Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE IZ BIH

'Radi se o presudi pojedincima, a ne hrvatskom narodu'

praljak
29.11.2017.
u 15:54

Iz najveće oporbene stranke, Socijaldemokratske partije (SDP BiH) oglasili su se priopćenjem u kojemu su naveli kako jedna sudska presuda ne smije biti izlikom za bilo kakve sukobe i podizanje napetosti

Presuda Jadranku Prliću i ostaloj petorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine ne smije biti tumačena kao presuda hrvatskom narodu, nego pojedincima označenim odgovornima za konkretne zločine, stajalište je brojih političkih stranaka iz BiH koje su u srijedu reagirale na pravorijek Haaškog tribunala.

Iz najveće oporbene stranke, Socijaldemokratske partije (SDP BiH) oglasili su se priopćenjem u kojemu su naveli kako jedna sudska presuda ne smije biti izlikom za bilo kakve sukobe i podizanje napetosti.

"Radi se o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH", stoji priopćenju SDP-a.

Pozvali su sve da se suoče sa sudski utvrđenom istinom uz poruku kako to trebaju učiniti prije svega u interesu žrtava i njihovih obitelji, ali i zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi.

Iz oporbene Hrvatske stranke (HS), koja ima ambicije zastupati interese Hrvata iz dijelova BiH u kojima su oni u manjini pozvali su na dostojanstvo ponašanje i odnos prema presudi.

"Niti jedna strana nema razloga niti prostora za zadovoljstvo i likovanje jer su se u krvavome ratu dogodili jezivi zločini na svim stranama. Uostalom, osim osuđenih zapovjednika HVO, Haaški sud je pravomoćnim presudama ratnim zločincima proglasio i glavne zapovjednike iz Armije BiH i Vojske Republike Srpske, kao i nekoliko generala iz obje te vojske. Nažalost, ostaje gorak dojam kako domaće pravosuđe selektivno prilazi istragama i podizanju optužnica za zločine počinjene nad Hrvatima u Središnjoj Bosni i na području sadašnje RS, od Tomašice, Kotor Varoši pa do Bugojna, Zenice, Križančeva sela, Buhinih kuća, Maljina i Uzdola", stoji u izjavi Hrvatske stranke BiH.

U Haagu je u srijedu u sjeni samoubojstva generala Slobodana Praljka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju dovršeno izricanje pravomoćne presude u predmetu "Prlić i ostali", a žalbeno vijeće potvrdilo je nepravomoćne presude bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Prije prekida ročišta zbog toga što je general Praljak popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora.

Komentara 15

MA
marinbarin
16:31 29.11.2017.

Bosnjaci, sad vas malo trta da bi se Hrvati mogli mali i pobuniti protiv vaseg islamistickog nasilja?

MA
marinbarin
16:31 29.11.2017.

Bosnjaci, sad vas malo trta da bi se Hrvati mogli mali i pobuniti protiv vaseg islamistickog nasilja?

MA
marinbarin
16:31 29.11.2017.

Bosnjaci, sad vas malo trta da bi se Hrvati mogli mali i pobuniti protiv vaseg islamistickog nasilja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije