Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEČ

Prisegnula austrijska prijelazna vlada

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/Pixsell
VL
Autor
Snježana Herak
22.05.2019.
u 17:23

Pet dana nakon raspada koalicijske vlade Kurzovih "narodnjaka" i "slobodnjaka" dužnost je preuzela prijelazna vlada

Polaganjem prisega pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom u bečkom Hofburgu, u srijedu poslijepodne je dužnost preuzela prijelazna austrijska vlada sastavljena od dosadašnjih ministara iz redova Narodne stranke (ÖVP) na čelu sa saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom te stručnjaka, koji su visoki državni službenici s odličnim znanjem u resorima koje će voditi.

Svečanim ustoličenjem, pet dana od raspada austrijske vladajuće koalicije Kurzovih „narodnjaka“ i „slobodnjaka“ (FPÖ) desnog populiste i sada već bivšeg austrijskog potkancelara Heinz-Christiana Strachea koji je zbog umiješanosti u „Ibiza-skandal“ morao podnijeti ostavku, i službeno je počeo novi mandat prijelazne Kurzove vlade, do prijevremenih parlamentarnih izbora, predviđenih za rujan ove godine.

Austrijski predsjednik zaželio je privremenoj austrijskoj vladi puno uspjeha u radu, istaknuvši posebno njenu posebnu odgovornost za stabilnost zemlje.

U novo-staroj austrijskoj vladi je četvero novih ministara – stručnjaka koji su došli na ispražnjena mjesta nakon povlačenja sa dužnosti ministara iz redova Slobodarske stranke, na vlastiti zahtjev, osim ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla koji je smijenjen.

Novi austrijski potkancelar postao je Kurzov stranački kolega i dosadašnji ministar financija Hartwig Löger.

Novi ministri iz redova stručnjaka u prijelaznoj austrijskoj vladi su: ministar unutarnjih poslova Eckart Ratz (bivši predsjednik austrijskog Vrhovnog suda), ministar socijalne skrbi Walter Pöltner (bivši šef Sekcije za socijalna pitanja u nadležnom ministarstvu), ministar obrane general pukovnik Johann Luif, koji je zamjenik načelnika Generalštaba austrijske vojske i Valerie Hackl, ministrica za infrastrukturu i promet koja je bila čelnica kontrole leta „Austro Control“. Ministarstvo za javne službe i sport, koje je vodio Strache, preuzela je dosadašnja ministrica za žene, obitelj i mlade Juliane Bogner Strauss.

Nakon prisege Kurz je održao svoju prvu sjednicu Ministarskog vijeća.

U ponedjeljak bi privremenu vladu trebalo potvrditi i Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta.

Austrijsko staro-novi kancelar Kurz je na konferenciji za novinare rekao da je glavna zadaća prijelazne vlade „drugačija od one koju ima klasična vlada“. Napomenuo je kako „nisu u planu novi koncepti i reforme nego stabilnost i uredno vođenje nadležnih resora, do novih izbora“. 

Izvještavajući o tome kako je danas Austrija dobila prijelaznu vladu, austrijski mediji napominju da je upitno, obzirom na najavljeno iskazivanja nepovjerenja kancelaru Kurzu u ponedjeljak u austrijskom parlamentu od strane socijaldemokrata i nekih drugih oporbenih stranaka te njegovog bivšeg koalicijskog partnera FPÖ-a koji je ljut i ogorčen jer je morao napustiti vladu zbog kompromitirajućeg videa, da li će se Kurz uspjeti održati na čelu novoformirane prijelazne vlade.

Tim više što njegovi „narodnjaci“ (ÖVP) trebaju podršku drugih stranaka, obzirom da sami nemaju potrebnu parlamentarnu većinu.

EU izbori - sučeljavanje Miriam Kervatin i Goran Aleksić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije