Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažno otkriće

Profesor stvorio lažni lijek protiv AIDS-a pa dao otkaz

cjepivo
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
27.12.2013.
u 09:47

Profesor je lažirao otkriće koristeći uzorak zdrave ljudske krvi kako bi se činilo kao da je zečji serum proizveo antitijela

Dr. Dong-Pyou Han, profesor na sveučilištu u Iowi dao je otkaz nakon što je priznao kako je lažno tvrdio da se zečja krv može pretvoriti u cjepivo protiv AIDS-a, javlja New York Post.

Profesor je lažirao otkriće koristeći uzorak zdrave ljudske krvi kako bi se činilo kao da je zečji serum proizveo antitijela. Zahvaljujući lažnom otkriću profesorov tim je dobio 19 milijuna dolara za istraživanje od Nacionalnog zdravstvenog instituta.

Nevjerojatno 'otkriće' objavljeno je u znanstvenim časopisima, no sumnja se pojavila kada drugi znanstvenici nisu mogli ponoviti Hanove rezultate. Institut je otkrio prevaru kad je provjerio zečji serum i otkrio ljudska antitijela.

>> U Hrvatskoj 1102 osobe zaražene HIV-om, a u Rusiji epidemija bukti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije