Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahvalila se policajcima, vojnicima i volonterima

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Opatovac: Da sam bilo koji ministar, ne bih kritizirala predsjednicu

kolinda grabar-kitarović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/11
11.10.2015.
u 17:40

Tijekom kratkoga razgovora s izbjeglicama predsjednica se interesirala odakle dolaze, kamo planiraju dalje kao i gdje su im ostali članovi obitelji

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, u društvu Andrije Hebranga i Mate Granića, posjetila je Bapsku, mjesto gdje najveći broj izbjeglica već danima ulazi u Hrvatsku, kao i prihvatni centar u Opatovcu gdje je razgovarala i s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem.

Tijekom kratkoga razgovora s izbjeglicama predsjednica se interesirala odakle dolaze, kamo planiraju dalje kao i gdje su im ostali članovi obitelji. Razgovarala je i s volonterima na ovome neslužbenom graničnom prijelazu koje je također pitala "zašto njihove obitelji nisu s njima i kako će se oni prebaciti iz Afganistana u Njemačku". Posjet Bapskoj i Opatovcu predsjednica je iskoristila i za razgovor s policajcima angažiranim na terenu ispitujući kakvi su im uvjeti rada, je li im hladno kao i postoji li kakva suradnja s policijom iz Srbije. Zanimala ju je i demografska struktura izbjeglica kao i je li policija spremna ako dođe do vala izbjeglica u suprotnom smjeru.

Zahvalila policiji, vojsci i volonterima

– Kad vidite sav taj jad i bijedu ljudsku koja dolazi na naše granice, ne možete, a da se duboko ne sažalite. Bez obzira na razloge iz kojih dolaze. Moram zahvaliti svim graničnim i interventnim policajkama, policajcima, oružanim snagama i volonterima koji se trude napraviti čim humanije uvjete za te ljude – podijelila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje dojmove, istaknuvši kako ipak očekuje da će se izbjeglički val smanjiti tijekom zime, no da i bi to mogla biti i dugogodišnja situacija. 

– Samo mi je jedna obitelj rekla da su iz Sirije. Većina ih je iz Afganistana i Pakistana. Svi idu u Njemačku. Većina ih je migranata i imaju ekonomske razloge. Koliko god se sažalili nad njima, činjenica je da ni EU, ni Hrvatska ne mogu primati sve siromaštvo i mizeriju ovoga svijeta. Trebamo činiti sve da kanaliziramo ovaj val, Hrvatska ih ne može sve prihvatiti. Bojim se situacije kada zemlje njihovih destinacija kao što su Njemačka i Austrija kažu da ih više neće primati. Na koji način ćemo tada reagirati i suočavati se s ljudima koji će tada biti nezadovoljni. Što će se dogoditi ako se oni počnu vraćati istim rutama? Apeliram na sve da budemo mudri i da se razmišlja dugoročno – upozorila je predsjednica te ustvrdila da rješavanje ovog pitanja treba potražiti na razini EU. 

– Potrebna je čvrsta kontrola grčko-turske granice. Ulagati u kampove u Turskoj. Povećavati i kapacitete i razinu života. I suočiti se s uzrocima krize, ne samo ratovi i ISIL. Iskorjenjivati siromaštvo kroz pomoć. 

Kolinda Grabar-Kitarović također je ponovila da je nužno i dobro surađivati s našim susjedima. 

– Moramo surađivati i sa Srbijom, Mađarskom, BiH, Slovenijom i drugim zemljama. Moramo učiniti i napor da kontroliramo vlastitu granicu, da niti u jednom trenutku stvari ne izmaknu kontroli. Ne može se stvari rješavati prebacivanjem odgovornosti. Treba raditi zajedno sa susjedima. Sve izbjeglice odlaze u Mađarsku, dakle ako želimo da Mađari surađuju s nama, trebamo razgovarati s njima – poručila je predsjednica, negirajući da je stigla u posjet kampu u Opatovcu jer ju je prozvao ministar Ostojić. 

'Da sam ministar, ne bih kritizirala predsjednicu'

– Sinoć sam odlučila doći danas jer poslije ću biti na putu. Bila sam ovdje unutar 48 sati u području izbjegličke krize, nisam bila u kampu, tada kamp nije ni postojao, ali bila sam u području dvije županije koje su najviše zahvaćene. Ministra nisam ni komentirala, komentirala sam činjenicu da granica mora biti pod nadzorom. Više sam čula kritike na svoj račun zašto sam bila u Mađarskoj. Činjenica je da policija mora raditi svoj posao. Ono što mislim da nedostaje je suradnja sa susjednim državama – uzvratila je Grabar-Kitarović, poručivši reagiravši i na prijašnje kritike oko pozivanja vojske na granicu. 

– Kada sam rekla da vojska treba izaći van, bilo je čuđenja, ali pogledajte šatore oko mene, tko pomaže policiji održavati red? Tko humanitarno pomaže? Kada sam govorila da će stići i više od 40.000 izbjeglica, smijali su mi se, a danas imamo više od 150.000 ljudi koji su ušli u Hrvatsku. Sve o čemu sam govorila pokazalo se istinitim.  Da sam na mjestu bilo kojeg ministra, suzdržala bih se kritiziranja predsjednice. To ne priliči. Moj telefon i moja vrata su otvorena.

U Hrvatsku ušlo više od 155.000 izbjeglica i migranata

Od početka izbjegličke krize pa do danas u Hrvatsku je ušlo 155.726 izbjeglica i migranata s tim što se zadnjih dana bilježi povećan priljev iz Srbije. Iz Makedonije su prije nekoliko dana javili kako zadnjih dana bilježe rekordan priljev od oko 10.000 izbjeglica dnevno što također ponavljaju i iz Srbije. Svi oni ubrzo dolaze u Hrvatske odakle ih se transportira prema Mađarskoj. Pretpostavlja se kako su osnovni razlog većeg priljeva strah od mogućeg zatvaranja izbjegličke rute između Turske i Grčke kao i hladnije vrijeme i snijeg koji su pred nama. U zadnja dva dana na istoku Hrvatske pada prava jesenska kiša, a i temperature su osjetno pale. Sve to pak ne zaustavlja brojne izbjeglice na svome putu prema EU.

>> Predsjednica kritizira Vladu: Hrvatska ne kontrolira svoje granice

Komentara 255

DU
Deleted user
16:15 11.10.2015.

Ne radi se ovdje o izbjeglicama nego migrantima, a u stvari najvećim dijelom o parazitima i uljezima koji žele koristiti određene pogodnosti u državama EU .

NA
navodno
16:14 11.10.2015.

Srećom, njezin mandat je tek na početku, a Ostojin na kraju.

BA
barbaizamerike
16:21 11.10.2015.

ANKETA : : : Imamo SUPER PREDSJEDNICU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije