Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Azilantska politika EU?

Njemačka i EK porezima na solidarnost financirali bi zbrinjavanje izbjeglica

25.09.2015., Opatovac - Tijekom dana u privremeni izbjeglicki kamp u Opatovcu stize stotine izbjeglica. Photo: Davor Kibel/Glas Slavonije/Pixsell
Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL
11.10.2015.
u 22:15

Navodno se razmišlja da taj novi porez bude u obliku povećanja stope PDV-a ili kao dodatna trošarina na gorivo

Njemačka vlada i Europska komisija neslužbeno razgovaraju o tome da se predloži uvođenje europskog poreza solidarnosti kojim bi se financiralo zbrinjavanje izbjeglica, objavio je jučer njemački list Süddeutsche Zeitung pozivajući se na neimenovane izvore. Razgovori su još daleko od formalnog prijedloga, a još dalje od odluke koju bi morale podržati zemlje članice Europske unije, no navodno se razmišlja o tome da taj novi porez bude ili u obliku povećanja stope PDV-a ili u obliku dodatnih trošarina na gorivo.

Süddeutsche Zeitung piše da stopa poreza ovisi o tome koliki bi bio izračun troškova za bolje upravljanje vanjskom granicom schengenske zone i EU te za gradnju prihvatnih centara za izbjeglice u zemljama na vanjskim granicama ili zemljama izvan EU odakle najviše izbjeglica dolazi. Eurospka komisija nije potvrdila pisanje njemačkog lista, a ako se takva ideja i razmatra, izgledno je da bi usvajanje takvog prijedloga u Vijeću EU izazvalo protivljenje dijela zemalja članica EU iz barem dva razloga.

Prvo, zemlje koje su bile protiv ideje europske solidarnosti u prijedlogu uvođenja stalnih kvota za zbrinjavanje izbjeglica vjerojatno bi također bile protiv novog poreza solidarnosti.

Drugo, Velika Britanija, Danska i Irska imaju izuzeće od obveze sudjelovanja u zajedničkoj azilantskoj politici EU i vjerojatno bi bile i protiv novog poreza iz kojeg se financira ta politika. Prema pisanju Süddeutsche Zeitunga, novcem od novog europskog poreza pomagalo bi se Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Bugarskoj, ali i zemljama izvan EU odakle migranti kreću, čime bi im se "poboljšali životni uvjeti" za ostanak.

Izostane li potvrda neslužbene informacije SZ-a, otvara se mogućnost i da nije riječ o ozbiljnoj ideji, već puštanje "probnih balona" u bavarsku i njemačku javnost, gdje upravo traje teška politička bitka oko toga kako se Njemačka treba postaviti u aktualnoj izbjegličkoj krizi.

Pokrajinska vlada u Bavarskoj zaprijetila je da će tužiti saveznu vladu kancelarke Angele Merkel njemačkom ustavnom sudu ako Merkel hitno ne promijeni svoju politiku zbrinjavanja svih izbjeglica iz Sirije koji dođu do njemačkih granica. Njemačkoj kancelarki dobro dođe argument da se ne zalaže samo ona za solidarnost prema izbjeglicama nego da je to smjer kojim ide cijela Europska unija.

>>Njemačka vraća polovicu od 600 tisuća izbjeglica

>>Kotromanović otkrio hrvatski plan ako Njemačka prestane prihvaćati izbjeglice

Komentara 8

Avatar Hrvatska München
Hrvatska München
22:58 11.10.2015.

Samo placaj,narode! Radi sto duze,imaj sve manje....Tak je to.

Avatar pozor
pozor
23:19 11.10.2015.

Ovi su pukli glavom u zid...Ne zelimo poreze da placamo za imigrante,jos ce na grbaci nas i jesti i piti,ne trebaju nam dodatne pijavice...Tko zeli nek ih financira ali ja ih sigurno ne zelim

BO
boovuu
22:54 11.10.2015.

Njemačka vlada i Europska komisija neslužbeno razgovaraju o tome da se predloži uvođenje europskog poreza solidarnosti kojim bi se financiralo zbrinjavanje izbjeglica, ---------------------------------------------------------------------------------------- ko ih poziva neka ihi fincira. ili oni koji su krivi za rusvaj u njihovim domovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije