Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Art

Optužena za krivotvorenje znački policije i SOA-e: Da sam htjela napraviti nešto nezakonito novac bi uzela u kuverti

Lidija Došen-Plećaš
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
13.04.2017.
u 16:57

Pa nisam šnajderica da se probudim i kažem "e idem danas nešto krivotvoriti", rekla je Lidija Došen-Plećaš

– Pretpostavljala sam da radim nešto pogrešno, ali nisam shvatila da je to tako dramatično – tvrdila je još na prvom ispitivanju u Državnom odvjetništvu Lidija Došen-Plećaš koja je, kako je i sama priznala, izrađivala krivotvorene značke SOA-e, kriminalističke policije, USKOK-a, pravosudne policije te još nekih sigurnosnih i obavještajnih agencija s područja Srbije i BiH, zbog čega se protiv nje i još troje okrivljenika trenutno vodi postupak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Ipak, iako je na prvom ispitivanju priznala kako radi nešto pogrešno, u četvrtak je iznoseći svoju obranu na sudu "promijenila ploču". 

– Pa nisam šnajderica da se probudim i kažem "e idem danas nešto krivotvoriti". Ja sam taj posao izrade znački radila s veseljem, htjela sam pomoći čovjeku. Pa materijal za jednu značku me dođe preko tristo kuna, a ja sam mu iste prodavala za četiristo, dakle gotovo pa nikakva zarada. Da sam htjela napraviti nešto nezakonito našla bi se s njim na Plitvicama i uživo uzela novac u kuverti. Dakle, nisam radile značke da bi nekom napravila štetu, nisam imala pojma da tim činim neko kažnjivo djelo. Pa ne bi zbog dvije, tri tisuće kuna upropastila svoju firmu i posao koji časno radim 42 godine - zaključila je iznoseći svoju obranu prvookrivljena Lidija Došen-Plećaš.

Prema optužnici, Došen-Plećaš je s Jasminkom Petrovićem koji je preprodavao značke koje je ona izrađivala stupila u kontakt nakon što je otvorila stranicu na internetu na kojoj je reklamirala svoje usluge. Između 2013. i 2015. godine poštom mu je poslala više znački za cijenu od 300 ili 400 kuna po komadu, a Petrović je bio zadovoljan tim proizvodima što i ne čudi s obzirom na to da je prvookrivljena dugo bila vlasnica obrta koji je legalno izrađivao značke za SOA-u te je bila je upoznata s tehnikom proizvodnje. Petrović je nakon toga značke preprodavao na Njuškalu po nekoliko puta većoj cijeni. Primjerice, Dejanu Mišljenoviću iz Rijeke prodao je značku Kriminalističke policije MUP-a za čak 4200 kuna. 

Među onima koji su kupili značke nalazi se i Robert Lovrić.

– Šest godina sam kolekcionar, bavim se uglavnom numizmatikom i militarijom, znači fokus mog interesa su značke vojnih i civilnih službi, stari novac, različite kopče, grbovi, ordenje... S Petrovićem sam stupio u kontakt preko Njuškala, a on me tada zamolio da mu pošaljem svoje fotografije kako bi mi "napravio nešto interesantno", a da će mi i ubuduće za sve narudžbe dati popust od 50 eura. Nakon toga mi je poslao paket u kojem su se nalazili lažirani dokumenti s mojom fotografijom i imenom, to je bilo to iznenađenje koje mi je obećao. To mi se nije svidjelo jer sam shvatio da se ti dokumenti mogu upotrijebiti u loše svrhe, pa sam prekinuo svu komunikaciju s njim - kazao je Lovrić iznoseći svoju obranu, na što mu je sudac kazao kako "u obrani može pričati što god želi, ali da s ovim što je rekao vrijeđa zdrav razum svih nazočnih u sudnici".

>> Krivotvorili osobne i sklopili ugovore s teleoperatorima teške 326.000 kuna

>> Pokušao prijeći granicu s tablicama ispisanima flomasterom

Komentara 3

OB
ObrenM
17:34 13.04.2017.

Ovaj sudac je imao 100% pravo kada je rekao da obrana "naivne" vrijedja razum svih nazocnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije