Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RALJAMA MEŠETARA? Sindikat Istre i Kvarnera sumnja u netransparentnu kupnju

Privatizacijski košmar u TIBO-u

23.02.2009.
u 17:28

3. maj TIBO d.d. iz Matulja, društvo za proizvodnju industrijske i brodske opreme te nadaleko poznatih TIBO kućica, doba je krize u “matičnom” brodogradilištu 3. maj preživjelo bez zaduživanja, uspješno i kvalitetno poslujući. Sindikat Istre i Kvarnera, koji je vrlo brzo nakon što je otvorio podružnicu postao većinski sindikat tvrtke, iznio je sumnje da se u TIBU sprema preuranjeni, netransparentni, privatizacijski proces.

SIK se pribojava tajkuna
Predsjednik SIK-a Bruno Bulić na sastanku sa članovima sindikata došao je do dokumenata, među kojima je i izjava na koju se trebalo potpisati stotinu i osamdeset radnika TIBO-a, a koja se tiče podrške direktoru Boži Milkoviću nakon što se tvrtka privatizira prema modelu radničkog dioničarstva (ESOP program). Izjavu je, tvrde u sindikatu, sastavio predsjednik radničkog vijeća Damir Gračanin, a potpisao je nije nitko od zaposlenika.

Umjesto toga, devedesetero njih anketom je izglasalo nepovjerenje Gračaninu, zatraživši njegovu ostavku. - ESOP model privatizacije “upalio” je samo u nekim tvrtkama u SAD-u, a u nas on nikad dosad nije sproveden. Stoga smatramo da je riječ o kupnji firme koju si je netko već otprije zacrtao, tvrdi Bulić. U TIBU je održan sastanak o modelima privatizacije, od kojih su, osim ESOP-a, predloženi i “menadžeri i radnici u odgovarajućem omjeru” te onaj kojeg se u sindikatu najviše pribojavaju - “strateški partner i menadžeri”.

Potraga za partnerom
Direktor TIBO-a Božo Milković sumnju da će se tvrtka privatizirati prije nego što se odluči sudbina 3. maja odbacuje. - Nikakve odluke nisu donesene; naravno da obavljamo određene pripreme, no čeka se što će biti s 3. majem. Ne osporavam da bi za nas, kao tvrtku koja je oduvijek poslovala uz dobit, bilo pozitivnije da u privatizaciju uđemo ranije, no to nije moguće. Najbolji model za TIBO? Bilo bi idealno kad bismo dobili pravog strateškog partnera koji bi nam donio posao, no mi smo tvrtka bez imovine, tvrdi Milković.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije