Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasovanje u ponedjeljak

Kaos u Austriji: Do jučer vladajuća stranka najavila da će uskratiti podršku Kurzu

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.05.2019.
u 17:35

Zamisao da prijelazna Kurzova vlada s ministrima iz redova njegove Narodne stranke (ÖVP) nastavi s radom, uz pomoć tima eksperata do rujna, kada bi trebali biti novi izbori, očito će teško proći jer ÖVP u parlamentu nema potrebnu većinu

Austrijski će zastupnici idućeg ponedjeljka glasati o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu koji je oslabljen nakon izlaska desne Slobodarske stranke iz vlade.

Neke od naslovnica u utorak u austrijskim medijima “Državna kriza – SPÖ želi srušiti Kurza”, “Kancelar Kurz smijenio ministra unutarnjih poslova Kickla – ostali FPÖ-ovi ministri dali ostavke”, “Ibiza-Gate – Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Iz krize učiti, a ne osvećivati se”, “Izvanredno stanje” itd., mogu se bez problema opisati kao politički triler u iznimno i opasno podijeljenoj Austriji, nakon objave skandaloznog i kompromitirajućeg videa, sa sada već bivšim predsjednikom krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christianom Stracheom, zbog koga je pala austrijska vlada.

Ništa još nije riješeno

Mnogi su odluku o ostavci Strachea i predsjednika kluba zastupnika slobodnjaka Johanna Gudenusa, kao i prijedlog kancelara Kurza o raspisivanju novih, prijevremenih izbora, primili s velikim olakšanjem.

Iznimka je bio ministar unutarnjih poslova krajnje desnice Herbert Kickl, kojeg je konzervativac Kurz smijenio u ponedjeljak jer se sam nije htio maknuti s te dužnosti, kako bi mogla početi financijska i ostala provjera svih spornih navoda iz videomaterijala o navodno sumnjivim stranačkim izvorima financiranja i korumpiranosti FPÖ-a.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, nakon Kickove smjene dali su ostavke. No time u Austriji ništa nije riješeno. Jer zamisao da prijelazna Kurzova vlada s ministrima iz redova njegove Narodne stranke (ÖVP) nastavi s radom, uz pomoć tima eksperata do rujna, kada bi trebali biti novi izbori, očito će teško proći, jer ÖVP u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta nema potrebnu većinu i stoga ovisi o drugim strankama.

Socijaldemokrati (SPÖ) predvođeni predsjednicom Rendi Wagner traže da i konzervativni kancelar Kurz odstupi s dužnosti jer ne samo da ga smatraju glavnim krivcem za upuštanje u “politički brak” s nepredvidivom krajnjom desnicom, prije dvije godine, nego i glavnim krivcem što su na tim izborima socijaldemokrati završili na tvrdim oporbenim klupama. Wagner s jedne strane tvrdi kako je važno da Austrija ostane stabilna do prijevremenih izbora, a s druge govori o velikoj vjerojatnosti da socijaldemokrati u prijelaznom razdoblju uskrate povjerenje kancelaru Kurzu i njegovim narodnjacima.

To, naravno, veseli i smijenjenog ministra Kickla koji je u osvetničkom raspoloženju jučer izjavio da će FPÖ podržati izglasavanje nepovjerenja Kurzu.

S obzirom na to da ÖVP nema većinu glasova zastupnika u parlamentu (tek 62 od ukupno 183), ni u slučaju da FPÖ-ove ministre zamijene nestranački austrijski stručnjaci, sada je na potezu austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen. On će, kako navode mediji, ili potvrditi nadopunu prijelazne Kurzove vlade ekspertima ili će morati pronaći “pogodnu osobu”, koja ne mora biti političar, i dati joj nalog za sastav nove Vlade. Naravno, u tom slučaju bez Kurza, koji inače uživa popularnost u Austriji i svijetu.

Dnevni list Kronen Zeitung piše da bi prisega nove austrijske vlade mogla biti već danas kako bi se smirili kaos i nesigurnost koji se posljednjih dana osjete među Austrijancima. No, isto tako, već će u ponedjeljak imati priliku glasati o povjerenju austrijskom kancelaru. Oporbeni socijaldemokrati su se svim snagama borili, ali nisu uspjeli, da se sjednica održi još prije nedjeljnih izbora za Europski parlament.

Dok austrijski politički vrh traži rješenje za nastalu političku krizu koja prijeti da preraste u državnu, neki mediji, pozivajući se na videosnimku sa Stracheom, pišu o navodnim seks-orgijama austrijskog kancelara koje je spominjao Strache koji je kasnije rekao da je to bilo njegovo verbalno “pubertetsko pravljenje važnim u pijanom stanju” pred Ruskinjom na snimci, koja ga je namamila u klopku.

Svi ti događaji, prema pisanju medija, strašno su pogodili Stracheovu suprugu Philippu, s kojom je bivši vicekancelar u siječnju ove godine dobio sina. To mu je drugi brak, a iz prvoga, s kćeri vlasnika jednog poznatog bečkog restorana, ima dvoje djece.

Na vjenčanju bio Dodik

List Österreich prenosi izjavu Stracheove žene Philippe, koja kaže da trenutačno ne zna kako dalje, što slikovito govori i o bračnom potresu izazvanom videosnimkom, zbog koje se njen suprug javno pred TV kamerama na odlasku s dužnosti ispričao. Prema navodima nekih medija, ona se s djetetom odselila svojim roditeljima.

Austrijski mediji pišu i o Stracheovu prijateljstvu sa stranačkim kolegom Johannom Gudenusom koji je bio njegova i FPÖ-ova glavna veza s Rusijom. Medije na europskom jugoistoku posebno zanima uloga u skandalu Gudenusove supruge Tajane jer i ona se pojavljuje u dijelu videoisječaka.

Ona je, kako navode mediji, Srpkinja podrijetlom iz Banje Luke, na čije je banjolučko vjenčanje s Gudenusom došao i Milorad Dodik, separatistički vođa Srba u Bosni i Hercegovini.

Komentara 9

DU
Deleted user
18:47 21.05.2019.

toliko o vjerodostojnosti germana lopovi ko i hrvati virovatno i gori kvaliteta im je gora nego kinezska

SN
Snowman
18:11 21.05.2019.

Budimo iskreni, to se moglo dogoditi svakoj partiji, da nekom nesta (ilegalno) obeca. A na novim izborima je moguce svasta. Sta ako desnica dobije jos vise glasova nego zadnji put ??

SR
sramitese
21:36 21.05.2019.

ne samo njima..zadnja je sansa..jedan novi ..adolf..a to znaju kako se radi..i do njega dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije