Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograđani blokirali autocestu

'Priznati Kosovo je zločin, udaljiti se od EU je zločin'

Zbog stanja na Kosovu nekoliko stotina građana blokiralo autoput u Beogradu
Foto: M.M./PIXSELL
1/3
01.06.2023.
u 01:00

Kosovski Srbi prvi put su izviždali Vučićeve ljude na sjeveru Kosova

Oduvijek je prostor Kosova za Srbe imao poseban status, što se tumači dugom povijesti, brojnim manastirima Srpske pravoslavne crkve i raznim povijesnim događajima. Nakon najnovijih nemira na Kosovu, dio Beograđana izišao je na ulice i blokirao autocestu na izlazu iz grada. Mogli su se čuti i povici da su spremni pod svaku cijenu oružjem braniti Kosovo.

'Kurti želi biti Zelenski'

Kada je riječ o stavu prema Kosovu i vlast u Srbiji, pri čemu se prije svega misli na vladajući SNS i predsjednika Aleksandra Vučića, i oporba smatraju da je Kosovo sastavni dio Srbije. Pri tome jedni druge optužuju tko je više kriv što je pitanje Kosova došlo do ove razine, odnosno tko je poduzeo krive korake koji su doveli do sadašnje situacije.

VEZANI ČLANCI:

– Najteža situacija na Kosovu i Metohiji tek slijedi. Nešto što do sada nismo vidjeli, a sve zahvaljujući provokativnim akcijama i užasno neodgovornom ponašanju Albina Kurtija. Bojim se velikih sukoba jer Kurti sanja da bude Vladimir Zelenski, a Srbi ovo više ne mogu trpjeti – rekao je Vučić.

O statusu Kosova govorio je i jedan od oporbenih lidera Dragan Đilas koji je rekao da bi za njega bio zločin da netko prizna neovisnost Kosova, ali i da bi zločin bio da netko djeci u Srbiji uskrati europsku budućnost.

– Naša politika prema Kosovu je da omogućimo našoj djeci i generacijama koje dolaze da odu u Dečane, na Gazimestan, Gračanicu… Naša politika je razgovor i dijalog iako je teško voditi taj dijalog s Kurtijem – rekao Đilas.

VIDEO Sukob policije s prosvjednicima na sjeveru Kosova

Zastupnik u Skupštini Srbije Đorđe Miketić iz stranke Zajedno smatra da Vučić eksploatira Kosovo radi svoga opstanka na vlasti, kao i da Srbi na Kosovu žive u čeljustima dva nacionalistička režima, jednoga u Beogradu i drugoga u Prištini.

Oporba nema jedinstven stav o Kosovu. Najradikalniji desničari žele ga vratiti u okrilje Srbije, premda ne znaju kako, i mrmljaju nešto oko pomoći Rusije, dok proeuropska oporba želi naći najbolje moguće rješenje za ovaj kompleksni problem – rekao je Miketić.

Predstavnici desnog dijela oporbe podnijeli su kaznenu prijavu protiv Aleksandra Vučića kojega optužuju da je priznanjem europskog plana za Kosovo i suglasnošću s njegovom primjenom počinio kaznena djela veleizdaje, kapitulacije i protuustavnog djelovanja.

VEZANI ČLANCI:

Poruka Porfirija

O najnovijoj eskalaciji krize na Kosovu oglasio se i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i poslao poruke ohrabrenja Srbima na Kosovu.

– Neka molitvama svetog vladike Nikolaja mir siđe na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo – rekao je patrijarh.

Zanimljiva su i neka događanja na samome Kosovu koja se tiču odnosa građana prema predstavnicima Srpske liste koja pak tijesno surađuje s Beogradom. Naime, predstavnici Srpske liste izviždani su od građana, što je do prije nekoliko dana bilo nezamislivo, a najviše im se prigovara što je većina njih morala u Beograd na miting SNS-a te su tako "omogućili Albancima da nesmetano uđu u zgrade općina".

Komentara 11

DU
Deleted user
07:57 01.06.2023.

Mediji i političari u Srbiji rade veliku pogrešku jer neprestano, uz jednu-dvije iznimke, uvjeravaju narod da je Kosovo srpsko. Nije, i sami Srbi su tome krivi. Imali su ideju (Miloševićev režim) etnički očistiti Kosovo, ali Zapad nije dopustio započeti genocidid i protjerivanje - poučen Srebrenicom. Gotovo je to zauvijek i netko to napokon treba javiti Srbiji.

Avatar Idler
Idler
07:14 01.06.2023.

Kak je lepe sakeg leta obilježit 04. kolovoza...ahhhh.

ZE
zeky
14:32 01.06.2023.

Albanci su opstali na Kosovu samo zato što su bili poturice i bili su zaduženi od osmanlija da izazivaju nerede među neislamskim stanovništvom, ta ružna navika im je ostala i danas nažalost. Nije se trebalo dopustiti priznanje Kosova kao neovisne države jer kao što vidimo to uzrokuje samo velike nerede koje će teško tko uspjeti smiriti bez nekih većih oružanih sukoba u koje su već upletene velike sile kojima je isključivo u cilju imati interesnu zonu i vojnu bazu, a sad se prave nekakvi mirotvori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije