Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA IMIDŽA Mala se kneževina otvorila stranom kapitalu

Pritisnuta krizom, Andora stavljena na rasprodaju

22.12.2008.
u 18:06

Prosperitet Andore u posljednjih šest desetljeća ovisio je o skijašima, pušačima koji su tu dolazili po jeftinije cigarete i o bogatim ljudima koji su nastojali izbjeći poreze. Presušivanjem tih izvora, Andora se stavila na prodaju strancima – piše Bloomberg, opisujući kako ta kneževina prvi put dopušta znatan ulaz stranog kapitala.

Promjena zakona
– Svi govore o globalnoj krizi, ali ovdje je riječ isključivo andorskoj krizi. Živjeli smo na vrlo visokoj nozi, a sada je vrijeme za otplatu dugova – objašnjava Jean-Christoph Queyroux, glavni menadžer vodećeg lanca trgovina Pyrenees SA.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Andori ove je godine bio 50.000 dolara, naspram prosječnih 35.800, koliko prema Eurostatu on iznosi u EU. Zbog krize, međutim, Andora bi mogla ostati bez glavnog izvora prihoda – turizma i skijaša. Prihodi od 10 milijuna stranaca godišnje čine čak dvije trećine budžeta Andore. S najavljenom krizom turizma komercijalne banke odbijaju kreditirati proračunski deficit.

Prijeti, također, i kraj mita o Andori kao poreznom raju. Nakon što je Lihtenštajn ovog mjeseca pristao na razmjenu poreznih podataka sa SAD-om, i Andora se našla pod pritiskom da stane na kraj svojoj poreznoj politici.

– Moramo promijeniti sliku o Andori kao poreznom raju u sliku o zemlji koja postaje raj za investitore – navodi premijer Albert Pintat. Andora je prošlog mjeseca prihvatila zakon kojim se prvi put dopušta značajan upliv stranog kapitala. Stranci sada mogu posjedovati do 49 posto vlasništva u glavnim granama poput skijališta i lanaca trgovina s luksuznom robom, odnosno čak 100 posto vlasništva u drugim poduzećima čiji razvoj vlada želi potaknuti. Pitant navodi kako vlada planira ukinuti sva ograničenja za strance u roku od šest godina.

Velik interes
U dva tjedna od promjene zakonodavstva javilo se više od 40 američkih i europskih kompanija zainteresiranih za ulaganja u medije, informacijsku tehnologiju i energiju. – Ne možemo više ovisiti o snijegu – zaključuje premijer.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije