Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drastično pogoršanje

Problem s nedostatkom smještaja: Dijete nije u ustanovi, izgubilo godinu škole

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
03.10.2023.
u 17:37

Dvaput smo, lani i ove godine, slali Ministarstvu podatke o broju, dobi i spolu djece koja i dalje žive u riziku od svoje obitelji, kažu stručnjaci

Problem s nedostatkom smještaja za djecu koja su u riziku od vlastite obitelji drastično se pogoršao posljednje dvije godine. Nakon nekoliko tragičnih događaja, timovi socijalnog rada ne usude se predugo vagati nijednu kriznu situaciju, međutim za svu djecu koju treba izdvojiti jednostavno nema dovoljno smještaja. U dopisu koji su resornom ministarstvu poslali iz jednog zavoda za socijalni rad, a koji smo dobili na uvid, vidljivi su nagomilani problemi u sustavu.

"Ovaj područni ured od 2018., a i ranije, opetovano obavještava resorno ministarstvo o nedostatku smještajnih kapaciteta za djecu. Situacija ne ide ništa nabolje sa smještajnim kapacitetima za odrasle osobe... Pravo je čudo da je dosad izbjegnuta neka tragedija u kojoj bi dijete izgubilo život, a stručni radnici završili na bolovanju i bili predmetom kaznenih postupaka", stoji u dopisu u kojem se navode i nelogičnosti poput istovremene obaveze da Ministarstvo obavijeste ako ne mogu pronaći adekvatan smještaj i odgovora u kojem im isto Ministarstvo uzvraća kako im adekvatan smještaj oni – nisu dužni pronalaziti. Detaljno se navodi primjer djeteta koje je sudskom odlukom trebalo biti smješteno u jedan dom, ali zbog prekapacitiranosti ustanova ta presuda još nije izvršena, već je dijete privremeno udomljeno. Drugo dijete već se neko vrijeme nalazi u zdravstvenoj ustanovi jer nema mjesta u nekom od centara za odgoj i obrazovanje, zbog čega je već propustilo jednu školsku godinu te prijeti da izgubi i drugu.

VEZANI ČLANCI:

– Nakon što je Ministarstvo primilo više molbi za pomoć u pronalaženju smještaja, na koje nije reagiralo, 2021. je uputilo izvanredni upravni nadzor, upravo za obitelji za koje su stručni radnici tražili smještaj. Traže odgovornost svih koji su radili na slučaju jer dijete nije bilo adekvatno zbrinuto – navode iz Inicijative "Od šutnje do promjene".

Reagirajući na izjavu ravnateljice Zavoda za socijalni rad Tatjane Štritof kako ne zna da stotine djece žive u ugrožavajućim obiteljima, niti da postoje pravomoćne odluke suda koje nisu izvršene, ističu i kako su iz Ministarstva u dva navrata, ove i prošle godine, tražili i dobili podatke o djeci koja i dalje žive u rizičnim obiteljima.

VEZANI ČLANCI:

– Dakle, znaju i koliko je to djece, koje su dobi i spola jer smo to svi iz sustava slali!

Djeca za koju je donesena sudska odluka da budu izdvojena u udomiteljskim su obiteljima kao prekobrojna.

– A što znači za djecu kad se o njima brine obitelj koja nema uvjete ni kapacitete, osim što takvi udomitelji vrlo brzo odustaju od udomiteljstva jer sagore... Neka su djeca u prihvatnim stanicama, to je privremeno smještanje djece u bijegu i sl. Jedno je dijete u bolnici u Gornjoj Bistri. Za neku djecu nije pokrenut postupak za izdvajanje, već se čeka da budu pronađeni kapaciteti za smještaj, neka su u udomiteljskim obiteljima koje su pred zatvaranjem... – navode.

VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila: Trgovci pripremaju velike rasprodaje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije