Naslovnica Vijesti Svijet

Prije 75 godina prvi konvoj zatočenika krenuo je prema Auschwitzu

U logoru smrti nacisti su do kraja Drugog svjetskog rata ubili 1,1 milijuna ljudi
14. lipnja 2015. u 08:37 25 komentara 523 prikaza
Auschwitz
Foto: Wikimedia

Vlak s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je polako 14. lipnja 1940. godine prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske.

Bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz, gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi.

2005. godine u BBC-jevu dokumentarcu “Auschwitz: nacisti i konačno rješenje”, 93 godišnji Oskar Gröning, bivši SS-ovac koji je službovao u Auschwitzu progovorio je o tome što se događalo i tim je istupanjem želio zatvoriti usta svima onima koji su nijekali da se holokaust uopće dogodio. U ozloglašenom logoru radio je u svibnju i lipnju 1944. i tada je imao 21 godinu.

Upravo u tom razdoblju u Auschwitz je deportirano oko 425 tisuća mađarskih Židova, a čak njih 300 tisuća u ta je dva mjeseca poslano u plinske komore.

Gröning tvrdi da je bio samo čuvar u logoru.

>>I ja sam kriv za smrt 300.000 ljudi, molim oprost

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar d-ano
  d-ano:

  kad posten covjek cita komentare i prezivljava dnevnu politiku ,pomisli da je hitler imao pravo,,,,steta sto nije pobjedio ,,,

 • plotto:

  Nekad je na tabli pisalo da je u tom logoru ubijeno 4 milijuna ljudi.Molim da mi netko od forumaša objasni,gdje je isparilo 2,9 milijuna ?

 • Avatar Chicha
  Chicha:

  Ja znam dosta Jevreja koji ne veruju u te lazi!