Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA

Odvjetnik mladića koji je umro zbog ozljeda dobivenih u zatvoru: 'Došlo je do pogrešaka'

zatvor bilice (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/2
28.08.2019.
u 07:41

Još uvijek nije utvrđeno kako je mladić koji je preminuo u bolnici nakon što je dovezen iz splitskog zatvora zadobio ozljede abdomena od čijih je posljedica preminuo.

Tri tjedna nakon što je iz splitskog zatvora u komi dovezen u bolnicu, 18-godišnji mladić je umro od posljedica ozljede abdomena. On je na sudu priznao da je potpalio nekoliko požara te je nepravomoćno 1. travnja osuđen na osam mjeseci zatvora.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, 18-godišnjak se tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama noćima tresao u strahu od okruženja u kojem je bio. Njemu su dijagnosticirali teži invaliditet te da je triput odveden u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog suicidalnih misli. Mladiću su još kao djetetu dijagnosticirali bolest piromanije, bio je i na psihijatriji, no njega nisu proglasili neubrojivim već "bitno smanjeno ubrojivim".

Kada je završio u zatvoru, u ćeliji je bio s 20-godišnjim mladićem nepravomoćno osuđenim na pet godina zatvora zbog ubojstva. 

Nepravilnosti u postupku

U ovom trenutku još uvijek nije utvrđeno kako je i gdje 18-godišnjak zadobio ozljede abdomena zbog čijih posljedica je preminuo. 

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Ministarstvo pravosuđa kazalo je da dosad nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

- Sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te stoga nismo u mogućnosti podrobno iznositi pojedinačne slučajeve, niti davati podatke o njima. Dodajemo kako Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa kontinuirano vodi brigu o zakonitom postupanju sa zatvorenicima. Isto se odnosi i na navedeni slučaj istražnog zatvorenika u kojem se poduzimaju potrebne mjere i radnje, sukladno djelokrugu rada i ovlastima Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, te do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu, kazali su u Ministarstvu.

Pogreške svih sudionika

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa preminulog kazao je za 24sata kako je došlo do pogrešaka svih sudionika u postupku. 

- Nisam ga branio u tom slučaju, no mogu reći da se okrivljeni, danas pokojni mladić, nije tretirao sukladno zahtjevima te medicinskoj dokumentaciji, kazao je odvjetnik Vinko Ljubičić

- Prema nalazima liječnika, vještaka, bio mu je potreban 24-satni nadzor, dakle stalna tuđa njega i briga u punom opsegu. A zna se što to znači te je to vjerojatno jedan od uzroka tragičnog epiloga, kaže Ljubičić.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Bednarw
Bednarw
09:13 28.08.2019.

Bolesni mladić nije imao šta raditi u zatvoru! On je trebao biti zatvoren u psihijatrijskoj bolnici...Nitko ne piše da je momak pretučen na mrtvo..... ime od drugog zatvorenika...koji je za ubojstvo dobio 5 !!!! godina !!

SJ
Sve je uzalud
09:21 28.08.2019.

..........neka mu je laka zemlja ........mi smo sirotani što smo ostali...............svima nam se može desiti da sustav ubije nedužno stvorenje...........................bolje su psi tretirani...............Plenkovića Sanadera, Vidoševića treba tamo pospremiti......................gdje se Vidošević sakrio čeka zastaru........................

SC
schwertransport
08:31 28.08.2019.

Bog neka mi oprosti, on se spasio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije