Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Prisjećanja na zločine u Veleprometu i na Ovčari

ovcara
Foto: Branimir Bradarić
1/7
20.11.2013.
u 13:07

Među ubijenima na Ovčari bio je i legendarni vukovarski novinar i književnik Siniša Glavašević

Polaganjem vijenaca i misnom zadušnicom danas je u dvorištu vukovarskog Veleprometa obilježena 22. godišnjica stradanja žrtava u tome logoru. Vijence su položili preživjeli zatočenici Adela Užarević i Vinko Mihaljević.

– Logor Velepromet je po malo i nepravedno stavljen po strani kada se govori o stradanjima u Domovinskom ratu. Zaboravlja se da je upravo Velepromet najveći logor osnovan tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske. Kroz njega je prošlo oko deset tisuća Vukovaraca od kojih je njih 700 ubijeno. Mnogi od njih i danas se vode kao nestali. Logor je osnovan u rujnu 1991 godine a zatvoren u ožujku 1992 godine. Ovdje su dovoženi ljudi, odvajani, zatvarani, mučeni i ubijani. Ovdje je zabilježen i niz slučajeva silovanja, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora (HDSKL).

Podsjetio je i da je HDSKL do sada podnijelo tri kaznene prijave protiv osoba koje sumnjiče za počinjene zločine na području cijeloga grada, među kojima i Veklepromet, ali da do danas gotovo nitko nije odgovarao za to. U jednome od limenih hangara, gdje su bili zatvarani zatočenici, otvorena je i izložba fotografija Komšića pod nazivom Vukovar 1991 – 2013. U istom hangaru HDLSL prikazao je i dokumentarni film o stradanju logorša. Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja šestu godinu za redom  organizirala je mimohod pod nazivom Vi ste naš ponos mi smo Vaša snaga. – Mimohod spaja Memorijalno groblje i mjesto maosvne grobnice na Ovlari. Organiziramo ga u znak sjećanja na naše poginule očeve koji su utkali svoje živote u stvaranje Hrvatske, rekao je predsjednik udruge Igor Gavrić dodajući kako ova udruga okuplja oko 800 članova iako je broj djece poginulih i nestalih branitelja puno veći. Danas se obilježava i obljetnica ratnog zločina na Ovčari gdje je prije 22 godine ubijen 261 civil i ranjenik. Najmlađa žrtva Ovčare bio je Igor Kačić koji je imao svega 16 godina kada je ubijen.

Tim povodom na Ovčari je udruga udovica hrvatskih branitelja održala prigodni program pod nazivom Oprosti nebeski oče, to bol u meni pita – zašto?. Među ubijenima na Ovčari bio je i legendarni vukovarski novinar i književnik Siniša Glavašević. U spomen na njega danas se održava tradicionalni, deveti po redu, novinarsko književni susret Grad – to ste Vi. U spomen na Glavaševića danas su ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo, gdje se i održava književni susret, i direktor Hrvatskog radio Vukovara Janoš Kery položili vijenac i upalili svijeću podno spomen biste Siniše Glavaševića koja se nalazi u predvorju radia.

>> Evo što analitičari misle o potezu Stožera

Komentara 3

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
13:47 20.11.2013.

Najvažnije je poštovati ustav i zakone RH koji donose red, rad i spokojnost i nela table na ćirilici uz BOga i domoljublje ostaju gore kao svoje na svome.

KI
Kinez
15:05 20.11.2013.

glavni organizator zločina u Ovčari tadašnji načelnik vojne bezbednosti JNA Aleksandar Vasiljević, uz dogovor sa hrvatskom obaveštajnom službom. Cilj je bio da se optuži srpski narod, a Hrvatskoj olakša put ka nezavisnosti. iza Vasiljevića stoje Kanađani koji su ga nagradili "prihvatanjem" da njegove dve ćerke žive i rade u toj državi. Na sastanku direktorke vukovarske bolnice Vesne Bosanac sa vojnim obaveštajcima JNA dogovoreno da se na Ovčari ubije tačno 200 zarobljenika. Budući da ih je tamo prvobitno dovedeno 207, sedmorica su puštena. posmrtni ostaci sedam od 200 ubijenih nikada nisu identifikovani - radi se o kurdskim plaćenicim

MI
Miro
13:52 20.11.2013.

Meni je VL dva dana zabranio bilo što komentirati. Pao sam pod cenuru u demokratskoj Hrvatskoj i "slovbodnom" tisku. Ne vjerujme da sa bilo koga povriejdio ili nešto neutemeljeno objavio. Bio sam konkretan i jasan glede odgovornosti nasilne politike našeše Vlade, koja se hvata nekog zakona, donesenog u nekom drugom ozračju, ne uzimajući u obzir da se tom zakonu odlučno, čak imam dojam do fizičkog sukoba, suprostavlja hrvatski narod u ogromnom broju. To nam jasno govori hodočasnička povorka od 100 tisuća ljudi u Vukovaru 18.11. 2013. Sada ću si dozvoliti objaviti što mi je dva dana bilo zabranjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije