Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korona u hrvatskoj

Stožer: U Hrvatskoj 77 novooboljelih, dvije osobe preminule

Tijekom ljeta u popodnevnim satima Ilica je zbog vrućine uglavnom prazna no danas nije takav slučaj iako traje pandemija koronavirusa
Foto: marko lukunic/pixsell
1/2
08.08.2020.
u 14:01

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5466 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4758 se oporavilo.

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.  Dvije osobe su preminule.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.
 
U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe.  Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

Tijek događaja: 

14:27 Mladić iz Župe dubrovačke zaražen je koronavirusom, a izliječene su tri osobe, iz Župe dubrovačke, Metkovića i Kule Norinske pa je ukupno aktivnih 13 slučajeva, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji je 267 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 6744 uzorka.

Županijski stožer Civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13:34 U Primorsko-goranskoj županiji je u posljednja 24 sata evidentirano još šest osoba zaraženih koronavirusom, a svi su kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestili su u subotu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Iz stožera naglašavaju da je riječ o šestero novozaraženih, koji su, zahvaljujući brzoj reakciji epidemiologa, već bili u samoizolaciji. U Primorsko-goranskoj županiji sada je 11 aktivnih slučajeva covida 19, a do sada je izliječeno ukupno 149 osoba.

U riječkom Kliničkom bolničkom centru je smještena jedna osoba, a 10 osoba je u izolaciji u vlastitom domu, odnosno na kućnom liječenju.

13:33 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a zaražena se žena zbog blagih simptoma liječi kod kuće, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o ženi srednjih godina, bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe, koja je u vrijeme pojave simptoma bila u samoizolaciji. S obzirom na blagu kliničku sliku, liječi se kod kuće.

Varaždinski županijski Stožer izvijestio je da su se u posljednja 24 sata oporavile dvije osobe, jedna je otpuštena iz bolnice, a jedna iz kućne samoizolacije.Trenutno je u Varaždinskoj županiji osam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su dvije osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a šestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 68 slučajeva zaraze, a 12 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Iz Županijskog stožera Civilne zaštite dodaju da su pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno 22 osobe, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

13:32 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19 - jedna iz Novalje, druga iz Donjeg Lapca, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Osoba s područja Novalje bliski je kontakt ranije oboljele osobe, a osobi iz Donjeg Lapca je po povratku iz Srbije potvrđen virus.

U Novalji je potvrđen i slučaj oboljele osobe iz druge županije koja je smještena i koristi izolaciju u privatnom objektu. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Ukupno su oboljele 34 osobe od COVID-19 od kojih su četiri aktivna slučaja, 29 osoba je izliječeno i jedna je preminula. 

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 23 osobe. Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, izvijestili su iz stožera.

13:30 Na području Krapinsko-zagorske županije u subotu je zabilježena jedna novozaražena osoba koronavirusom, i to iz Đurmanca, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite. U krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz stožera.

13:13 Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 288 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7 osoba, iz Imotskog 1 osoba, iz Makarske 4 osobe, iz Sinja 2 osobe, iz Baške Vode 1 osoba, iz Otoka 1 osoba, iz Prološca 1 osoba i iz Runovića 1 osoba. Uz 18 novooboljelih pozitivni na COVID infekciju su i 2 osobe s područja grada Zagreba.

Od ukupnog broja novooboljelih njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 epidemiološki obrađuju.
558 osoba nalazi se u samoizolaciji. 15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 osobe stranog državljanstva.

12:57 Dvije su osobe pozitivne na koronavirus na području Zadarske županije. Riječ je o mlađim muškim osobama s područja Grada Zadra i Grada Benkovca.  S jučerašnjim danom izliječene su još dvije osobe. Na COVID 1 odjelu hospitalizirane su 3 osobe.  Aktivni nadzor provodi se nad 141 osobom, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka.

12:37 Na području Šibensko-kninske županije imamo dvije novooboljele osobe od COVID-19 infekcije. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, koja se nakon pozitivnog testa vratila kući. Druga oboljela osoba je mlađi muškarac koji trenutno boravi na području Vodica, a epidemiološka obrada je u tijeku.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 54 uzorka na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalaze se 23 osobe.
Trenutno je 36 aktivnih slučajeva oboljenja od kojih se jedna osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice - istakli su iz šibenskog stožera

11:38 U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je na području županije trenutno aktivno 37 slučajeva, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije je do danas u 11 sati evidentirana 261 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. 

U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 37 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 213 osoba, a 11 ih je umrlo.

Od potvrđenih slučajeva, tri su nova u ispostavi Zavoda Velika Gorica i jedan u ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje, stoji u priopćenju. 

10:26 U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 150, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Posljedično tome, za 40 osoba određena je mjera samoizolacije.

Četiri su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, tri osobe su kontakt oboljelih osoba, za jednu je novooboljelu osobu epidemiološka obrada u tijeku, a kod četiri novooboljele osobe moguće je izlaganje u noćnom klubu na godišnjem odmoru u Vodicama, Novalji i Makarskoj. 

Od navedenih, jedna je osoba strani državljanin. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus. 

U Gradu Zagrebu trenutno je 150 aktivnih slučajeva i 366 aktivnih samoizolacija, stoji u priopćenju. 

10:22 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje, 2 osobe iz Andrijaševaca, 1 osoba iz Novih Jankovaca i 1 osoba iz Vrbanje).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 501, od kojih je 314 osoba izliječeno, a 5 osoba je preminulo. Trenutno je u županiji 24 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 90 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6140. U samoizolaciji na području županije je 336 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 8 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 17 radnika (3 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

10:12 U Istri u posljednja 24 sata nema novozaraženih, a u pulskoj bolnici umro je 72-godišnji Talijan kojemu je prije tri dana, pri prijamu u bolnicu zbog maligne bolesti, utvrđena zaraza novim koronavirusom.

 Od načelnika istarskog Stožera Civilne zaštite Dine Kozlevca u subotu se doznaje da je u pulskoj bolnici od posljedica osnovne maligne bolesti umro 72-godišnji talijanski turist kojemu je prije tri dana utvrđeno da je covid-19 pozitivna osoba. On je boravio u Istri, testiran je na prijemu Opće bolnice Pula zbog osnovne bolesti, zbog koje i hospitaliziran. Za njega se pripremao postupak povratka u matičnu državu, ali je nažalost umro.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na Covid-19, a u tom je razdoblju izliječeno sedam osoba, pa je trenutno 37 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba.  U mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba.

Situacija je pod kontrolom, imamo sve manje zaraženih osoba , a sve više izliječenih. Uz poštivanje svih mjera, nadamo se da će tako i ostati“, poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

10:10 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest osoba je postalo pozitivno na koronavirus, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 148 uzoraka. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Đakova i Našica.

U KBC-u Osijek kao respiracijskom centru cijele Slavonije i Baranje hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru.

Jučer je mjera samoizolacije određena za 18 novih kontakata oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a u 19 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

10:09 Deveti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od koronavirusa. 26 je testiranih osoba, a svi su bili negativni. Broj trenutno aktivnih slučajeva na području županije je šest jer se jedna osoba oporavila, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih od početka epidemije je trenutno 2351. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba uključujući i zaražene. Podsjetimo, od početka epidemije covid-19 na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba je zaražena koronavirusom. Od toga, šestero je trenutno aktivno, dvadeset i četiri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.

10:08 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Stožer i dalje moli sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera.

10:05 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet (5) novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi sto osamdeset (180), dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset (20). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodskoposavske županije je sedamdeset i pet (75). Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana

Ključne riječi

Komentara 15

NE
nečešrazbojniče
11:49 08.08.2020.

Da tako prate gripu stožer bi iznosio podatke svakih sat vremena.

NJ
njonjica
12:02 08.08.2020.

U Istri kao nema zaraženih, ali svako malo pa se spominju neki zaraženi turisti. Hihihi. I Goebbels da je živ bi pozavidjeo na propagandi.

SV
sveznam1
15:02 08.08.2020.

Ima vise oboljelih 77 su oni s simptomima sta je s oni koji su pozitivni i bez simptoma i ne testirani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije