Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herbos dužan

Prijeti im stečaj, na cesti bi moglo završiti 160 radnika

\'02.09.2008 Sisak - Radnici u tvrtki Herbos koja je jedan od vodecih kompanija u podrucju za zastitu bilja i materijala za graditeljstvo. Photo Nikola Cutuk/Vecernji list\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
16.11.2011.
u 09:45

To bi za nas značilo gašenje tvrtke ili pak neke nove vlasničke odnose, kaže direktor M. Ivanković

Sisačka Porezna uprava podnijela je ovih dana prijedlog stečaja za tvrtku Herbos, o čemu će u konačnici odlučiti Ministarstvo financija. Hoće li uopće i kada slučaj završiti pred stečajnim upraviteljem na Trgovačkom sudu još nije potvrđeno. Naime, ukupan dug firme, koja zapošljava 160 radnika, iznosi čak 160 milijuna kuna (od čega oko 40 milijuna državi) kolika je otprilike i sama njezina vrijednost.

Plaće da, ali bez doprinosa

– Još uvijek nismo dobili ništa napismeno. Stečaj za nas može značiti gašenje ili pak nove vlasničke odnose. Od Vlade smo još ranije zatražili zbrinjavanje prema modelu C, ali odgovor nismo dobili. Koliko je poznato, u Hrvatskoj sa stečajem baš i nema pozitivnih iskustava – kaže Mijo Ivanković. Istovremeno, ima osiguranu proizvodnju do kraja godine, a plaće u obliku pomoći zaposlenicima redovito isplaćuje. No time, kako i sam kaže, doslovno riskira vlastitu slobodu.

– Primanja su redovita, no unazad više od godinu dana poslodavac nam ne uplaćuje doprinose, zbog čega nas stavlja u težak položaj, Ipak, sretni smo da radimo – kažu radnici Herbosa, koji još uvijek žele ostati anonimni.

Gospodarski kriminal

U strahu za vlastitu budućnost obavijestili su nas o sastanku održanom prošli tjedan na kojemu je rečeno da je državni tužitelj na sudskome ročištu obavijestio vlasnika o predanom stečajnom prijedlogu.

Podsjetimo, policija je nedavno podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv direktora Mije Ivankovića zbog gospodarskog kriminala. Terete ga da je na račune drugih tvrtki preusmjerio oko 22 milijuna kuna unatoč blokadi žiro-računa vlastite firme te tako izbjegao plaćanje poreza i doprinosa.

Ključne riječi

Komentara 6

HP
Hrvatsko pravo
10:28 16.11.2011.

I što sad? Nek pitaju direktora kakvu vodi politiku a ne medijsko obraćanje javnosti. Direktori su ključ svega.

IB
istina_boli
12:24 16.11.2011.

Jos jedan rezultat politike, bolje los Hrvat nego dobar Srbin. Od doba Radonje ta tvrtka je bila ekoloski problem Siska i najbolje je zatvorit takve zagadjivace, pa onda promjenit proizvodnju, radnike prekvalificirat , podmladit , a za rukovodioce postavit skolovane ljude, a ne preko veza i nacionalne i politicke pripadnosti.

TR
trlepastuhovic
13:25 16.11.2011.

Pa što tu ima čudno?! To je još samo jedna firmica u nekom tamo Sisku sa tajkučinćem koji ju je upropastio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije