Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivao lice

Hakeru iz Zaprešića mjesec dana pritvora. Kristijan i Jovan otkriveni i zbog tetovaže

Privođenje
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL, Facebook
1/6
26.04.2018.
u 12:32

I jedan i drugi imali su na glagoljici ispisano ime ''Leonard''

Učenik iz Zaprešića (19) koji je osumnjičen da je vodio najveći servis za DDoS napade Webstresser.org priveden je danas na Županijski sud u Velikoj Gorici, nakon čega mu je određen pritvor od mjesec dana. Mladić je stigao u policijskom kombiju. Odjeven u crno, pokrio je lice kako ga ne bi snimili fotoreporteri. Kako na svojem portalu Krebs On Security objavljuje američki analitičar Brian Krebs, uhićeni hacker iz Zaprešića zove se Kristijan Razum.

Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo, navodi Županijski sud.

"Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 američkih dolara (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co, zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta", stoji u priopćenju suda. 

Razum je sada zatvorenu internetsku stranicu webstresser.org administrirao sa stanovitim Jovanom Mirkovićem, također 19-godišnjakom iz Prokuplja, koji je web vodio pod nadimkom m1rk, a također je koristio i alias Mirkovik Babs kada bi bio na Facebooku. Nije čak ni skrivao čime se bavi, otvoreno je o tome raspravljao na najvećoj društvenoj mreži i nudio svoje usluge. Na njegovu se profilu mogu pronaći nadimci i drugih administratora, poput Kris, dakle Kristijana Razuma.

Veza je identificirana po fotografiji tetovaže, i jedan i drugi imali su na glagoljici ispisano ime 'Leonard'. Je li to osoba za koju je dvojac zapravo radio? Mnogi izvori, kaže Krebs, sada upućuju i na niz internetskih stranica koje su preprodavale usluge webstressera, no sada su također zatvorene.

Kako je objavio Županijski sud, Razuma se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. Navodi se kako je iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a taj sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS napada. Tereti ga se da je tako za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 50

DU
Deleted user
10:52 26.04.2018.

Ne budite ludi. Regrutirajte malog!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
12:19 26.04.2018.

Policajka dobra, auuuu!

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
13:08 26.04.2018.

dolari ili kune? e moj novinaru 160komada X cca 9.000$ je koliko kuna??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije