Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENA I DVOJICA IZ SRBIJE

Najveći servis za DDoS napade: Mladiću (19) iz Zaprešića prijeti 8 godina zatvora

Webstresser.org
Foto: MUP
1/3
25.04.2018.
u 19:48

Svi članovi hackerskog tima webstresser.orga ‘radili’ su pod pseudonimom, vodili su i facebook stranicu i aktivno tražili kupce svojih “usluga”

Akcijom hrvatske policije kao i policije još nekoliko zemalja u Zaprešiću je uhićen 19-godišnji Hrvat, učenik iz Zaprešića, koji je iz svoje sobe rukovodio s četiri, a po nekim izvorima čak i sa šest milijuna hakerskih DDoS napada kroz svoju internetsku stranicu webstresser.org.

Operativna akcija provedena je pod kodnim imenom Manufaktura, a osim hrvatskih policajaca u njoj su, uz podršku Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga. Svi članovi hackerskog tima webstresser.orga ‘radili’ su pod pseudonimom, pa je tako administrator i ‘direktor’ tvrtke m1rk, voditelj tehničke podrške Mixerioza a osoba za kontakt pri tehničkoj podršci nazivao se Tyrone. Protiv 19-godišnjaka podnesena je kaznena prijava tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a prijeti mu osam godina zatvora.

Uhićena su i dvojica mladića iz Srbije, 19-godišnjak iz Prokuplja i 21-godišnjak iz Rume, a oni su bili administratori stranice. 

Infrastruktura u Nizozemskoj

Vodili su i facebook stranicu gdje su aktivno tražili kupce svojih ‘usluga’, čak su tražili i stručnjaka za marketing na YouTubeu. Istraga je webstresser.org trajala od listopada nakon što je britanska National Crime Agency dojavila nizozemskim kolegama kako je infastruktura, tj. web hosting, na kojoj je počivala internetska stranica webstresser.org smještena u Nizozemskoj. Provjerom vlasnika domene dolazi se do podatka kako je ona registrirana u listopadu 2015. godine od osobe koja je koristila e-mail adresu registriranu na Hotmailu a kao adresa zabilježeno je nizozemsko mjesto Gulpen. Gert Ras, voditelj te nizozemske službe za suzbijanje visokotehnološkog kriminala rekao je kako su njegove kolege uspjele duplicirati webstresser.org te na taj način dokučiti na koji način ta stranica funkcionira što ih je dovelo i do identiteta navodnih njenih administratora.

Oni su, vjerojatno kada su uvidjeli da im je policija na tragu, pokušali hosting premjestiti u Njemačku no prekasno obzirom da su američke vlasti jučer ugasile stranicu. Po sada raspoloživim podacima, webstresser.org do sada je najveći takav web koji je policija uspjela skinuti. Kroz njega je lansirano DdoS napada u ukupnom vremenu od 15 i pol godina, a najveći je pojedinačni napad trajao oko deset sati, prosječno su napadi trajali oko 20 minuta prema svakoj meti. Podsjetimo, Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web-stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web-stranice žrtve ili njezinu potpunu nedostupnost te tako korisnici internetskog servisa ne mogu pristupiti različitim on-line uslugama. Procjenjuje se kako su administratori kriminalne web stranice zaradili stotine tisuća dolara iznajmljujući svoju infrastrukturu čak 136.000 korisnika, naplaćivali su preko PayPala ali i preko Bitcoina za plaćanje putem kojega se dobivalo i 15 posto popusta. Već za 15 eura mogli ste dobiti pristup infrastrukturi weba koji je očito bio fatalan za mnoge internetske stranice.

Žrtve širom svijeta

U Europolu ističu kako je to dosad najprofesionalnija hackerska usluga koju su ikada vidjeli. Administratori su koristili različite tehnike kako bi pojačavali udare. No, sada su pod udarima i korisnici usluga webstresser.orga širom svijeta, privodi ih se ili ih se upozorava na moguće posljedice njihove povezanosti s hackerima. Britanska NCA objavila je da je jučer jedno uhićenje bilo u Nizozemskoj, a još jedno u Hong Kongu. Sasvim je sigurno, kaže Gert Ras, da imena korisnika usluga webstresser.org neće ostati anonimnima i da će završiti pred sudom. Jučerašnja objava nije jedinstvena, samo je povezana s dosad najvećim otkrivenim webom te vrste. U kolovozu prošle godine zatvoren je jedan vDOS web preko kojeg je izvedeno više od dva milijuna napada, njegovi su navodni vlasnici uhićeni u Izraelu. Njihovi odvjetnici tvrde da su oni vodili legitiman alat koji je služio korisnicima da provjeravaju otpornost svojih web stranica na DdoS napade.

Ključne riječi

Komentara 17

MO
mobitel20
20:40 25.04.2018.

Ozbijne drzave poput USA,Rusije,Britanije, Kine, Izraela i slicnih ovakve likove usisaju u sigurnosni sustav Drzave i daju im da rade pod nadzorom. Samo djilkani i pozeri poput nasih se hvale time da racunalne genije trpaju u zatvore. Bilo bi nam svima korisnije da jugonacionalisticki DORH napokon pocne dizati optuznice zbog sirenja laznih i uznemirujucih vijesti i povreda ugleda Republike Hrvatske. Te rabote stete i ekonomskom prosperitetu, a za identificiranje mozgica tih hibridnih operacija mogu vam pomoci i likovi poput ovog momcica.

NI
Nikomah95
21:00 25.04.2018.

U vrijeme dok su Anonimus-i zbilja bili anonimni, u Hrvatskoj, negdje prije 5 god otprilike, izveli su napade na nekoliko mainstream medija, hakirali su službenu stranicu, tada Milanovićeve Vlade, na 15 sati, zatim, stranicu MUP-a i skoro svih ministarstava. MUP se pohvalio akcijom i uhićenjem 12orice pripadnika Anonimus-a, od kojih niti jedan, naravno nije bio stvarni član. Zatim, država ih je "kupila", jednog po jednog,,a oni koji su stvarno bili odani cilju, su maknuti sa scene. To se naravno, dogodilo i na globalnoj razini. Stoga, kad god vidim članke o ovakvim spektakularnim akcijama, uvijek ih doživljavam s povećom dozom skepse.

Avatar duka4
duka4
20:41 25.04.2018.

nebi trebao ništa. to nije hakiranje to je onemogućavanje servera u normalnom radu. mući njih sto je on zaradjivao a nije porez plaćao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije