Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA AKCIJA

Prikriveni policajci glumili zlatnu mladež, zbog mita uhitili 10 kolega

policija
PIXSELL
Autori: I.T., M.P. K.
28.03.2011.
u 15:44

Za prekršaj od tisuću kuna bilo je dovoljno policajcu u džep staviti od 300 do 500 kn, a za kaznu do 2000 tražilo se do 700 kuna.

Deset prometnih policajaca PU splitsko-dalmatinske uhićeno je zbog sumnje da su primali mito i zloupotrijebili položaj i ovlasti. Riječ je o akciji koju nisu inicirale prijave građana nego je dogovorena i osmišljena u Ravnateljstvu policije. Bilo je, naime, mnogo indicija i priča o tome da splitski policajci masovno uzimaju mito na cesti, pa im se odlučilo pripremiti stupicu.

Na teren je poslano nekoliko prikrivenih istražitelja. Prikriveni su policajci dobili automobile više klase u kojima su se, glumeći zlatnu mladež, vozikali autocestom i dobrano stiskali papučicu gasa na području koje nadzire splitska policija. Ciljalo se, kako doznajemo od upućenog izvora iz samog Ravnateljstva, na više policajaca, a “upecalo” se njih deset. Iznos mita koji su tražili kretao se u rasponu od 300 do 700 kuna.

Ako je za osnovni prekršaj kazna 1000 kuna, prekršitelj je mogao proći i sa stavljanjem u policajčev džep 300 ili 500 kuna, a ako je riječ bila o prekršaju za koji je propisana kazna do 2000 kuna, tražilo se mito do 700 kuna. Prikriveni su policajci pazili na to da ne potiču činjenje kaznenog djela, a korumpirane su policajce snimili na djelu.

Ministarstvo unutarnjih poslova u službenom je priopćenju navelo da su akciju proveli policajci iz Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s PNUSKOK-om i USKOK-om. Rekli su da je dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje, a da je rezultat privođenje deset policajaca.

Protiv njih će USKOK podnijeti kaznene prijave. Vjerojatno bi ih bilo uhićeno i više, no zbog ograničena broja prikrivenih istražitelja akcija nije mogla trajati predugo.

U priopćenju MUP-ova glasnogovornika Krunoslava Borovca navodi se da su djela primanja mita činjena od početka prosinca prošle godine pa sve do trenutka uhićenja.

Utvrđena je i osnovana sumnja da su osim uzimanja mita zloupotrijebili svoj položaj jer su za nesporno utvrđene prekršaje vozačima omogućili plaćanje znatno manjih kazni na mjestu događaja te su bez zakonskog uporišta izdavali upozorenja.

Svima su pretraženi stanovi i svi su iza brave.

Komentara 95

EU
eugenie
19:10 28.03.2011.

eto judi, svima + nagore, to je barem muhte. lol

OB
-obrisani-
19:02 28.03.2011.

kazne su perverzno visoke za nase prilike, kao da im je prvenstveno svrha punjenje drzavnog proracuna i jasno da to onda otvara prostor korupciji

DK
dkatica2
16:27 28.03.2011.

dalmacija u mom oku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije