Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Silovanje djevojčice otkriveno tek kad se povjerila psihologinji: 'I onda ih sudac pusti...'

Situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane, već su njezin problem, komentirala je psihologinja
14. listopada 2019. u 20:25 80 komentara 14845 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/5

Djevojčica od tek 15 godina silovana je i ucijenjena, a sada, kada je sve prijavljeno i otkriveno, sredina u kojoj živi je ponižava. Na njoj su se godinu dana seksualno iživljavali i to smo u istrazi dokazali, jer ona je nakon što je i prvi put na silu prisiljena na radnju izjednačenu sa silovanjem, bila ucjenjivana navodnom snimkom s mobitela i sve je počinila u strahu. Pa to je bilo dijete od 15 godina. Da ne bi objavili snimke, tražili su od nje svašta, a onda bi opet prijetili novom snimkom.

Sud u Zadru Uznemirujuć slučaj DORH se oglasio o silovanju: 'Žalit ćemo se na odluku suca, kaznena djela su na štetu djeteta'

I kada je nakon sedam takvih radnji i iživljavanja zaprijetila policijom, bivši dečko istukao ju je i zaprijetio da će je ubiti. Iz straha ni onda nije išla u policiju, nego je tek nakon devijantnog ponašanja sve rekla psihologinji, oni centru, centar nama, a mi smo ih priveli. Pet mlađih punoljetnika i dva maloljetnika. I onda ih sudac pusti... – rekao nam policijski izvor o slučaju grupnog silovanja djevojčice u okolici Zadra. Zastao je i dodao: – Pazite, pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane približavanja, a ona uopće nije ispitana, kao i još neki svjedoci čiji nam roditelji sada tvrde kako ne žele sudjelovati u tome, a pogotovo nakon što su osumnjičeni za silovanje i bludne radnje pušteni, što im je valjda signal da je ona, kako čitamo na društvenim mrežama, valjda sama kriva. Nije kriva i svatko bi se trebao zamisliti nad time da je, ne daj Bože, njegovo dijete u pitanju...

Mjere opreza

Isti izvor iz policije i drugi dan nakon što je objavljena prijava za silovanje, danas šesnaestogodišnjakinje u jednom selu pokraj Zadra, a koje se dogodilo sedam puta od kolovoza prošle do srpnja ove godine, bio je šokiran odlukom zadarskog suca Ivana Markovića. Taj se sudac, koji je pustio osumnjičene, nije spustio među novinare pred zadarski sud, ali je o njegovim odlukama, načinu novinarskog izvještavanja i o samom slučaju govorio glasnogovornik zadarskog županijskog suda Hrvoje Visković. U uvodu izjave je kazao kako je sudac istrage Ivan Marković pustio osumnjičene zato što je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. – Sudac ih je pustio uz mjere opreza. On je zaključio da opasnosti od ponavljanja djela nema. Zaključio je da postoji opasnost utjecaja na svjedoke i istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza – kazao je Visković.

Prosvjed inicijative #Spasime OTVORENO PISMO Udruge civilnog društva traže stegovni postupak protiv suca koji je pustio osumnjičene za silovanje

Mjere opreza, kaže, uključuju zabrane približavanja žrtvi, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje policijskoj postaji dva puta mjesečno. Od sedmorice osumnjičenih, petorica su bila privedena, a dvojica su maloljetnici koji se, objasnio je, samo spominju u kaznenoj prijavi te nisu ni ispitani, ni privedeni.

“Bombastični napisi”

Što se ispitivanja žrtve tiče, kaže, još se nije dogodilo, a slijedi nakon što državni odvjetnik pošalje prijedlog.

– Žrtvu će se ispitati kad zaprimimo prijedlog državnog odvjetnika – rekao je Visković, a onda nešto poručio i o percepciji javnosti zbog puštanja osumnjičenih na slobodu. – A što se tiče percepcije javnosti, ona je vođena uglavnom bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i novinari ih stavljaju radi čitatelja te što veće čitanosti, a ne zbog onog što se stvarno dogodilo. Na ovakav se način često dogode tenzije. O detaljima dalje neću govoriti, ova istraga je tajna, pogotovo zato što su maloljetnici umiješani – kazao je glasnogovornik zadarskog suda. Upitan je li sudac Marković napravio grešku kada je osumnjičene počinitelje pustio na slobodu, Visković nije želio komentirati, a na pitanja novinara o snimkama čina kojima su ucjenjivali 16-godišnju djevojku, Visković kaže da nisu priložene u sudski spis.

Kolinda Grabar-Kitarović GRABAR-KITAROVIĆ 'Zgrožena sam viješću o zlostavljanju i ucjeni maloljetnice'

– Snimke silovanja nisu dostavljene u sudski spis, ali je obrana dostavila neke svoje snimke – rekao je Visković. S druge strane, policijski izvori tvrde da snimke postoje i da su dokaz protiv počinitelja. Policija, kako doznajemo, širi istragu, a mnogi uz nevjericu da nitko ni od žrtvinih prijatelja nije sve prijavio, postavljaju i pitanje odgovornosti škole, centra, naposljetku i roditelja, ali i svih onih pored kojih se ovakve stvari događaju, a zatvaraju oči pred alkoholiziranjem, drogiranjem i drugim što je navodno i u ovom slučaju bio slučaj.

Na slučaj su reagirali brojni, od predsjednice preko pravobraniteljica i psihologa do inicijative “Spasi me”. – Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju – stoji u objavi na Twitteru Kolinde Grabar-Kitarović.

– Slučaj je zastrašujuć i zabrinjava, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

– Ako su podaci iz medija točni, zabrinjava što je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito dulje vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć – kazala je dječja pravobraniteljica.

Ministar Božinović MINISTAR O SLUČAJU SILOVANJA Božinović: Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest iz Zadra

Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece naglašava: – Situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da je ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane već su njen problem.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, smatra važnim ukazati kako je u situacijama gdje žrtva i počinitelj žive u istom mjestu od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama. Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasi me, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA uputile su institucijama otvoreno pismo u kojem su zatražile od ministra pravosuđa D. Bošnjakovića da “odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića, a od DORH da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog Županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj.

Ministarstvo pravosuđa će "s osobitom pozornošću" pratiti postupak zbog silovanja maloljetnice

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je izvijestilo da "vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru" zbog višestrukog grupnog silovanja maloljetnice "snažno osuđuje svaki oblik nasilja" te će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Priopćenje je uslijedilo nakon što su petorica mladića  sa zadarskog područja, privedeni zbog grupnog silovanja 15-godišnje maloljetnice. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, no sudac istrage pustio ih je da se brane sa slobode, uz mjere opreza među kojima je i zabrana približavanja žrtvi.

No, Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku suca istrage, a o tome će u konačnici odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

"Ministarstvo pravosuđa snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama. Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom", ističu iz Ministarstva.

Dodaju da je kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru u tijeku te kao tijelo izvršne vlasti, ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima.

No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose, ističu u priopćenju.

"Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će  učiniti", kažu u Ministarstvu. (Hina)

nitko nije očekivao
Severina napokon otkrila s kim putuje po obali: 'Šetamo po otocima'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
 • mycropht:

  Sud: "Nema opasnosti od ponavljanja djela". A utjecaj na svjedoke? A poruka potencijalnim počiniteljima sličnih zlodjela? Fuj, takav sud i takvo sudstvo!

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  U konkretnom slučaju suca treba razriješit i umirovit. Koliko moraš bit bešćutan i blesav za donijet odluku da se višestruki silovatelji petnestogodišnjakinje brane s slobode???

 • Kora:

  A što bi sudac da na njenoj kćerkici izvrše takve nasilne redaljke?