Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzo po novu osobnu

Pripazite na dokumente, istekli su svi rokovi: ''Prošlo je mjesec dana od kraja pandemije''

Zagreb: PU zagrebačka u Ulici grada Vukovara
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
13.06.2023.
u 13:34

Kraj pandemije u Hrvatskoj proglašen je 12. svibnja 2023. godine, od čega je u ponedjeljak prošlo mjesec dana. Prema odlukama koje su tada donesene od danas se više ne možete služiti isteklim dokumentima.

Isteklim dokumentima se od kraja pandemije moglo služiti još 30 dana, a taj je rok prošao jučer. Zato iz Fine podsjećaju kako su se ''identifikacijske isprave koje su istekle u razdoblju epidemije prihvaćale kao valjane još 30 dana nakon proglašenja prestanka epidemije, što znači zaključno s 12. lipnja 2023. godine, uključujući i taj datum". Sukladno Vladinoj Odluci, dodaju, od  13. lipnja 2023. godine, identifikacijske isprave istekle u doba epidemije smatrat će se nevažećima, pišu 24 sata

"Od 13. lipnja 2023. godine, u slučajevima kada je potrebna identifikacija korisnika usluge Fine, korisnici moraju svoj identitet potvrditi važećom identifikacijskom ispravom", podsjećaju iz Fine. Iznimno korisnik se može identificirati identifikacijskom ispravom koja je istekla u doba epidemije, dodaju, ali isključivo uz priloženu potvrdu MUP-a o predanom zahtjevu za izdavanje nove identifikacijske isprave (u roku važenja te potvrde).

Ista je situacija i u Hrvatskoj pošti odakle također upozoravaju kako "korisnici za uspostavu poslovnog odnosa i provođenje svih ostalih transakcija moraju imati važeći identifikacijski dokument. To podrazumijeva da ne možemo uvažiti istekle dokumente, već isključivo one koji su važeći, sukladno uputama nadležnih tijela".

VEZANI ČLANCI 

Iz Ministarstva unutarnijh poslova, podsjećaju na rokove i cijenu izrade novih osobnih iskaznica za one kojima su istekle u pandemiji. 

Redovni postupak u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku od 30 dana : 13,27 €,
Ubrzani postupak u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku do 10 dana : 25,88 €
Žurni postupak u kojem se osobna iskaznica izrađuje u roku od 3 radna dana ne računajući dan podnošenja zahtjeva: 66,36 €
Redovni postupak za osobe starije od 70 godina u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku od 30 dana : 9,29 €

VIDEO U šumarku skrivenom medvjeda je mali dom: Mladunče u Lici iznenadilo vozača

Ključne riječi

Komentara 2

KU
Kuglana
16:01 13.06.2023.

Istekla mi je osobna u Veljacu i necu vaditi novu dok ne prodje guzva, samo laganini, Plenkovic ima love, nedavno je zaduzio drzavu za milijardicu, a sad bi laganih novaca i od nas. Nebu islo.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
14:36 13.06.2023.

Na MUP redomatu u ZG svi termini su zauzeti par tjedana unaprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije