Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP ministarstvu:

'Privatne škole moraju same određivati metodu za upis učenika'

'28.11.2012., Zagreb - U hotelu Antunovic odrzana konfetrencija pod nazivom, Poslovna ocekivanja u 2013. godini, Davor Majetic  . Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
21.06.2013.
u 19:32

Privatnici se bune što im je Ministarstvo obrazovanja nametnulo bodovni prag koji im je dosad bio uvjet, ali ne i glavni element upisa

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca u petak su izrazili nezadovoljstvo odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se privatnim srednjim školama nametnu uvjeti za upis učenika izjednačeni s onima za upis u državne škole. Iako je odluka poznata još od početka ove godine, u HUP-u ističu da su sve ovo vrijeme pokušavali stupiti u kontakt s ministrom Željkom Jovanovićem i dogovoriti se, no, kažu, nisu uspjeli. Prema novim pravilima svi učenici koji se upišu u srednje privatne škole sada moraju prije svega zadovoljiti bodovni prag, dok su prije ocjene prikupljene tijekom osnovnoškolskog obrazovanja bile uvjet, ali ne glavni element upisa jer su mnoge privatne srednje škole provodile intervjue, testirale opće znanje i tražile pisanje eseja kojima su učenici prikupljali glavne bodove za upis.

– Postavljanje uvjeta za upis u srednje škole koji su određeni isključivo postignutim ocjenama u osnovnoj školi nije u skladu s modernim pristupom obrazovanju – poručila je Gordana Koludrović, ravnateljica Zagrebačke umjetničke gimnazije.

Predstavnicima HUP-a sporna je, kažu, odluka da Ministarstvo privatnicima diktira uvjete iste onima u državnim školama iako one, za razliku od državnih, ne primaju baš nikakav novac iz državnog proračuna.

– Ministarstvo treba prepustiti obrazovnim ustanovama privatnih osnivača autonomiju u izboru metoda upisnog postupka. Zato apeliramo na Ministarstvo da izmijeni donesenu odluku i privatnim srednjim školama omogući samostalan odabir učenika – poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Iako u Hrvatskoj svega jedan posto učenika pohađa privatne srednje škole, u HUP-u također ističu da je neustavna odluka da učenici iz susjednih zemalja koje nisu članice EU privatne škole mogu upisati bez ikakvih kriterija, samo uz uplatu školarine.

>>Studenti 'stare bolonje' ogorčeni povećanjem školarine na 11.000 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije