Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varaždinska županija

Pripadnici albanske nacionalne manjine obilježili obljetnicu neovisnosti Kosova

Foto: Varaždinska županija
1/2
26.02.2023.
u 22:36

Veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj Martin Berisha podsjetio je kako su Hrvatska i hrvatski narod stali uz bok Republici Kosovo od njenog priznanja do pomaganja za integriranje u međunarodne organizacije. Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak.

Pripadnici albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježili su 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo. - Albanska zajednica, ne samo u ovoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, dala je veliki doprinos kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i danas, prvenstveno svojim radom. Mi smo narod koji je marljiv, koji se zna jako brzo prilagoditi sredini u kojoj živi, koji je lojalan, ali uvijek moramo znati od kuda potječemo i moramo sačuvati ono najdragocjenije za nas, a to je naš identitet. A to ćemo postići ako sačuvamo svoj jezik, kulturu i tradiciju. Stoga se nadam kako ćemo i ovdje u bliskoj budućnosti uvesti dopunsku nastavu iz albanskog jezika uz pomoć naših sugrađana koji tu žive – rekla je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj Martin Berisha podsjetio je kako su Hrvatska i hrvatski narod stali uz bok Republici Kosovo od njenog priznanja do pomaganja za integriranje u međunarodne organizacije. Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak. - Početkom 90-ih naša domovina je krvarila, i 2832 pripadnika albanske nacionalne manjine stala su u našu obranu. Jedan od najpoznatijih je general Rahim Ademi koji je uvijek s velikim poštovanjem govorio o Pumama. Također, podsjetio bih kako život čine geste. Nedavno je preminuo „trener svih trenera“ i oproštaj Prištine od njega je zaista bio izniman. I upravo to bi trebala biti nit vodilja da ljude,  narode spajaju sport, glazba, kultura i gospodarstvo.

Ujedno treba naglasiti kako su i Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Vjerujem kako Varaždinska županija, sve naše općine i gradovi imaju bogato iskustvo iz te procedure kako bi vašim zemljacima koji su ostali živjeti u tim zemljama mogli dati  korisne informacije na koji način, kada govorimo o regionalnoj i područnoj samoupravi, lakše pristupiti, a isto tako na koji način i što bolje iskoristiti EU fondove – rekao je župan Stričak i podsjetio da na području Varaždinske županije živi 226 pripadnika albanske nacionalne manjine.

VIDEO: Zastoj na autocesti Split-Zagreb

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije