tom razredu.

Inspekcija: Ocjene će ostati priznate Milanoviću "Junioru"

Nakon inspekcijskog nadzora u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, gdje je po završetku školske godine sinu predsjednika Zorana Milanovića i Sanje Musić Milanović četvorka iz matematike izmijenjena u peticu, a podignuta je i ocjena iz latinskog, sve nakon što je mama Milanović pisala školi i navela nepravilnosti, utvrđen je cijeli niz nepravilnosti i propusta u radu škole.

No sve utvrđene nepravilnosti neće dovesti do izmjene ocjene koje su naknadno izmijenjene Milanoviću junioru, kao ni ostalim učenicima. Naime, prema inspekcijskom nalazu sama nastavnica matematike izjavila je da je zaključene ocjena promijenila jer je „od nje traženo da promijeni zaključene ocjene“. Budući da ih je promijenila prije održane sjednice razrednog vijeća koja se u toj školi održala 27. lipnja, ocjene koje su promijenjene ostat će priznate ocjene Milanoviću Junioru.

VIDEO Fuchs o slučaju Milanovićeva sina

– Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene, da su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice razrednog vijeća jer je razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene, čime su ocjene formalno-pravno valjane – stoji u inspekcijskom nalazu.

Upravo zato što je nastavnica izjavila da se od nje tražilo da izmjeni ocjene, iako u nalazu ne piše izričito tko je to od nje tražio, zbog te je rečenice cijeli slučaj, potvrđuju u Ministarstvu obrazovanja, prijavljen i policiji jer prosvjetna inspekcija po trenutačnim zakonima i ovlastima nema mehanizme da utvrdi neupitno činjenično stanje.

18.3.2022., Zagreb, Mirogojska 16, zavod za javno zdravstvo Andrija Stampar. Konferencija na temu da li debljina utjece na osobnost covjeka. Gosti na konferenciji su Sanja Music Milanovic, Vida Demanrin i drugi. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

"Budući da prosvjetni inspektor nema mehanizme utvrditi neupitno činjenično stanje i razloge te s obzirom na različite izjave djelatnika škole, prosvjetni inspektor će Zapisnik s navedenim potpisanim izjavama proslijediti nadležnim tijelima na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a rješenje s mjerama koje treba izvršiti poslano je Školi", istaknuto je u rješenju inspektorata.

Tako će sama profesorica dobiti pisano upozorenje, dok je ravnateljici Klasične gimnazije izdan prekršajni nalog, što znači da će zbog nepravilnosti koje su utvrđene ona osobno morati platiti kaznu u iznosu od oko 2000 kuna, a kaznu će morati platiti i škola u iznosu od oko 5000 kuna.

VIDEO: Sanader uz pomoć štaka stigao na sud, treći put počinje suđenje za aferu Hypo

Komentara 161

DU
Deleted user
14:36 18.07.2022.

Gdje su sad moralne horizontale države Grmoja, pevaljka Raspudić , komesarka Ahmetović, drugarica Benčić šta sad šute - normalno dvostruki partijski kriteriji , ipak su oni iz istog legla pa štite jedni druge - fuj

KO
koraknaprijed
14:00 18.07.2022.

Zasto policija ne ode kod osobe koja je ovu tuznu pticu kreirala,gospiđe Milanovic,nju treba zatvoriti u pritvor 30 dana pa neće trebati trošiti novce za glupe istrage.

ME
MediciKM
14:06 18.07.2022.

Zamislite da su akteri ove sapunice npr Kolinda i njena djeca. Već bi se tražila njena ostavka i sl. Sanjaj onaj tip žutog mrava koji bode „na tiho“.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije