Naslovnica Vijesti Svijet

Cerar upozorava: Dođe li do novog migrantskog vala, slijedi konflikt u regiji

Prema njegovoj bi ocjeni EU morala zaštititi svoje vanjske granice, a svakako zbog migranata ne bi trebalo postavljati kontrole unutar Schengena.
07. rujna 2016. u 12:58 40 komentara 12907 prikaza
Miro Cerar
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Slovenija je u posljednjoj migrantskoj krizi djelovala humano, ali novi masovni dolazak migranata ne bi mogla izdržati, kazao je u razgovoru za njemački "Die Welt" slovenski premijer Miro Cerar, upozorivši da bi ponavljanje lanjskog izbjegličkog vala moglo dovesti do zatvaranja granica sa štetnim ekonomskim posljedicama te do konflikata u regiji, što bi sve skupa ugrozilo EU i Schengensko područje.

migranti PRIPREMA ZA NOVI VAL Hrvatska jedina na ruti protiv žice na granici

"Dođe li do ponovnog otvaranja balkanske rute, onda će i u srednjoj Europi i na zapadnom Balkanu doći do konflikta jer će zbog velikog broja ilegalnih migranata sve države jedna za drugom zatvarati svoje granice", kazao je Cerar.

Takav bi "domino-efekt" naštetio svim državama koje se nađu u toj situaciji, njihovim gospodarstvima, a posebno turizmu, ocijenio je u razgovoru za ''Die Welt'', što su ga prenijeli slovenski mediji.
"Slovenija je mala zemlja, ali je u zadnjem migrantskom valu uz velike napore djelovala humano i kontrolirala stanje. No, takve velike napore ne možemo stalno ponavljati i izdržati", ustvrdio je Miro Cerar.

"Moramo poduzeti sve da spriječimo konflikte na Balkanu"

Prema njegovoj bi ocjeni Europska unija morala zaštititi svoje vanjske granice, a svakako zbog migranata ne bi trebalo postavljati kontrole unutar Schengena.

Time je Cerar komentirao najave Austrije o mogućem uvođenju kontrola na svojim južnim granicama ako se masovna migrantska kriza ponovi, dodavši kako bi Austrija granične kontrole mogla postaviti još ovog mjeseca, što nije dobro za schengenski režim slobodnog prolaska ljudi, dobara i usluga.

"Do zatvaranja granica u tom bi slučaju trebalo doći na vanjskim granicama Schengena, no to nije ideja država s ovog područja. Zato moramo poduzeti sve da spriječimo konflikte na Balkanu i raspad Schengena", kazao je za njemačke novine slovenski premijer, a kritizirao je i ponašanje Grčke koja ne poduzima dovoljno da zaštiti vanjsku granicu EU.

"Ako problem migracija ne uspijemo riješiti unutar EU i zajedno s državama zapadnog Balkana, onda nećemo imati nikakvu zajedničku budućnost", dramatično je rekao slovenski premijer, zabrinut mogućim ponavljanjem zadnje migracijske krize.

>> Talijani spasili 500 migranata pred obalom Libije, najmanje šest ih se utopilo

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

 • vedran.topic.3:

  Jedna od rijetkih i vrlo pametnih izjava Slovenca.

 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Hrvatska nije dio Sengenskog prostora, i samim time se podrazumjeva stavljanje zice Slovenaca na granici sa Hrvatskom! A Hrvatska, da je pametnija, postavila bi vec sutra zicane ograde prema Srbiji i BiH...jer prekosutra ce biti prekasno!

 • radekbrod:

  tek sad progledali dok im je kosovo i dio bosne leglo terorizma bojim se da je kasno