Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNJACI

Izrađivala je službene značke MUP-a, SOA-e... pa je 'prešla' u ilegalu

Suđenje Lidiji Došen Plećaš koja je proizvodila lažne značke policije i SOA-e
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
14.02.2017.
u 18:00

Lidija Došen-Plećaš prodavala ih je Jasminku Petroviću, a ovaj ih je onda po puno većim cijenama nudio na Njuškalu

– S obzirom na to da se bavim numizmatikom te da sam kolekcionar militarije, želio sam nabaviti službenu ministarsku značku. Pretražujući po Njuškalu, naletio sam na Jasminka Petrovića iz Orašja koji je prodavao i policijske značke i značke različitih policijskih agencija, USKOK-a, čak i obavještajnih službi. Kupio sam od njega nekoliko znački za što sam mu platio 4200 kuna, ali nisam ih imao namjeru zloupotrijebiti – riječi su Roberta Lovrića, jednog od optuženika iz afere Art u kojoj je u rujnu 2015. godine razbijena skupina koja se bavila izradom i preprodajom različitih krivotvorenih isprava.

Vratila SOA-i cijelu opremu

On se s prvooptuženom Lidijom Došen-Plećaš i još dvojicom okrivljenih u utorak našao na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Na početku suđenja svi oni kazali su da se ne osjećaju krivima za ono što im se stavlja na teret.

– Pretpostavljala sam da radim nešto pogrešno, ali nisam shvatila da je to tako dramatično – tvrdila je još na prvom ispitivanju Došen-Plećaš koja je, kako je i sama priznala, doista izrađivala sve krivotvorene značke.

S obzirom na to da je dugo bila vlasnica obrta koji je legalno izrađivao značke za SOA-u, bila je upoznata s tehnikom proizvodnje iako je svu opremu koju je dobila od SOA-e morala i vratiti nakon što je prestala s izradom značaka. S Petrovićem je stupila u kontakt nakon što je otvorila stranicu na internetu na kojoj je reklamirala da izrađuje različite službene značke. Između 2013. i 2015. godine poštom mu je poslala više znački za cijenu od 300 ili 400 kuna po komadu.

Nisam imao novca za sve

Petrović je nakon toga, kako ga se tereti optužnicom, značke preprodavao na Njuškalu po nekoliko puta većoj cijeni. Primjerice, Dejanu Mišljenoviću iz Rijeke prodao je značku Kriminalističke policije MUP-a za čak 4200 kuna.

– Kada sam se čuo s Petrovićem u vezi kupnje nekih značaka, on mi je napomenuo da se protuzakonito služiti njima. Nudio mi je različite značke, ali nisam imao novca za njih, nakon čega smo prestali komunicirati – kazao je optuženi Sebastijan Medved.

>> U Zagrebu pronašli 253 pakiranja lažnih Badelovih žestokih pića

Komentara 1

JP
josip.pivar11
16:28 15.02.2017.

Nije znala da vara. Moš mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije