Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prihvatni centar za izbjeglice uskoro u Slavonskom Brodu

Mogući brodski izbjeglički kamp u naselju Bjeliš kapaciteta je pet tisuća ljudi
12. listopada 2015. u 17:17 21 komentara 2431 prikaza
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U Slavonskom je Brodu danas održan radni sastanak predstavnika Hrvatske vojske, policije, Ine i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje na kojemu se razgovaralo o mogućem otvaranju tranzitnog centra za prihvat izbjeglica iz arapskih zemalja u tom gradu. Razlog tome su nepovoljni vremenski uvjeti i činjenica da vrijeme postaje sve hladnije, zbog čega postavljeni šatori u Opatovcu više nisu dovoljna zaštita za izbjeglice.

Budući da u Slavonskom Brodu INA ima velik skladišni i uredski prostor koji nije iskorišten, Vlada ga je, kako neslužbeno doznajemo, odlučila privremeno staviti u funkciju izbjeglica. Prostor bi se trebao urediti tako da će zemlju prekriti šljunkom ili asfaltom na kojemu će biti postavljeni šatori ili kontejneri kao rezervno mjesto prihvata izbjeglica u slučaju da svi zatvoreni kapaciteti budu popunjeni. Mogući brodski izbjeglički kamp u naselju Bjeliš kapaciteta je pet tisuća ljudi, a prednosti su mu što je izvan grada te što u njega izravno vodi željeznička pruga.

Iz brodske Gradske uprave ovim su se povodom oglasili priopćenjem u kojem stoji kako se Slavonski Brod razmatra kao lokacija za organizaciju tranzitnog centra upravo zbog prostora u vlasništvu INA-e, koji bi po svemu mogao odgovarati za ovakve potrebe, a koji trenutačno nije iskorišten.

– Iako Vlada još uvijek nije donijela službenu odluku, ako tranzitni centar za izbjeglice uistinu bude organiziran u Slavonskom Brodu, poduzet ćemo sve u sklopu svoje nadležnosti da se odluka provede, a da se pri tome ni na koji način ne ometa normalno funkcioniranje grada – kažu u Gradskoj upravi.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Opatovac: Da sam bilo koji ministar, ne bih kritizirala predsjednicu

>> Njemačka i EK porezima na solidarnost financirali bi zbrinjavanje izbjeglica

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar velika jabuka
  velika jabuka:

  gradska uprava bi prvo trebala pitati građane šta misle o tome. budući je taj smještaj daleko od mađarske granice postavlja se pitanje hoće li taj smještaj biti dugoročan i primati migrante iz BiH.

 • bizonko1:

  I što kažete, Hrvatska neće biti hot-spot? A što je ovo nego pretvaranje Hrvatske u hot-spot, kakve veze ima Slavonski Brod s bilo kakvom migrantskom rutom?

 • Avatar kriticko_razmisli
  kriticko_razmisli:

  PLAN21 super vlade!!!!!!!!!!!!