Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši špijun

\"Princeza Mabel zavela je šefa diplomacije BiH radi informacija\"

princeza mabel,princ friso
AFP/PIXSELL
20.04.2012.
u 22:15

Nizozemska princeza prijateljevala je s i mafijašem kojeg je 1991. ubio Joca Amsterdam

Nizozemska princeza Mabel devedesetih je zavela bosanskohercegovačkog šefa diplomacije kako bi imala pristup informacijama o planovima Sarajeva uoči Daytonskog mirovnog sporazuma, tvrdi bivši agent Nizozemske tajne službe (BVD) Frits Hoekstra. Kako prenosi DutchNews, Hoekstra, koji je za BVD radio od 1971. do 1989. godine, u svojim memoarima tvrdi da je Mabel tijekom devedesetih bila aktivna kao agentica iste službe, a vrbovana je bila još kao studentica.

Tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mumamed Šaćirbegović navodno je pao na njezin šarm. O njihovoj povezanosti svjedoči podatak da je Mabel bila ta koja je ugovorila sastanak Šaćirbegovića s Hansom van Mierloom i Jorisom Voorhoveom, tada nizozemskim ministrom vanjskih poslova, odnosno obrane, 1995. godine, svega nekoliko dana prije pada Srebrenice, prenose Nezavisne novine.

Srbija planirala otmicu

Zbog svoje veze s visokorangiranim dužnosnikom vlade BiH Mabel je bila i na meti srbijanske tajne službe. Prema izvoru bliskom srbijanskom pravosuđu, agenti srbijanske tajne službe, predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom, krajem 1993. i početkom 1994. godine krenuli su u Bruxelles kako bi ju oteli i iz nje izvukli informacije o Šaćirbegoviću. Od plana se odustalo nakon što je tadašnji predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević shvatio da otmica neće koristiti srpskim ciljevima.

Mabel Wisse Smit 2004. se godine udala za princa Johana Frisoa, sina kraljice Beatrix, a vijest o njihovoj vezi izazvala je buru u nizozemskoj javnosti. Mabel je, naime, prijateljevala s poznatim mafijašem Klaasom Bruinsmom, koji je ubijen 1991. godine. Kako je izvještavao BBC, Mabel je prvo tvrdila kako je Bruinsmu slabo poznavala, da bi jedan od njegovih tjelesnih čuvara kasnije rekao kako su ona i Bruinsma bili u ljubavnoj vezi, što je Mabel demantirala.

Ubio ga Joca Amsterdam

Prema nizozemskom zakonodavstvu, pretendenti na prijestolje moraju dobiti dozvolu parlamenta i vlade za stupanje u brak. Tadašnji premijer Jan Peter Balkenende zbog svega je rekao kako neće pozvati parlament da odobri vjenčanje princa i kontroverzne Mabel. Johan se odlučio vjenčati bez obzira na premijerovu odbijenicu, izgubivši time pravo na prijestolje.

Zanimljivo je da je Mabel s Balkanom bila povezana i preko Bruinsme, jer je on ubijen prema nalogu nikog drugog nego - Joce Amsterdama. Sreten Jocić, naime, u takozvanom je jugoklanu naslijedio Ljubinka Duju Bečirovića, čije je ubojstvo pak naručio Bruinsma kako bi se riješio konkurencije.

Komentara 8

TO
Toni50
22:37 20.04.2012.

\"Princeza Mabel zavela je šefa diplomacije BiH radi informacija\" Tako je saznala za te tajne super raketne sisteme gdje je to bosna sve instalirala kao mutava !

ZE
zeljkonl1
23:14 20.04.2012.

Ovo su glupostiMabel je obicna sponzorusa.sacirbeg je proneverio 5 miliona dolara,ili bar za to optuzen.Mabel je nocila na jahti Buisme koga je kasnije ubio pripadnik tajne policije,po cijem nalogu,to se ne zna.Joca tada nije imao nikakav polozaj u podzemlju Amsterdama....

MA
malamlak
22:28 20.04.2012.

bjelosvjetska klatež

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije